Türk Dünyası Müzelerinin Geleceği Bursa’da Tartışıldı

Türk Dünyası Müzelerinin Geleceği Bursa’da Tartışıldı

Orta Asya Türk dünyasının ortak kültürel değerlerini ve müzecilik alanındaki yeni gelişmeleri paylaşmak üzere Bursa’da buluşan 19 ülkeden uzmanlar Bursa Deklarasyonu ile yapılacak çalışmaları kamuoyuna duyurdu.

Orta Asya Türk dünyasının ortak kültürel değerlerini ve müzecilik alanındaki yeni gelişmeleri paylaşmak üzere Bursa’da buluşan 19 ülkeden uzmanlar Bursa Deklarasyonu ile yapılacak çalışmaları kamuoyuna duyurdu.

9 Kasım’da başlayan ve 4 gün süren Orta Asya Türk Dünyası Müzeciler Forumu’nun sonunda yeni bir oluşuma da imza atıldı. Türksoy ve Bursa Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda görev yapmak üzere Türk Dünyası Müzeler Birliği oluşturuldu. Birlik, Türk dünyasından müzeler arasında gerekli koordinasyonu, kültürel alışverişi ve eğitimleri koordine edecek.

(Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (Türksoy) ve Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından, Kültür Bakanlığı ve Milli Saraylar Başkanlığı’nın desteği ile Ördekli Hamamı’nda başlayan Türk Dünyası Müzeler Forumu tamamlandı. 3 gün süren foruma, 12’si bağımsız, 7’si özerk olmak üzere Orta Asya Türk dünyasından toplam 19 ülkeden 35 temsilci katıldı. Müzecilik ve tarihi kültürel miras alanının uzmanları, ülkelerindeki müzeleri anlattılar. St. Petersburg, Hakas gibi dünyaca ünlü müzelerin müdürlerinin de katıldığı forumda, müzeler arası alışveriş ve eğitim alanında işbirliği önerilerini sundular.

Foruma katılan; Kazakistan Cumhuriyeti Milli Müzesi, Kırgızistan Devlet Tarih Müzesi, Azerbaycan Tarih Müzesi, K.K.T.C, Tacikistan Milli Müzesi, Türkmenistan Güzel Sanatlar Müzesi, Moğolistan Zanabazar Sanat Müzesi, Gagavuz Etnografya Müzesi, Kırım-Bahçesaray Müzesi, Başkurdistan Milli Edebiyat Müzesi, Tataristan Milli Müzesi, L.R.Kızlasov Hakas Milli Tarih Müzesi, Yaroslavskiy Yakutistan Devlet Kuzey Halkları Tarihi ve Medeniyeti Müzesi, Tıva Cumhriyeti Aldan-Maadır Milli Müzesi, St. Petersburg Antropoloji ve Etnografya Müzesi(Kunstkamera), St. Petersburg Etnografya Müzesi ve Moskova Devlet Doğu Eserleri Müzesi temsilcileri, toplantıların sonunda, yapılacak çalışmalara çatı oluşturması amacıyla bir Bursa Deklarasyonu yayınladı. Uluslararası forum sonuçlarının kitaplaştırılmasından, müzeler arası etkileşimin hızlandırılmasına, ortak konferans vb. etkinlikler düzenlenmesine ve müze uzmanlarının değişimine kadar pek çok konuda işbirliği yapılmasını öngören deklarasyon, Türksoy’a üye ülkeler arasında bir Müzeler Birliği oluşturulmasını da öngörüyor. Başta Bursa olmak üzere foruma katılan tüm ülkeler bu Birliğin doğal üyesi olacak. Türksoy’a bağlı çalışacak Birlikte Bursa’nın da içinde olduğu bir yürütme kurulu belirlenecek.

Türk dünyasından gelen uzmanlar 3 günlük yoğun programın ardından, başta müzeler olmak üzere, Bursa’nın tarihi ve turistik merkezlerini ziyaret ettiler.
Türk Dünyası Müzeler Forumu 2014 yılında Tataristan’ın başkenti Kazan’da gerçekleştirilecek.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.