Tesk: Sigarada Kaçak Yüzde 20'yi, Devletin Kaybı 5 Milyar Tl'yi Geçti

Tesk: Sigarada Kaçak Yüzde 20'yi, Devletin Kaybı 5 Milyar Tl'yi Geçti

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), sigaradaki kaçak oranının son aylarda artarak yüzde 20’leri geçtiğini açıkladı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), sigaradaki kaçak oranının son aylarda artarak yüzde 20’leri geçtiğini açıkladı. Kaçak sigaradan dolayı oluşan vergi kaybının da her yıl yaklaşık 5 milyar lirayı aştığını vurguladı.

Kaçak sigara ve vergi kaybı ile ilgili açıklama yapan TESK, yakalanan kaçak sigaranın 2009 yılında 10 milyon paket iken, bu sayının her yıl yükseldiğini ve 2012 sonunda 200 milyonu aştığını belirtti. Son 4 yılda 400 milyonun üzerinde kaçak sigara yakalandığına dikkat çekilen açıklamada, ayrıca şu ifadeler kullanıldı:

"Ülkemizde yılda yaklaşık 5 milyar paket sigara satılırken, esnafımız kaçak satılan sigara ve tütün mamullerinden oldukça zarar görüyor. Kaçakçılıkla mücadele konusunda son dönemde atılan birçok olumlu adıma rağmen problem endişe veren boyuta ulaştı. Özellikle kaçak sigara artık normalin 5’te 1’i fiyata kapımızın önünde satılıyor. Bir yandan, kayıtlı ekonomiyi büyütmeye yönelik çeşitli adımlar atılırken, diğer yandan kaçakçılık artmaya devam ediyor. Özellikle kaçak sigara ticareti dürüst esnafın belini büktü. Esnafın gelirinin yarıdan fazlası tütün mamullerinden geliyor. Kaçak sigara maalesef artık yurdun her yerinde rahatlıkla bulunabiliyor, her köşe başında satılıyor. Bir yandan sokak köşelerinde ve semt pazarlarında açılan tezgâhlarda veya ellerinde çantalarıyla kahvehaneleri kapı kapı dolaşan kişilerce 1,5 - 2 liraya kaçak sigara satılırken; diğer yandan dürüst esnaf hem vergisini, primini, faturalarını ödemeye hem de evine ekmek parası götürmeye çalışıyor."
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.