Tarihi çeşmeler viraneye döndü

Tarihi çeşmeler viraneye döndü

Tatlı su çeşmelerinin yoğun olarak bulunuduğu kentlerden olan Konya'da özellikle tarihi çeşmeler, ilgisizlik ve bakımsızlıktan tahrip oluyor. Bazı tarihi çeşmeler bakımsızlıktan viraneye döndü. Vatandaş çeşmelerin onarılmasını istiyor.

Konya'da geçmişi asırlara dayanan çeşmeler ilgi bekliyor. Tarihi çeşmeler ilgisizlikten tahrip oluyor. Şehrin farklı noktalarında temizlik ve içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılan çeşmeler, mimari dokusu ile büyük önem taşıyor. Mahalle dokusunun oluşumunda ve gelişiminde belirleyici unsurlardan görülen çeşmeler günümüzde de yaygın olarak inşa ediliyor. Tarihten günümüze kadar hayırseverler tarafından yüzlerce tatlı su çeşmesi yaptırıldı ve yaptırılmaya da devam ediliyor. Konya'da tatlı su çeşme sayısı her geçen yıl artıyor. 2 yıl önce 950 olan tatlı su çeşme sayısı şu an bini geçti. Şehrin muhtelif yerlerindeki çeşmelerle talı su ücretsiz olarak vatandaşa sunuluyor. Konya tatlı su çeşmesi noktasında diğer illere model oldu. Ancak bazı tarihi çeşmelerin durumu ise içler acısı. Bazı çeşmelerden su akmazken, bazılarının betonu ise dökülüyor.

ÇEŞMELER ELDEN GEÇİRİLMELİ

Konya geçmişinde de büyük öneme sahip olan çeşmelerin, bakım ve onarımdan geçirilmesi isteyen vatandaşlar, "Yetkililer tarihi çeşmelere sahip çıkmalı. Viraneye dönen çeşmeler elden geçirilmeli. Tarihi çeşmelerden su akmıyor, çeşmelerin muslukları kırılmış, üzeri boyanmış, üzerine yazılar yazılmış ve mermerleri yontulmuş vaziyette bir utanç abidesi gibi duruyor. Bugün şehir merkezindeki hem tarihi niteliği olan hem de son dönemde yapılan birçok tatlı su çeşmesi perişan ve bakımsız haldedir. Halk nezdinde önemli olan tarihi çeşmeler yerli ve yabancı turistlere tanıtımı yeterince yapılamamıştır. İlgilerin bu çeşmelere sahip çıkması gerekir. Bakım ve onarımları yapılarak, çevre düzenlemesine katkı sunan hale getirilmesi gerekir. Bu geçmeler bize geçmişimizden atalarımızdan miras, emanetimize sahip çıkmalıyız" açıklamasında bulundu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum