Tek beklentileri hassasiyet

Tek beklentileri hassasiyet

Toplumsal hayatın ayrı bir parçası olmak istemeyen, tüm engellerine ve zorluklara rağmen yaşamını bir şekilde sürdürmeye çalışan engelli bireyler; bazı konularda toplumdan daha fazla hassasiyet bekliyor.

Engelli bireyler, sosyal hayatın içinde yer almak, bir birey olarak da haklarından yararlanmak istiyor. Bu konuda gerek yetkililerden gerekse vatandaşlardan hassasiyet bekleniyor. Engelli bireyler, zorlu yaşam şartlarına rağmen, yaşadıkları şehirde fiziki rahatlık da istiyor. Engelliler derneklerinin temsilcileri, bu bakımında en uygun şehrin Konya olduğunu söylüyor. Engelli bireylerin düne göre bugün her anlamda daha iyi şartlarda yaşamlarını sürdürdüklerini söyleyen dernek temsilcileri, bazı sorunlarının da devam ettiğini dile getirdi.

SORUNLARIMIZ DA VAR YAPILAN GÜZEL İŞLER DE

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Merhaba Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şube Başkanı Veli Özağan, görme engelli bireylerin yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Toplu taşıma araçlarında görme engellilerin bazı problemler yaşadığını dile getiren Özağan, ısrarla talep etmelerine rağmen; otobüslerin içinde sesli anons sisteminin çalışmadığını ifade etti. Görme engelli bireylerin anons olmadığı için hangi durakta ineceğini bilmediğini aktaran Özağan, bu sorunun giderilmesi için yetkililere bir kez daha çağrıda bulundu.

Duraklarda beklerken otobüse binememe gibi sorunlarının da olduğunu kaydeden Özağan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bir de engelliler adına yardım toplayanlar var. Bunlarla ilgili sorunlar yaşıyoruz. Bu konudan rahatsızlık duyduğumuzu belirtmek isterim. Ayrıca engelli kardeşlerimizin istihdam ile ilgili sorunları da var. Ülkede yaşanan ekonomik sıkıntı, engellileri de olumsuz yönde etkiledi. Özel sektörde engelli işçi kotalarında düşüş oldu. Olumsuzlukların yanında Konya'da engelliler için güzel çalışmalar da yapılıyor. Konya'da ana arterler ve yaya geçitleri engellilere uygun yapılıyor. Bu konuda samimi ve gayretli bir çalışma yürütülüyor. Konya, engellilerin yaşamı için çok ideal bir şehir. Büyükşehirler içinde fiziki olarak en rahat şehir Konya'dır. Çünkü her yer düzdür. Yeter ki yöneticiler bize zorluk çıkarmasın. Konya halkı da engellilere duygusal yaklaşıyor. İnsanımız elinden geldiğince engellilere yardımcı oluyorlar. Hoşumuza giden başka bir durum daha var. Otobüs şoförleri, engelli bir birey toplu taşıma aracına bindiğinde o birey oturmadan otobüsü hareket ettirmiyor. Tüm bunlar, toplumumuzun engellilere olan hassasiyetin fazlalığını gösteriyor.”

ENGELLİ BİREYLERE HASSASİYET GÖSTERİLİYOR

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Merhaba Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şube Başkanı Ahmet Mıhçı ise şunları belirtti: “Engellilik, bir kusur değildir. Engelli bireyler her fırsatta desteklenmelidir. Önemli olan kişinin yüreğinde engelin olmamasıdır. Engelli vatandaşlar da sosyal hayatın birer parçasıdır. Engelli vatandaşımızın bir birey olarak çeşitli hakları vardır. Bu haklarından yararlanabilmeleri adına güzel çalışmalar da sürdürülmektedir. Toplumumuz, engelli bireylere hassasiyet göstermektedir. Bu hassasiyet ise engelli bireylerin sosyal hayatına katkı sağlamaktadır. Ne büyük mutluluktur ki, engelli vatandaşlarımız, hayatın her alanında kendilerine düne göre çok daha fazla yer bulma imkânına kavuşmuşlardır. Konya'mızda da engellilerin rahat bir yaşam sürdürebilmesi için güzel çalışmalar yapılmaktadır. Engelli kardeşlerimizin bazı sorunları da devam etmektedir. Konya halkı da engelli bireylere duygusal davranıp, her konuda yardımcı olabilmenin mücadelesini vermektedir.”

EMRE ÖZGÜL

dpjnzsow0aeyntx.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.