'Türk Ailelerin Eğitim Coşkusu Yerlilerden Daha Yüksek'

'Türk Ailelerin Eğitim Coşkusu Yerlilerden Daha Yüksek'

Almanya Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Thomas Rachel, Almanya’da Türk ailelerin yerli ailelerden daha büyük bir coşkuyla eğitime önem verdiklerini açıkladı.Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) partisinin Kuzey Ren Vestfalya (KRV) teşkilatının...

Almanya Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Thomas Rachel, Almanya’da Türk ailelerin yerli ailelerden daha büyük bir coşkuyla eğitime önem verdiklerini açıkladı.

Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) partisinin Kuzey Ren Vestfalya (KRV) teşkilatının “Alman-Türk Bilimsel İşbirliği – KRV için Yeni Şanslar” konulu panelinde konuşan Rachel, üniversitelerde başlattıkları İslam ilahiyat eğitiminin tarihi bir gelişme olduğunu, ülkede 500 yıl sonra ilk kez bir dinin üniversite eğitimine dahil olduğunu hatırlattı. Rachel son olarak Protestanlığın 500 yıl önce üniversitelerde okutulmaya başlandığını hatırlattı.

ÜNİVERSİTE HAKKI OLAN TÜRKLER BU HAKKI ALMANLARDAN DAHA ÇOK KULLANIYOR

Köln Sanayi ve Ticaret Odası’nda düzenlenen ve Türk, Alman seçkin davetlilerin katıldığı panelde ana sunumu Müsteşar Rachel yaptı. KRV’deki Türk kökenlilerin yüzde 13’ünün üniversite yeterliliği eğitimine sahip olduğunu bildiren Müsteşar, Türklerin bu hakkı Almanlardan daha çok kullandıklarını ifade etti.

Toplam 10 bin 900 Türk kökenli üniversitelinin eyalette okuyan 71 bin yabancı öğrencinin yüzde 15’ini oluşturduğunu bildiren Rachel, genelin ise yüzde 1.7’sini teşkil ettiklerini belirterek, “Bu noktada yapacak şeylerimiz olduğu görülüyor. Çünkü yeterince motivasyon var.” dedi. Rachel, “Türk aileler çocuklarına ‘otur da biraz bir şeyler öğren, o zaman bu ülkede her şeyi yapabilirsin’ diyor. Dürüstçe söyleyelim, bu eğitim coşkusu yerli ailelerden daha yüksek.” dedi.

Müsteşar Thomas Rachel konuşmasında, Müslüman bir bilim nesli yetiştirmek istediklerini söyledi. Alman tarihinde ilk kez İslam’ı branş olarak üniversitelere yerleştirdiklerini hatırlatan Rachel, “İslama mensup insanları biraz daha ülkenin parçası haline getirmek istiyoruz.” dedi.

300 kişinin alınacağı Münster İslam İlahiyatı için bin 400 kişinin başvurduğunu belirten Rachel, ilişkilerin yoğunluğuna dikkat çekti. Rachel, sadece KRV ile Türkiye’nin yüksekokulları arasında 204 işbirliği olduğunu aktardı.

KABUL KÜLTÜRÜ KONUSUNDA ALARM ZİLLERİ ÇALMALI

CDU KRV Parti Grubu Başkan Yardımcısı Andre Kuper 2014 Türk-Alman Bilim Yılı’nın bu işbirliğinin hangi potansiyelleri sunduğunu iyice görme şansı sunduğunu kaydederken, CDU milletvekili Serap Güler de iki ülke arasında nanoteknoloji, yenilenebilir enerji gibi inovasyonu beraberinde getirecek teknolojiler alanında da birlikte çalışılabileceğine dikkat çekti.

Bu yılın KRV yüksekokullarınca yeterince etkin biçimde kullanılamamasından yakınan Güler ayrıca, “Üçüncü ve dördüncü nesil akademisyenler hala ‘Türkiye’ye döneceğim’ diyebiliyorsa kabul kültürü konusunda alarm zilleri çalmalı.” dedi.

Prof. Dr Wolfgang Wessels ise Türk-Alman Bilim Yılı’nın idrak edilirken, Türk bilim insanlarına aylarca Schengen vizesi verilmemesini sorgulayarak Türk-Alman ilişkilerindeki çelişkilerden birine dikkat çekti.

TD-IHK’dan Abdullah Emili ticari ilişkilere dikkat çekerken, Ford Otomotiv mühendisi Mustafa Duman iki ülkedeki Ford firmaları arasındaki işbirliğini anlattı.

Prof. Dr. Şahin Albayrak ise, “Dileğim bu yıldan kalıcı sonuçlar elde edilmesidir. Bilim adamı alışverişi yapabilmeliyiz.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.