TMTyi Türk Genelkurmayı kurdu

TMTyi Türk Genelkurmayı kurdu

Tarihçi Güngör Toplu, Kıbrıs mücadelesinin önemli bir yönünü oluşturan Türk Mukavemet Teşkilatı hakkında önemli açıklamalarda bulundu

Tarihçi Güngör Toplu, Kıbrıs mücadelesinin önemli bir yönünü oluşturan Türk Mukavemet Teşkilatı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Toplu, TMT’nin Genelkurmay’a bağlı Özel Harp Dairesi tarafından kurulduğunu söyledi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Selçuklu İlçe Teşkilatı tarafından “Kıbrıs Başbuğu Merhum Rauf Denktaş”ı anma programı düzenlendi. Esnaf ve Sanatkarlar Odası Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı’nın yanı sıra MHP Konya İl Başkanı Ali Yücel, MHP Karatay İlçe Başkanı Selçuk Zengin, MHP Selçuklu İlçe Başkanı Oğuz Çiftçioğlu, Türkiye Kamu-Sen Konya İl Temsilcisi Sadi Eriş, siyasi parti temsilcileri, sendika yöneticileri ve çok sayıda dinleyici katıldı.

Merhum Rauf Denktaş’ın ömrünü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınması için harcadığını ifade eden MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, tek amacının ise Kıbrıs Türkünün onurlu bir yaşam sürmesi olduğunu kaydetti.

Fakat ömrünü Kıbrıs’a adayan bir liderin son yıllarda hükümet tarafından yeterince saygı görülmediğini belirten Kalaycı, şunları kaydetti: “Denktaş’a karşı resmen bir dışlanma programı uygulandı. Çözümsüzlüğün adresi olarak gösterildi. Başta Sayın Başbakan tarafından realiteden kopuk, takoz, bay hayır gibi nitelendirildi. Suçlamalara maruz bırakıldı ve yine Başbakan tarafından Türkiye’den kovuldu. Kıbrıslı soydaşlarımız için besleme bile denildi. Fakat tüm bu dışlamalara rağmen Türk Milleti Kıbrıs’a ve Denktaş’a sahip çıkmıştır. ‘Hepimiz Ermeniyiz’ güruhunun olduğu bir ortamda Denktaş’a yakışır bir cenaze töreni yapılmış ve Denktaş’ın bir lider olduğu ortaya konmuştur. Dua ve Fatihalar ile uğurlanmıştır” dedi.

Rauf Denktaş’ın hayatını ve mücadelelerini anlatan Tarihçi Güngör Toplu da Denktaş’ın Kıbrıs Türkü için önemli bir lider olduğunu belirterek sözlerine başladı. Rauf Denktaş’ın daha okul yıllarında Türk bayrağına selam bile verilmenin yasaklandığı bir dönemde mücadeleye atıldığını ifade eden Güngör Toplu, “İngiliz Lisesinden mezun olduktan sonra Dr. Fazıl Küçük'ün Halkın Sesi Gazetesi’nde yazılar yazmaya başladı. 1948 tarihinde Kıbrıs Türklerinin düzenlediği ilk mitingde Fazıl Küçük ile beraber hatiplik yaptı. Türk cemaatinin iki önemli ismi Faiz Kaymak ve Fazıl Küçük arasında arabulucu rolünü üslenip, toplumun çıkarlarının takipçisi oldu. Fazıl Küçük'ün tasvibiyle Kıbrıs Türk Kurumlar Federasyonu Kongresi'nde başkanlığa seçildi. Savcılık görevinden İngiliz yönetimini zorlukla ikna ederek istifa etti ve Türk Cemaat Teşkilatı sorunlarıyla uğraşmaya başladı. 1955'te terörist bir hüviyete bürünen Enosisle mücadelede ve EOKA karşısında Kıbrıs Türklerinin direnişine yön veren Denktaş, 1958 yılında hükümetteki görevinden istifa etti. Arkadaşlarıyla 1 Ağustos 1958'de Türk Mukavemet Teşkilatı'nı (TMT) kurdu” dedi.

TMT hakkında yanlış olmasına rağmen doğru kabul edilen bir gerçeği de açıklayan Toplu, TMT’yi bilindiği gibi Denktaş’ın değil Türkiye’de Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı Özel Harp Dairesi tarafından kurulduğunu açıkladı. Bunu 2008 yılında görüşmelerinde Denktaş’ın ifade ettiğini aktaran Toplu, “Teşkilat terör olaylarına girişen ev Kıbrıslı Türklere soykırım uygulayan EOKA ve ENOSİS’e karış kurulmuştur. Ankara Palas Otel’de bir araya gelen Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş teşkilatının kurulmasını kabul ediyor ve Türkiye’nin onayıyla teşkilat kuruluyor. Denktaş’ın arkadaşları TMT’nin Denktaş tarafından kurulduğunu söylemesine rağmen teşkilat Türkiye tarafından kurulmuştur” dedi. Londra ve Zürih Antlaşmalarında Türklerini haklarını koruyan maddelerin eklenmesinde Denktaş’ın etkisinin fazla olduğunu açıklayan Toplu, şunları kaydetti: “Denktaş’ı aksiyoner bir yapıya sahip olması Kıbrıs’ta Makarios’un hoşuna gitmez ve Kıbrıs’a Denktaş’ın gelmesini engelleyerek Dr. Küçük ile arasının açılmasına sebep olur. Denktaş, köylü kıyafeti içinde Sandalla Kıbrıs’a geçmeye çalışır ancak Rumlar tarafından yakalanarak tutuklanır. Türkiye ve ABD’nin devreye girmesiyle serbest bırakılır. Küçük ise Denktaş’ı adaya gelmemek suçlar ve Türkiye ile yazışmalarının bir kopyasının Denktaş’a gitmesi Küçük’ün hoşuna gitmez ve iki lider aynı görüşlere sahip olmasına rağmen arası açılır. Bu durumu Denktaş, görüştüğümüzde ‘pişmanlık olarak algılar ve keşke ben onun yanından hiç ayrılmayıp politikalarını devam ettirseydim. Çünkü ikimizde birbirimizden farklı düşünmüyorduk’ diyerek açıklar.”

Denktaş’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilan edildiği 1983 tarihinden itibaren 4 kez Cumhurbaşkanlığına seçildiğini hatırlatan Toplu, “2004 yılında BM genel sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs Sorunu'nun çözümü için hazırladığı Annan Planı'na karşı çıkması nedeniyle Türk Hükümeti tarafından dışlandı. Türkiye’nin desteğini arkasında hissetmeyince 2005 yılında görevi devretti. Karşı çıkmasının tek nedeni Kıbrıslı Türklerin yok sayılmasıydı. Tek hedefi Kıbrıs’ın anavatana bağlanması idi. Bunun mücadelesini verdi. Tek duası ise dünya var oldukça KKTC’nin yaşamasıydı” dedi.

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.