Topbaş: İyi İdare Edilen Bir Şehirleşme Kalkınma İçin Şart

Topbaş: İyi İdare Edilen Bir Şehirleşme Kalkınma İçin Şart

İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş, BM Üst Düzey Siyasi Forumu'nda dünya çapındaki yerel yönetimlerin ortak sesi olarak devlet başkanları, başbakanlar ve bakanlara hitap etti.

İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş, BM Üst Düzey Siyasi Forumu'nda dünya çapındaki yerel yönetimlerin ortak sesi olarak devlet başkanları, başbakanlar ve bakanlara hitap etti. Topbaş, kalkınmadaki en önemli unsurun "kentselle kırsal arasında köprü görevi yüklenen ve iyi idare edilen bir şehirleşme" olacağını vurguladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un davetlisi olarak BM Genel Kurul Toplantısı'nda konuşmak üzere New York'ta bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Birleşmiş Kentler Yerel Yönetimler Teşkilatı'nın (UCLG) Başkanı Kadir Topbaş, Birleşmiş Milletler (BM) üst düzey siyasi forumu birinci toplantısında, dünya çapındaki yerel yönetimlerin ortak sesi olarak devlet başkanları başbakanlar ve bakanlara hitap etti.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de bulunduğu BM Genel Kurulu'nun 68. oturumunda Başkan Kadir Topbaş, yerel yönetimler ana gruplarının sürdürülebilir kentler konusundaki raporunu BM üst düzey siyasi forumuna sundu.

KALKINMADA EN ÖNEMLİ UNSUR ŞEHİRLEŞME

Sürdürülebilir kentler özel oturumunun sonuçlarını sunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Kadir Topbaş, "Tek ve küresel yeni kalkınma gündemi, bütün kıtaları ve ülkeleri etkiliyor." dedi.

Kalkınmadaki en önemli unsurun "kentselle kırsal arasında köprü görevi yüklenen ve iyi idare edilen bir şehirleşme" olacağına vurgu yapan Başkan Topbaş şöyle konuştu: "Rio sonuç belgesinde, her düzeyden hükümet ve yasama organlarının, sürdürülebilir kalkınma konusuna verdiği destek ile yerel ve ulus altı düzeylerde kaydedilen ilerlemelerin teyit edildiğini hatırlatmak isteriz. Bunun yanında, temel hizmetlerin tedariki ile ekonomik kalkınma ve özellikle gençlere iş yaratmak konusunda, ulus altı kuruluşların yüklendiği üstün rolün altını çizer, bunların yoksulluğun ve hastalıkların azaltılmasının yanında, insanların direnç ve sürdürülebilir niteliklerini arttırmada etkili olduğunu vurgulamak isteriz."

KATILIMCI YÖNETİM ÇOK ÖNEMLİ

Başkan Topbaş '2015 Sonrası Kalkınma Gündemi'nde, siyasal yönetimin, karar süreçlerinin ve vergiler dâhil yeterli kaynakların, verimli biçimde yerelleştirilmesini uygulamaya koymasının gerekliliğine de işaret etti.

Saydığı prensiplerin Habitat tarafından kabul edildiğini hatırlatan Kadir Topbaş, "Uluslararası yerelleştirme kılavuzu ve herkes için temel hizmetlere erişim önerilerinde belirtilmiştir. Bizler kuvvetli ve hesap verebilir kuruluşların, bu gündemin temelini oluşturduğuna ve vatandaşların kararlarda büyük rol oynadığı katılımcı bir yönetimin, sürdürülebilir yapıların ayrılmaz bir parçası olduğuna inanıyoruz." diye konuştu.

‘DİĞER HEDEFLERİN ETKİNLEŞMESİ İÇİN YERELLEŞME ŞART’

Şehirleşmenin bölgesel anlamda tek başına bir amaç olarak ele alınmasını ve ilgili amaçların yanında kentsel hedeflerin de desteklenmesi gerekliliğine inandıklarının altını çizen Başkan Topbaş, "Diğer hedeflerin de etkinliğini arttırmak için yerelleştirme şarttır. Bunun için de ulus altı birimlerdeki gerçekleri gösteren ve ilerlemeleri değerlendirmemizi kolaylaştıran, kategorilere ayrılmış verilere ihtiyacımız vardır." dedi.

Başkan Topbaş '2015 Sonrası Kalkınma Gündemi'nin sadece hangi konuya eğilmek gerektiğini değil, uygulamanın kim tarafından ve nasıl yapılacağını da göstermesi gerektiğini söyledi. Topbaş bunu şu gerekçelere bağladı: "Böylece 2015 sonrası kalkınma gündemi, daha demokratik ve çok düzeyli bir uluslararası yönetişim yapısı ile şehir/bölge idaresi getirmeli, finansal çerçeveler ile desteklenen yeni kentsel ortaklıklar oluşturmalıdır."

‘YEREL YÖNETİMLER YÖNETİCİ PAYDAŞLAR OLARAK DAHA ÇOK DEVREYE SOKULMALI’

Uluslararası, ulusal ve yerel düzeylerde '2015 Sonrası Kalkınma Gündemi'ne sahip çıkılırsa ve sorumluluk ilgili kişiler tarafından üzerlerine alınırsa başarı sağlanacağını ifade eden Başkan Kadir Topbaş konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu nedenle yüksek düzeyli siyasi forumun, ana gruplara açık olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. BM üyesi ülkelerden, yüksek düzeyli siyasi forumun kullandığı yöntemlerde, yerel yönetimleri yönetici paydaşlar olarak daha çok devreye sokmalarını bekliyoruz. Yerel yönetimler ana grubu olarak, sizinle birlikte kalkınma gündeminin başarısı için çalışacağımıza söz veriyoruz."

2015 sonrası kalkınma gündeminin mimarisi ve uygulanma sürecini istişare etmek üzere toplanan foruma devlet başkanları, bakanlar ve yerel yönetim başkanları katıldı. Toplantılarda liderler arası diyalog istihdam yaratımı ve sürdürülebilir yaşam biçimlerinin geliştirilmesi için küresel ortaklıklar yapılması kararlaştırıldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.