M. Emin Karabacak

M. Emin Karabacak

TEOG’da tercihler nasıl yapılacak?

TEOG’da tercihler nasıl yapılacak?

Sınavlar, eğitim ve öğretimin ayrılmaz bir parçası olunca ister istemez yerleştirme de eğitimin bir parçası olmak zorunda kalıyor. Bunun içinde üniversiteye geçişlerde olduğu orta öğretime geçişlerde sınav ve tercihlerle olmaktadır.

Malumunuz olduğu üzere bu yıl 8.sınıf öğrencilerimiz ilk defa birinci ve ikinci dönem2.yazılı sınavlarına TEOG (Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş Sınavı)  adı altında yapılan sınavlarla girdiler. Sınavlar ve okul bitti derken öğrencileri bu seferde tercih heyecanı sardı. TEOG sonuçlarına göre öğrenciler, ideallerine uygun liselere girebilmeleri içinde bilinçli tercih yapmaları gerekir.

TEOG Tercihleri Ne zaman Yapılacak?

8.sınıfı tamamlayan tüm öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ilan edilen Yerleşmeye Esas Puanları (YEP)  ile taban puan uygulaması olmadan Bakanlığın https://e-okul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan tercih listelerinde yer alan okul kodlarına göre tercih yapacaklardır.

Tercihler öğrenci/veli tarafından, öğrencinin 8.sınıfı tamamladığı ortaokuldan ya da herhangi bir ortaokul müdürlüğünden 31 Temmuz-08 Ağustos 2014 tarihleri arasında A grubu tercih listesinden en fazla 15 (onbeş), B grubu tercih listesinde, en az 4 (dört) okul türü olmak üzere tercih yapacaklardır.

Tercih başvurusu bir kez yapılacak ve başvuru işleminden sonra değişiklik yapılamayacaktır. Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli sorumlu olacağından yapılan tercihler, okul müdürlüğünce elektronik ortamda onaylanması gerekir. Aksi takdirde öğrenci tercih yapmamış sayılacaktır. Elektronik ortamda onaylanan “Tercih Başvuru Bilgileri Formu”nun çıktısı alınarak okul idaresi ve veli tarafından imzalandıktan sonra aslı okulda saklanacak ve bir nüshası imza karşılığı velide kalacaktır.

TEOG’da Tercihler Nasıl Yapılacak?

Bu yıl ilk defa uygulanacak olan TEOG yerleştirmeleri iki liste (okul tercih kodlarına göre yapılacak tercihleri içeren A grubu ve okul türlerine göre yapılacak tercihleri içeren B grubu) üzerinde puan üstünlüğü ve tercih sıralamaları dikkate alınarak yapılacaktır.

Öğrenciler A grubundan okul türü sınırlaması gözetmeksizin en fazla 15 tercih yapabileceklerdir. Öğrenciler yerleşmeme ihtimallerine karşı B grubundan 6 okul türünden en az 4’ünü (Fen, Sosyal Bilimler, Meslek ve Teknik Anadolu, Anadolu İmam Hatip, Çok Programlı Anadolu, Anadolu Liseleri) işaretlemek zorundadırlar. B grubunda da tür önceliği esas alınarak puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacağından eğer öğrenci bu grupta tercihte bulunmazsa sistem tercihlerini kabul etmeyeceğinden Bakanlık otomatik olarak evine en yakın bir okula yerleştirecektir.

Herhangi bir tercihte bulunmayan ya da tercih yapmış olmalarına rağmen A ve B grubu) tercihlerine göre herhangi bir okula yerleşemeyen öğrencilerin yerleştirmeleri; öğrencinin ikamet adresi, YEP’i, okul kontenjanı, okulların yerleştirme taban puanları dikkate alınarak sistem tarafından otomatik olarak yapılacaktır. Yerleştirme işlemi sonucunda öğrencilerin öğrenim görmeye hak kazandıkları okullar belirlenmiş olup kesin kayıtları sistem tarafından otomatik olarak yapılacaktır..

A grubundan tercih ettiği 15 okuldan birine yerleşmeyen bir  öğrenci B grubu (okul türlerine göre yapılan tercih grubu) tercih başvurusundaki önceliğini belirttiği türe göre sırasıyla ikamet ettiği cadde/sokak/bulvar, ikamet ettiği mahalle, ikamet ettiği köy, ikamet ettiği bucak, ikamet ettiği ilçe ve tercih başvurusu sırasında seçeceği alternatif 3 (üç) ilçe geneline bakılarak yerleştirme işlemi yapılacaktır. B grubunda adresine yakın okullardan herhangi birisine yerleşen öğrenciler yerleştikleri okullara kesin kayıtlı sayılacaklardır

İstenmeyen Okullar için Nakil Şansı

Öğrenciler istemedikleri bir okula yerleşirlerse nakil yoluyla şanslarını deneyeceklerdir. Hazırlık veya 9.sınıfa kesin kaydı yapılmış olan öğrenciler, açık kontenjan bulunan başka bir okula yerleştirmeye yönelik nakil talebinde bulunabileceklerdir. Yerleştirme sonrası okullarda oluşan boş kontenjanlara, taban puana bakılmaksızın, başvuranlar arasında puan üstünlüğü esas alınarak sistem üzerinden otomatik olarak yerleştirme işlemleri gerçekleştirilecektir.

 Yerleştirmeye yönelik nakil talepleri, öğrenci velisi tarafından 25-28 Ağustos 2014 tarihleri arasında (saat 17.00’ye kadar) öğrencinin kesin kaydının olduğu okul müdürlüklerine yapılacaktır. 29 Ağustos 2014 saat 19.00’da nakil yerleştirme işlemleri tamamlanacaktır.

Yerleştirmeye yönelik nakil müracaatları haftalık olup, her bir periyot için nakil müracaatı ayrı ayrı yapılacaktır. Eylül ayı sonuna kadar haftalık periyotlarla gerçekleştirilecek olan yerleştirmeye yönelik nakil işlemleri, okulların ilan edilen boş kontenjanları için yapılacaktır. Nakil yerleştirme döneminde, başka bir resmî/özel okula nakil talebinde bulunan öğrencilerden boşalacak kontenjanlar bir sonraki haftanın boş kontenjan listesinde yer alacaktır. Söz konusu işlemler sonucu nakil talebi gerçekleşenler ve boş kalan kontenjanlar e-okul sistemi üzerinden ilan edilecektir. Özel okullara geçmek isteyen öğrenciler, yukarıda bahsedilen nakil sürecine bağlı kalmaksızın istedikleri zaman nakil başvurusunda bulunabilecektir.

Yerleştirmeye yönelik nakil işlemleri benzer biçimde Eylül ayı sonuna kadar haftalık periyotlarla devam edecektir.

Haftaya; “TEOG da Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?” yazısında buluşmak dileğiyle…

Not: Sorularınız için [email protected] adresine e-mail atabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M. Emin Karabacak Arşivi
SON YAZILAR