Tim: İhracatın Finansmanına Verilen Destekler Önemli Katkı Sağlayacak

Tim: İhracatın Finansmanına Verilen Destekler Önemli Katkı Sağlayacak

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası'nın ihracatçılara yönelik ihracat reeskont kredilerinin limitinin 6 milyar ABD dolarından 12 milyar ABD dolarına yükseltilmesini ve vadelerin uzatılmasını son derece olumlu buldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası'nın ihracatçılara yönelik ihracat reeskont kredilerinin limitinin 6 milyar ABD dolarından 12 milyar ABD dolarına yükseltilmesini ve vadelerin uzatılmasını son derece olumlu bulduklarını söyledi. Büyükekşi, Türkiye ekonomisinin arkasındaki itici güç olarak tanımladığı ihracatçıların finansmanına verilen desteğin öneminin büyük olduğunu vurguladı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, dünya ekonomilerinin uzun süredir ciddi anlamda bir türbülans yaşadığına dikkat çekerek, bu karmaşada dünyanın dış ticaretinin de olumsuz etkilenmeye
devam ettiğini belirtti. Yılın ilk 5 ayında kesinleşen verilere göre Çin hariç dünyanın 69 büyük ekonomisinin ihracatının yüzde 1,5 düştüğüne işaret eden TİM Başkanı, "Biz bu olumsuz tabloya rağmen ihracatımızı artırmaya devam ediyoruz. Böylesine zorlu bir dönemde, ihracatçıya verilecek her türlü desteğin çok büyük anlamı var." dedi.

İhracatçıların finansman talebinin gün geçtikçe arttığını, bu durumun ihracatçı eğilim anketlerinde de açıkça görüldüğünü aktaran Büyükekşi, şöyle devam etti:

"Buradaki oran 2010'un başında yüzde 29 mertebesinde iken, 2013 ikinci çeyrekte yüzde 42 olarak gerçekleşti, 2013 üçüncü çeyrekte ise yüzde 45 olarak öngörülüyor. Bu paralelde ihracatın finansmanına yönelik destekler azami önem taşıyor. Çünkü ihracatçı eğilim anketlerimizde ihracatçılarımızın finansman konusunda sıkıntı yaşadığını görüyoruz. Bu sıkıntıların aşılması amacıyla Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak çok boyutlu temaslarda bulunduk. Bu temaslarımızın sonrasında Merkez Bankası, ihracatçılarımıza Eximbank aracılığıyla sağlanan reeskont kredilerinin limitini 2 katına çıkarma kararı aldı. Merkez Bankası'nca ihracatçılara kullandırılmakta olan ihracat reeskont kredilerinin limiti 6 milyar ABD dolarından 12 milyar ABD dolarına yükseltildi. Söz konusu limitin 11 milyar ABD dolarlık kısmı Türk Eximbank'a 1 milyar ABD dolarlık kısmı ise diğer ticari bankalara tahsis edildi. Ayrıca dış ticaret sermaye şirketleri için 120 milyon dolar olan firma limitinin 240 milyon dolara, diğer ihracatçı firmalarımız için ise 90 milyon dolar olan limitin 180 milyon dolara yükseltilmesini de devrim niteliğinde kararlar olarak görüyoruz."

Diğer yandan bankacılık sektörü otoritesi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)'nun da KOBİ ve ihracatçı firmalara yönelik kredilere ayrılan karşılıkların indirilmesine karar verdiğini aktaran TİM Başkanı Büyükekşi, bu konuda da şu değelendirmelerde bulundu:

"BDDK, genel karşılık oranlarını ihracat kredilerinde yüzde 1'den yüzde 0'a, KOBİ kredilerinde ise yüzde 1'den yüzde 0,5'e indirdi. Böylece ihracat kredilerine ayrılan karşılıkların düşmesiyle birlikte, ihracat kredilerinin maliyeti gerileyecek. Bu durum da ihracatçılarımızın finansman koşullarının iyileşmesini ve finansman maliyetlerinin
düşürülmesini sağlayacak. Diğer taraftan ihracatçılara verilen kredilerin vadesinin uzatılması da son derece önem taşıyor. Bu sayede ihracatçılarımız daha uygun vadede kredili mal satma imkanına sahip olacak. İhracat kredi limitlerinin artması, karşılık oranlarının düşmesi ve vadelerin uzaması, ihracat hedeflerimize ulaşmada bizlere
önemli kolaylıklar sağlayacak. İhracatçılarımızın haklı taleplerini ortaya koyduğumuz bu temasların sonuç vermesinden dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. İhracatçılarımıza destek veren tüm kurumlara teşekkür ediyoruz."
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.