Tarsus’ta Yüksek Öğrenim Öğrenci Sayısının Artması İçin Girişimler Sürüyor

Tarsus’ta Yüksek Öğrenim Öğrenci Sayısının Artması İçin Girişimler Sürüyor

Mersin'in Tarsus ilçesinde yüksek öğrenimin sorunlarının belirlenmesi ve üniversite konusunda yapılması gerekenlerin görüşülmesi amacıyla Kaymakam Hasan Göç, Belediye Başkanı Şevket Can, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ruhi Koçak, Ticaret...

Mersin'in Tarsus ilçesinde yüksek öğrenimin sorunlarının belirlenmesi ve üniversite konusunda yapılması gerekenlerin görüşülmesi amacıyla Kaymakam Hasan Göç, Belediye Başkanı Şevket Can, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ruhi Koçak, Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, Kent Konseyi Başkanı Dr. Ali Cerrahoğlu, Kent Konseyi Genel Sekreteri Elife Arslan ve Eğitim Kültür Sanat Komisyonu Başkanı Nuran Ataç'tan oluşan heyet, Tarsus Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Külekçi'yi ziyaret etti.

    Ziyarette Dekan Külekçi ve Yrd.Doç. Dr.İlker Sugözü, fakülte hakkında bilgiler vererek sorunlarını dile getirdi. Tarsus Üniversitesi kurulması ve mevcut fakülte ve yüksek okulların desteklenmesi konusunda yapılan tespitler sıralandı.

    Mevcut durumu anlatan Prof. Dr. Mustafa Kemal Külekçi, "Teknoloji Fakültesi'nde otomotiv mühendisliği bölümünde birinci ve ikinci sınıfta toplam 80 öğrenci mevcuttur. Fakültede bir çok alanda toplam 50 kadar yüksek lisans öğrencisi vardır. İş sağlığı ve iş güvenliği bölümü bunlardan bir tanesidir ve bu alanda doktora programı başlatılması hedeflenmektedir. Enerji sistemleri bölümünün öğretim üyeleri tamamlanmış olup önümüzdeki yıl devreye girecektir. Yazılım ve mekatronik mühendislikleri bölümlerine öğretim üyesi bulmakta güçlük çekilmektedir. Meslek yüksek okulunda yaklaşık 1200 öğrenci mevcuttur. Toplam kapasite 3000-3300 kadar olabilecekken halen fakülte ve yüksek okulların toplamında bin 400 kadar öğrenci vardır." dedi.

        

    Külekçi, "Personel ve öğretim üyesi sayısı giderek artmaktadır. Mevcut binaların sadece derslik olarak tasarlanması sonucunda öğretim üyelerine araştırma yapabilecekleri çalışma odaları sağlanamamaktadır. Mevcut mekanlara bölmelerle odalar yapılmaya çalışılmaktadır. Fakülte inşaatı yapıldığında iki binanın arasında yapılması düşünülen blok tamamlanmadığı için malzemelerin sergilenmesi ve depolanması ve uygulamalı eğitimlerin yapılması mümkün olamamaktadır. Bina yapımı için üniversite tarafından bir miktar kaynak ayrılmış olup binaların izin sorunları nedeniyle ek inşaat yapılamamıştır." şeklinde konuştu.

    Fakülte öğrencilerinin yüzde 20'sinin, yüksek okul öğrencilerinin ise yüzde 30'unun Çukurova bölgesinden, diğerlerinin ise farklı illerden geldiğini kaydeden Külekçi şunları söyledi: "Öğrenci sayısı önümüzdeki yıllarda daha da artacak ve öğrenci yurtlarına daha fazla ihtiyaç olacaktır. Fakülteye giden yolun genişletilmesi ve aydınlatılması gerekmektedir. Yolun kenarlarında kaldırım yoktur. Okulun kantini çok yetersiz ve kötü durumdadır. Okulda öğrencilerin sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak yeterli imkanlar yoktur. Öğrencilerin bir kısmı başka şehirlere giderek ayrılmaktadırlar. Yapılan toplantıda Tarsus'ta yüksek öğrenimin geliştirilmesi konusunda kentin tüm kurumlarının birlikte çalışarak somut adımlar atılması gerektiği, yeni fakülteler kurulması için şehirde yer tespiti yapılması, mevcut yer seçenekleriyle ilgili görüşmeler yapılması, imar durumlarının incelenmesi, rektör seçiminden hemen sonra yeni seçilecek rektörle görüşülerek Tarsus'a yeni fakülteler kazandırmak amacıyla girişimde bulunulması, teknoloji fakültesinin imkanlarının iyileştirilmesi için çalışmalar yapılması planlanmıştır. Nihai hedef Tarsus'a bir devlet üniversitesi kurulmasıdır. Bununla birlikte mevcut fakülte ve yüksek okulların ihtiyaçlarının karşılanması, yeni fakülteler açılarak öğrenci sayısının arttırılması ve kentimizde üniversite atmosferinin yaşanması konusunda çaba gösterilecektir." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.