Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

Toprak analizi ve faydaları

Toprak analizi ve faydaları

Tarım faaliyetinin amacı, birim alandan yüksek ve kaliteli verim elde etmektir. Bu, hem çiftçi ailesinin ekonomik gelişmesine, hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlar. Yüksek ve kaliteli üretim amacına ulaşmada en önemli adımlardan birisi gübrelemedir. Gübreleme işleminin yeterli ve dengeli olması,bilinçli yapılması çok önemlidir..
**
Daha önce bilinçli bir gübreleme yapılmamış her türlü yetiştiricilik yapılan alanlarda sistemli bir gübreleme programına, toprak-yaprak analizleri ve gübre kayıt defteri ile başlanmalıdır. Kazançlı bir gübreleme için gübrenin cinsi, bitkinin ihtiyacı, gübrenin uygulama şekli ve zamanı çok önemlidir. Bunun da ilk adımı toprak ve yaprak analizi yaptırmaktır. Analiz sonucu tavsiye edilen gübre çeşit ve miktarlarına ve zamanlamasına uyulduğu taktirde gübrelemeden beklenen faydalar gerçekleşir. Geçtiğimiz yıllarda  ise bilinçli bir gübreleme yapılmamakla beraber,toprak analizleri de gerçeğe uygun yapılması noktasında tereddütler vardı. Çiftçimiz toprak örneği almakta zorlanıp kapı önünden,herhangi bir toprak yığınından,hatta laboratuar da fazla toprakları almak suretiyle analiz yaparak sadece kendini kandırdı. Amacı ve gayesi analiz sadece kağıt üstünde olup alacağı dekara 2,5 tl lik desteğin hesabını yapması hiçte tarım açısından hoşdeğildi..
**
 Bakanlık 2016 yılına kadar doğrudan destekleme noktasında  dekara 2,5 TL toprak analiz desteği vermekte  idi,ama maalesef çiftçilerimiz bu desteği sadece Maddi destek olarak görüp,bilinçli bir analiz yapmaması ve süistimallerin olması dolayısı ile 2016 yılı doğrudan gelir desteği kalemlerinden toprak analiz desteğini kaldırmıştır..aşağıda anlatacağımız şekilde toprak numuneleri alınması ,iyi bir gübreleme yapılması hatta atılacak tohuma kadar önem arzetmektedir. Halbuki iyi bir analiz neticesinde dekara çok daha  az gübre atılacağı göz önünde bulundurulursa ne kadar kazançlı çıkılacağı apaçık otadadır.Destek kalktı labaratuarlarda kapandı. Biz yine de toprak analizini köşemize almamız gerekiyor.Tarımın olmazsa olmazlarındandır toprak analizi
 Toprakta mevcut bitki besin maddelerinin miktarını ve bitkilere yarayışlılık düzeylerini güvenilir bir şekilde belirlemek ve önerilerde bulunmak gerekir. Örneğin toprağın bitkiye Toprak Örneği Alma Zamanı Toprak örnekleri, meyve bahçeleri ve bağlarda yaprak örneklerinin alındığı tarihte; tarla bitkileri, sera sebzeleri ve süs bitkilerinde ise ekim ve dikimden 1 ay önce alınmalıdır. Toprak Örneği Alınma Şekli Alınacak örnek araziyi en iyi şekilde temsil etmelidir. Arazi içerisinde farklılıklar mevcut ise (toprak rengi, eğim, toprak yapısı, verim farklılıkları gibi) bunların sınırları tespit edilmeli ve her farklılık kendi içinde temsil edilecek şekilde, farklılıklar kadar ayrı ayrı örnek alınmalıdır. Araziden toprak örneği almak için; Bel veya kürek, örnekler kaç farklı derinlikten alınacaksa o kadar sayıda torba etiket gibi alet ekipman gereklidir. Örnek alma işlemi, arazide, zik-zak hatlar üzerinde yapılmalıdır. Bu hatlar üzerinde arazinin büyüklüğüne göre, 8-10 yerinden örnekler alınmalıdır. Örnek alınacak noktanın bitki artıkları ve yüzeydeki diğer kalıntılar temizlenmelidir. Burada “V” şeklinde bir çukur açılır. Çukurun bir yüzeyi düzeltilir. Düzeltilen yüzeyden 3-4 cm. kalınlıkta bir toprak dilimi alınır.
**
Arazi büyüklüğüne göre 8-10 noktadan alınan topraklar örnekleri temiz bir yerde karıştırılır. Bu karışımdan 1-1,5 kg kadar toprak örneği torbaya konularak etiketlenir. Etiket üzerine arazi sahibinin adı soyadı, adresi, arazinin bulunduğu yer, arazinin büyüklüğü ve toprak örneğinin alındığı derinlik ( 0-30 cm vb.) yazılmalıdır. Parseller ile ilgili bilgi forumları doldurulmalıdır. Gübreleme amaçlı rutin toprak analizi için 0-30 cm derinlik yeterlidir. Fakat, zaman zaman ( 3-4 yılda bir kez) daha derinlerden (0-30, 30-60, 60-90, 90-120 cm) toprak örnekleri alınarak ayrıca analiz edilmelidir Her Yerden Toprak Örneği Alınmaz Su; birikintisi olan yerlerden, Çukur ve tümsek noktalardan, Yol ve çit kenarlarından, Çamurlu yerlerden, Hayvan yatmış yerlerden, Harman yerlerinden, Gübre yığını olan yerlerden, Damla sulama damlalıklarının geçtiği yerlerden, Çeşitli artıkların yakıldığı veya Çeşitli kalıntılar olan yerlerden toprak örneği alınmaz Üreticiler komşu şu kadar gübre atıp şu kadar verim almış bende atayım aynı şekilde, demesini bırakarak en iyi şekilde toprak numunelerini almalı,güvenilir labaraturalarda analizini yaptırmak suretiyle bilinçli gübreleme programına uyması halinde en iyi verimi alacaktır. Çiftçi kazandığı gibi ülke ekonomisine de mutlak surette faydası olacağı aşikardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Kaya Arşivi