Trafik sıkıntılı!

Trafik sıkıntılı!

Trafik Haftası etkinlikleri başladı. Etkinliklerini açılış programında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Yaptığımız pek çok yatırıma rağmen Konya’nın en önemli probleminin başında trafik geliyor” dedi

Karayolu Trafik Güvenliği ve Trafik Haftası nedeniyle Konevi Kültür Merkezi’nde bir program düzenlendi. Programa Vali Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuk Üniversitesi Rektörü Mustafa Şahin, İl Emniyet Müdürü Mevlüt Demir, kamu kurumlarının il müdürleri, Emniyet amirleri ile çok sayıda öğrenci katıldı. Trafik haftası ile ilgili hazırlanan videonun izlenilmesinin ardından İl Emniyet Müdürü Mevlüt Demir kürsüye geldi. Trafik güvenliğinin sağlanması ve devam ettirilmesi amacıyla Trafik Haftası’nın kutlandığını belirten Demir, “Trafik kazaları nedeniyle her yıl 1 milyondan fazla kişi hayatını kaybetmekte, 50 milyondan fazla kişi de yaralanmaktadır. Kişisel ve sosyal hayatımızı bu kadar etkileyen sorunun sadece polisiye tedbirlerle önleyemeyiz. Bu konuda altyapı, eğitim, ilk yardım hizmetleri veren kurum ve STK’ların koordineli çalışması elzemdir” dedi.

TOPLU TAŞIMAYA AĞIRLIK VERİLMELİ

Çocuklara küçük yaşlardan itibaren eğitim verilerek trafik bilincinin oluşturulması gerektiğine işaret eden Demir, şöyle konuştu “Bu sayede gelecekte daha az kazaların yaşandığı bir ortam oluşacaktır. Trafik kazalarının ortaya çıkmasında insan faktörü yüzde 90’ın üzerindedir. Kazaların önlenmesi ve daha güvenli bir sürüş ortamının hazırlanması için insan unsuruna yönelik politikaların geliştirilmesi lazım. Şehir içi ulaşım ağına daha fazla önem verilerek toplu taşıma ağırlıklı yaya ve bisiklet öncelikli düzenlemelere ağırlık verilmeli. Trafik kurallarına ne kadar uyulursa kazalar o kadar azalacaktır.” Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de etkinliklerin trafik kültürünün oluşmasına katkı yaptığını belirterek, “Artık trafik sorunlarında yerel yönetimler sorumlu olarak tutuluyor. Bu sorumluluklardan belediyeler kaçamaz. Artan nüfusa ve araç sayısına bağlı olarak biz de çalışmalar yaptık. Yeni arterler ve caddeler açtık. Bu caddeleri açmamış olsaydık trafik yükünü karşılamayacak duruma gelecektik. Yeni projelerimiz de devam ediyor. Mesela Gazze Caddesi kamulaştırması belirli bir aşamaya geldi. Meram bölgesini Antalya Yolu’na doğrudan bağlayan bir caddenin hazırlığını yapıyoruz” şeklinde konuştu.

TOPLU ULAŞIM TEK ELDEN YÖNETİLSİN

Dış çevre yolu projesinin İstanbul Yolu’nun yükünün üçte birini karşılayacağını ifade eden Akyürek konuşmasına şöyle devam etti: “8 yıl önce Otogar kavşağında hiçbir trafik yokken şimdi 10 binlerce araç bir zincir şekilde o kavşakta hareket ediyor. 70’in üstünde alt-üst geçit yaptık. Toplu ulaşımı teşvik için otobüsleri yeniledik. Akıllı kavşakları yaptık fakat şu anda Konya’nın en önemli problemlerin başında trafik geliyor. Toplu ulaşımın yaygınlaşması için metronun yapılaması şart. Metro ile ilgili yapılan toplantıda bu yıl sonuna kadar 25 kilometrelik bölümün ihalesi yapılacak. Fakat metro da yapılsa, yeni yollar da açılsa en önemli sorun artık yaya ağırlıklı sisteme geçmemiz lazım. 21 yüzyıl şehirciliği yaya merkezli planlamayı gerektiriyor. Biz bugüne kadar taşıt öncelikli planlamayı uyguladık çünkü taşıt sayısı 10 senede 5 katına çıktı. Avrupa’da hane başına düşen araç sayısı bizden fazla olmasına rağmen trafiğe çıkan araç sayısı bizden az. Mümkün olduğu kadar toplu ulaşımı kullanıyorlar. Bizde belirli bir ekonomik düzeyin üstündeki insanlar toplu ulaşımı kullanmıyorlar. Bu yanlış algıdan kurtulmamız lazım. En önemli konu trafik kültürüdür. Trafik kültürü şehir kültürünün önemli bir parçasıdır. Biz trafik ışıklarını kaldırıp bazı yerlerde saygı usulüyle işleyen döner kavşaklar yaptık ama bazı kişiler tepki gösterdi bu kavşaklara. Minibüsçüler Odamızla da istişarelerde bulunuyoruz. Konya’mızda ulaşımın taşıt bağlamında tek elden yönetilmesi gerekiyor. Merkezi bir şekilde aynı kartın geçtiği, aynı kuralların uygulandığı bir sisteme geçmeyi istiyoruz.” Konuşmaların ardından başarılı trafik görevlilerine, başarı gösteren zabıta ve otobüs şoförlerine ve öğrencilere çeşitli hediyeler takdim edildi. Ayrıca salonda kurulan stantlarda trafik birimleri sunumlarını yaptı. 

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum