Tarım ve Orman bakanlığı  aşılama yapacak!

Tarım ve Orman bakanlığı aşılama yapacak!

Türkiye'de hayvancılıkta ciddi sorunlar yaşanmaya devam ederken Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bugün 2024-2028 yıllarında uygulanacak 10 maddelik Hayvancılık Yol Haritası'nı açıkladı.

Türkiye, kendi kendine yeten tarım ve hayvancılık ülkesi olmaktan, dışarıdan et ithal eden bir ülkeye dönüştü.

Yanlış tarım ve hayvancılık politikalarının yanında plansız uygulamalar, Türkiye'yi tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlı hale getirirken, her geçen yıl daha da çıkmaza sürüklüyor.

Hayvancılığın çöküşünün eşiğine geldiği şu noktada, iktidar telaşla toparlanma çabalarına başladı.

Bu bağlamda Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirdiği basın toplantısında 2024-2028 yıllarında uygulanacak 10 maddelik Hayvancılık Yol Haritası'nı açıkladı.

"SUYU MERKEZE ALAN BİR SİSTEMLE ÜRETİM PLANLIYORUZ"
Söz konusu yol haritasının ilk başlığının "Hayvansal Üretimin Planlanması" olduğunu kaydeden Yumaklı, "Yeni sistemde, üretimin, maliyet, kapasite ve pazarlama imkanları doğrultusunda planlamasını ve ürünlerin bölgesel bazlı nerede, ne kadar üretileceğine dair üretim modelini oluşturduk. Stratejik öneme sahip kırmızı et, beyaz et, süt ve yumurtanın, kaliteli, yeterli ve sağlıklı üretiminin devamlılığı için, suyu merkeze alan ve doğal kaynakların korunduğu bir sistemle üretimi planlıyoruz. Bunu da hayvansal üretimin en temel girdisi kaliteli kaba yem üretim kapasitesini, mera varlığımızı ve yapılarını, pazarlama imkanlarını dikkate alarak gerçekleştiriyoruz. Ayrıca, sözleşmeli üretim modelini de yaygınlaştırıyoruz" ifadelerinde bulundu

"HER KUZU VE OĞLAK İÇİNDE DESTEK VERİLCEK"

Desteklemeleri 'temel', 'yönlendirici' ve 'verimlilik' odaklı başlıkları altında üçe ayırdıklarını dile getiren Yumaklı, "Mevcut modelde aşısı ve kaydı olan her buzağıya destek veriyorduk. Yeni modelde buzağının yanı sıra aşısı ve kaydı yapılan her kuzu ve oğlak için de destek veriyoruz" dedi.

Uygulanacak yeni desteklemelerde üreten herkese, ürettiği kadar destek verileceğinin altını çizen Yumaklı, "Aile işletmelerine tüm hayvancılık desteklemelerinde ilk defa ilave destek veriyoruz. Bu sayede aile işletmeleri temel destekle aynı oranda ilave destek alarak, en az iki kat destek almış olacak" şeklinde açıklamalarda bulundu.

"KADIN VE GENÇLERE POZİTİF AYRIMCILIK UYGUKLADIK"

Yumaklı, kırsalda kadın ve gençlere yönelik pozitif ayrımcılık politikası uyguladıklarını ve bu kapsamda ilk defa bu gruplara %70 ilave destek verdiklerini açıklarken, verimliliği artırmaya yönelik suni tohumlama, yerli sperma, soy kütüğü ve ari işletme gibi destekleri de artırarak devam edeceklerini belirtti.

Aile işletmelerinde buzağı, kuzu ve oğlak sağlığını koruyucu tedbirlere ağırlık vererek gerekli aşı desteğini Bakanlık olarak biz sağlayacağız. Buzağı kayıplarını azaltmak için, ilk etapta 200 bin gebe sığırı aşılayacağız. Kuzu kayıplarını azaltmak amacıyla ülke genelindeki tüm küçükbaş hayvanlara bu yıl içinde koyun-keçi çiçek aşısı, yeni doğan tüm küçükbaş hayvanlara ise koyun-keçi vebası aşısı yapılacak."

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.