Tcmb Yıl Sonu Enflasyon Hedefini Yüzde 6,2'ye Çıkardı

Tcmb Yıl Sonu Enflasyon Hedefini Yüzde 6,2'ye Çıkardı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı 2013 yılı ikinci çeyrekte enflasyonun yüzde 8,3 seviyesinde gerçekleştiğini açıkladı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı 2013 yılı ikinci çeyrekte enflasyonun yüzde 8,3 seviyesinde gerçekleştiğini açıkladı. Enflasyonun beklentinin üzerinde olmasının işlenmemiş gıda fiyatları ve hizmet enflasyonunun yükselmesine bağlayan Merkez Bankası Başkanı, “Temel enflasyon göstergeleri yatay bir gösterge sergiledi. Bununla beraber döviz kurundaki oynaklığın temel enflasyonu bir miktar artıracağını tahmin ediyoruz.” dedi. Enflasyon hedefini de revize eden Başçı, “Enflasyonun 2013 yılı sonunda orta noktası yüzde 6,2 olmak üzere yüzde 5,2 ile yüzde 7,2 aralığında gerçekleşeceğini öngörüyoruz." dedi.

Erdem Başçı, Merkez Bankası’nda düzenlediği basın toplantısında Enflasyon Raporu'nu açıkladı. Enflasyon artışının geçici olmasını sağlamak için Merkez’in son dönemde faiz koridorunu genişletmek suretiyle politika duruşunu sıkılaştırdığını bildiren Başçı, enflasyonun hedef ile uyumlu gelene kadar bu sağlam duruştan vazgeçmeyeceklerini vurguladı. Kredilerin yıllık büyüme oranının 2014 ortalarında yüzde 15 düzeyine indiği varsaydıklarını anlatan Başçı, “Enflasyonun 2013 yılı sonunda orta noktası yüzde 6,2 olmak üzere yüzde 5,2 ile yüzde 7,2 aralığında gerçekleşeceğini öngörüyoruz. 2014 yıl sonu enflasyon tahmini ise orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3,3 ile yüzde 6,7 aralığında yer alıyor.” diyerek enflasyon hedefleri hakkında bilgi verdi.

Programda gazetecilerin sorularını da cevaplayan Merkez Bankası Başkanı, küresel belirsizliklerin bu yıl ki büyüme hızını aşağı doğru güncellemesine neden olabileceğini aktardı. Yıl sonunda kredi büyüme hızının bugünküne göre aşağı gerçekleşeceğini öngördüklerini kaydeden Başçı, buna rağmen yine de kredi büyemesinin yüzde 15’in üstünde olacağını vurguladı.

Tütün ve alkollü içecekler kaleminde herhangi bir vergi artışını varsaymadıklarını kaydeden Merkez Bankası Başkanı Başçı, “Bütçe performansına baktığımızda çok rahat bütçe hedeflerine ulaşılabileceği görülüyor. Bu yüzden bu amaçla vergi artışı olmayacağını tahmin edebiliriz. Ama bunun takdiri hükümete bağlı.” ifadelerini kullandı.

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM REZERVLERİMİZ 4,7 MİLYAR DOLAR ARTACAK

Merkez Bankası'nın döviz alımlarının, döviz satımlarından daha fazla olduğuna işaret eden Başçı, “Bugün itibariyle 4,7 milyar dolarlık bir bakiyemiz var. Katlanacak bakiyemiz var. Dolayısıyla önümüzdeki 4 ay içinde rezervlerimizde 4,7 milyar dolarlık bir döviz artışı olacak. Aslında döviz rezerv biriktirme arka planda devam ediyor. Bu kanaldan Ocak 2012 den itibaren 14 milyar dolarlık bir döviz satın almıştık.” diye konuştu.

Erdem Başçı, bir siyasetçinin döviz düşmesi yükselmesi ya da faizin artması azalması gibi konularda görüşünü bildirirse toplumun belli bir kesimini karşısına alacağını anlattı. Merkez Bankası’nın bağımsızlığına dikkat çeken Başçı, “Bir Bakan kalkar da kendi müsteşarını halkın önünde eleştirir mi? Eleştirmez çünkü müsteşarı kendisine bağlıdır. Ancak bir Bakan kolay bir şekilde Merkez Bankasını eleştirir. Çünkü Merkez Bankası bağımsız bir kuruluştur.” dedi.

Merkez Bankası Başçı’nın sunumunu yaptığı 2013 ikinci çeyrek enflasyon raporundan öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

-ABD Merkez Bankası’nın tahvil alımlarını yakın bir gelecekte azaltabileceğine dair verdiği sinyaller gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışına yol açtı.
- Küresel büyümeye dair tahminler aşağı yönlü revize edildi.
- Türkiye’de altın hariç cari dengenin iyileşeceği tahmin ediliyor.
- Merkez enflasyonda gözlenen artışın fiyatlama davranışlarında bozulmaya yol açmasını engellemek ve finansal istikrarı desteklemek amacıyla Mayıs ayında faiz koridorunu yukarı yönlü genişleterek para politikası duruşunu sıkılaştırdı.
- Merkez, ek sıkılaştırma dönemlerinde bazı ilave düzenlemeler yaptı. Para politikasının temkinli duruşunu koruyacağını ve gerektiğinde ek parasal sıkılaştırmaya gidilebileceği görüldü.
- 2013 kredilerin yıllık büyümesinde biraz düşme bekleniyor.
- Zorunlu karşılıklarla ilgili herhangi bir değişiklik sinyali yok.
- Enflasyonla ilgili endişeler olduğu için sıkılaştırmaya yönelik politikalar devam edecek.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.