Tekstilde bahar havası

Tekstilde bahar havası

Konya Tekstil Konfeksiyon Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (KOTİAD) Başkanı Bekir Dikici, tekstil sektöründe sıkıntıların bittiğini ve krizi atlattıklarını söyledi.

Dikici yaptığı açıklamada, Konya'da tekstil sektöründe yüzde 80'i kadın, yüzde 20'si çocuk ve erkek konfeksiyonu olmak üzere 400'e yakın firmanın faaliyet gösterdiğini belirtti.
Dünyayı etkisi altına alan, 2008 yılı sonlarına doğru tekstil sektöründe etkisini hissettirmeye başlayan ve sektörde büyük yaralar açan küresel ekonomik kriz nedeniyle tekstil firmalarının ciddi sıkıntılar yaşadığını anlatan Dikici, Konya'da tekstil alanında faaliyet gösteren firmaların bu krizin etkilerini daha az hissettiğini bildirdi.
Konya'da bu sıkıntılı dönemde bazı firmaların ticari evlilik yolunu seçtiğini ifade eden Dikici, birçok firmanın ise öz sermayesiyle iş yapmaya başladığını belirtti.
Dikici, firmaların krizin etkilerini atlatmaya başladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Krizle birlikte yastık altındaki paralar ortaya çıkarıldı. Herkes hammaddesini nakit almaya başladı. Böylece imalat fiyatlarında önemli düşüşler gerçekleşti. Bir önceki yıla göre ürünlerin fiyatında yüzde 25'e varan düşüşler yaşandı. Ancak karlılık oranında sadece yüzde 10'luk bir düşüş oldu. Geriye kalan yüzde 15 ise nakit hammadde alımlarından dolayı kar oranlarına yansımadı. Birçok firma bu dönemde İstanbul'a üretim yapmaya başladı. Şu anda tekstil sektörünün krizi atlattığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Firmalar, krizden öz sermayelerini kullanarak çıktı. Gelecekten çok daha umutluyuz.''
Bahar aylarıyla birlikte piyasada hareketliliğin arttığını, talebi karşılamakta zorlandıklarını anlatan Dikici, ''Neredeyse her firma yeni işçi alımları yapıyor. Çalışacak eleman bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Talebi karşılamakta güçlük çekiyoruz'' diye konuştu.
KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI
Şu anda en büyük sıkıntılarının kalifiye elaman olduğunu dile getiren Dikici, şöyle devam etti: ''Kriz döneminde işten çıkarılan makineci, overlokçu, romeyöz ustası başka işlere girdi. Kriz bitince sektöre geri dönmediler. Şu anda manifaturacılar sitesinde imalat yapan çok sayıda firmanın kapısında eleman ilanı var. Bu ilanlara her gün yeni birisi ekleniyor. Ancak kalifiye eleman bulamıyoruz. Vasıfsız elemanları işe alarak sıfırdan yetiştiriyoruz. Bu da üretimde zaman kayıplarına yol açıyor.''
Dikici, krizin atlatmasıyla birlikte esnafın yüzünün tekrar gülmeye başladığını ve sektörde bahar havası estiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.