Türk dünyasında iz bırakan eğitimciydi

Türk dünyasında iz bırakan eğitimciydi

Prof. Dr. Rasim Özyürek,  “Ülkemizde Türk devlet ve topluluklarında ve dünyada iz bırakan bir eğitimci olan Prof. Dr. İhsan Doğramacı’nın eğitime yaptığı yatırımlar ülkemizde ve dünyada takdirle karşılanmaya devam ediyor” dedi

Bilkent Üniversitesi’nin kurucusu İhsan Doğramacı vefat yıldönümünde anılmaya devam ediyor. Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rasim Özyürek, “İhsan Doğramacı hocamız ömrünü eğitime ve Türk dünyasına adayan bir insandı. Eğitime yaptığı yatırımlar ülkemizde ve dünyada takdirle karşılanmaya devam ediyor” dedi.

adsiz-001.jpg

HEPİMİZİN ÖRNEK ALACAĞI BİR BİLİM İNSANI

Prof. Dr. Özyürek, şunları söyledi: “İhsan Doğramacı Hocamız, bir asırlık hayatını,  dünyadaki tüm insanların eğitimine insanlığa hizmet aşkıyla geçirmiş. Özellikle Türk devlet ve toplulukları çocuklarına, gençlerine, öğretmenlerine, velhasıl bütün dünya insanlarına eğitim alanında sunduğu hizmetlerle asla unutulmadı, gelecekte de unutulmayacaktır. Hocamız İhsan Doğramacı büyük bir eğitimcidir. Doğramacı Hocamızın kurduğu Hacettepe ve Bilkent üniversitelerinde, eğitim hayatına sağladığı büyük katkılar ve eğitim ve öğretim alanında elde ettiği akademik başarılar nedeniyle Hocamız İhsan Doğramacı’nın çok önemli bir şahsiyet olduğu dünyaca tanınmış bilim insanlarınca dile getirilmiş ve ispat edilmiştir. O bu yönüyle hepimizin örnek alacağı bir bilim insanıdır. Türk dilinin eğitimi ve öğretimine, öğretmen eğitimine yaptığı hizmetler yeni nesle de bir ışık olmuştur. Kuzey Irak’ta 18 Türkçe eğitim veren Türkmen okulları faaliyet göstermektedir. Bu okullara gereken maddi yardımı hep yaptı. Türk Devlet ve toplulukları ve diğer ülkelere mahallinde ve üniversitemizde 27 yılda toplam 3021 öğretmen ve öğrenciye Bilkent üniversitesince ve ihsan Doğramacı Erbil Vakfınca hizmet götürülmüştür. İnsanlığa hizmeti yardım eli doğduğu Erbil’deki öğretmen, öğrencilerimize de uzandı. O, hayır ve yardım severliği konusunda örnek bir dünya vatandaşıdır.”

TÜRK DİLİ KURULTAYLARINDA REHBER OLDU

İhsan Doğramacı’nın Türkiye’nin gurur duyduğu, bir bilim ve eğitim adamı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Özyürek, “Bizlerle sık sık konutunda eğitim öğretim kültür alanında toplantılar yapar. Problemleri masaya yatırır, çözüm önerileri arardı. Türk diliyle ilgili çalışmalara, Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayları düzenlemesi için bize hep rehber oldu. 1995-2022 tarihleri on yedinci Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayını gerçekleştirdik. Yirmi yedi senede on yedi uluslararası kurultaylara toplam 1200 bilim insanı katılmış. Bu kurultaylarda bildirilerini sunmuşlardır. Bu çalışmalara dün olduğu gibi bugün de devam edilmektedir. Hocamızın izinde yürüyen başta çok değerli evlatları Ali Doğramacı, Kızı Şermin Savaşçı Hanım Efendi ve oğlu Osman Doğramacı Beyefendi, Mütevelli Heyet Başkanımız Gülsev Kale,  Başkan yardımcıları  Abdullah Atalar, Fatma Taşkın Rektörümüz Kürşat Aydoğan, Orhan Aytür, Rektör Yardımcılarımız, dekanlarımız, bölüm başkanlarımız, öğretim elemanlarımız, aynı desteği vermeleri, biz eğitim bilimcileri, dilcileri, daha doğrusu tüm hocaları, çalışanları, bu çatı altında eğitim ve öğrenimlerini sürdüren  tüm öğrencileri sevindirmiştir. Hocamız, memleketi, milleti için, çalıştı. Bunu yaparken ne maddi ne idari ne de siyasi bir hedefin peşinde asla olmadı. Bir asırlık hayatını insanlara, gelecek kuşaklara, gençlerin, çocukların eğitimine adamıştır. Bütün ömrünü bilime ve ülkesine vakfetmiş değerli bir bilim adamı, büyük eğitimci, örnek alınacak bir hayat ve yükseköğretime yaptığı katkılarla da çok değerli bir miras bırakmıştır. Eğitim ve bilim için yarattığı kurumlarla daima hatırlanacaktır. Şimdi bize düşen onun yenilikçi ve öncü tavrını örnek almak ve devraldığımız bilim mirasına bilimsel düşünceye sahip çıkarak, daha ileri noktalara taşımaktır. Yokluğunu her gün hissettiğimiz, İhsan Doğramacı hocam dünya insanlarına hizmeti elden bırakmayan dünyada eşi ve benzeri olmayan irfanı hür, vicdanı hür, fikri hür nesilleri, yetiştiren hocam;  çizdiğin yolda ilkelerine sıkı sıkıya bağlı kalarak devam ediyoruz.   Bizden sonrakiler nesiller de devam edecekler” diye konuştu.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum