Tarihe ışık tutacak eser

Tarihe ışık tutacak eser

İstiklal Marşı Belgelerini 2009 yılında Ankara’da bir sahaftan satın alarak ilk kez gün yüzüne çıkaran Araştırmacı-Yazar Kasım Kocabaş, bu belgeleri kitap olarak okuyucuların hizmetine sunmaya hazırlanıyor

1925 yılında bizzat devlet tarafından yapılmış marş yarışmasına ait belgeler, İstiklal Marşını değiştirme girişimlerini ilk kez belgeleri ile ortaya koyuyor. Belgelerde ayrıca 1921 marş yarışmasına ait detaylar da bulunuyor. “Sandıktan Çıkan Belgelerle İstiklal Marşı’nın İstikbal Mücadelesi” isimli kitabı Konya’da faaliyet gösteren Çizgi Kitabevi önümüzdeki günlerde okuyucuyla buluşturacak.  60’a yakın katılımcının müracaat dilekçeleri ve şiirlerinin yer aldığı belgeler birçok detayı gün yüzüne çıkarıyor. Büyük şairlerin neden katılmadığı, şairlerin para ödülünden duydukları rahatsızlık, İstiklal Marşı’nın niçin değiştirilemediği gibi pek çok soru kitapta cevap buluyor. Ayrıca bu dönemde marş yarışmasına katılmış Enis Behiç Koryürek, Orhan Rıza Aktunç, Yahya Saim Ozanoğlu, Muğlalı Hafız Sabri Aksoy, Doktor Ali Rıdvan Unar, Muallim Behram Lütfi, İzmirli İsmail Hakkı Bıçakçızade gibi şairlerin İstiklal Marşı şiirleri de ilk kez paylaşılıyor.

İSTİKLAL MARŞI BELGELERİ KİTAPLAŞIYOR

Kitapta ayrıca İstiklal Marşı dışında yazılarak bestelenmiş İstiklal Marşı örnekleri de bulunuyor. Bu bestelerden birsini bir müzik öğretmenine icra ettirdiğini belirten Kocabaş, “Gerek şiirler gerekse besteler incelenince Mehmet Akif’in yazdığı İstiklal Marşı ve bugünkü bestemizin kıyaslanamayacak derecede üstün olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor” dedi. 2009 yılından bu yana marş yarışmasına ait başka belgeleri de ortaya çıkardığını belirten Kocabaş, bu süreçte bazı çevrelerden haberin uydurma olduğu ve belgelerin gerçek olmadığı yönünde tepkiler aldığını ve bu tepkiler üzerine kitabı neşretmeye karar verdiğini dile getirdi.

4-1.20160315125036.jpg

TARİHE IŞIK TUTACAK BELGELER

İstiklal Marşımızın tıpkı bayrağımız gibi bağımsızlığımızın ve istiklalimizin simgesi olduğunu vurgulayan Kocabaş, halkımızın gönlünde edindiği yer sayesinde değiştirme girişimlerinin sonuçsuz kaldığını söyledi. Belgeler içerisinde ayrıca 1921’de Zeki Üngör tarafından Meclise yazılmış olan İstiklal Marşının bestesine ait çok önemli bir mektup ilk kez okuyucu ile paylaşılıyor.

Kasım Kocabaş, çalışması sırasında kendisini en etkileyen durumu ise, Erzurumlu Salim isminde dericilikle geçimini sağlayan bir vatandaşın kaleme aldığı müracaat dilekçesi ve şiiri olduğunu kaydetti. Gözleri âmâ olan Salim Efendi, tedavisi için 500 lira olan para ödülüne ihtiyacı olduğunu ve bunun için yarışmaya katıldığını belirtmiş.  Müracaat dilekçesi, günümüzde bozulan yazışma edep ve kuralları karşısında güzel bir örnek teşkil eden Salim Efendi duygularını şu şekilde dile getirmiş: “Ben sonraları arız olan bir hastalık neticesi gözünden malul olan bir Türk dericisiyim. Gazete okuturken Türk ebediyetini ima eder bir marş için seçim açıldığını öğrendim. Türklüğün vatanı hakkında titreyici bir yürek taşıdığımdan senelerden beri susmuş olan kalbimin atmasına sığındım. Buna merbuten takdim eylediğim parçayı bahşetti. Güftemin tali’i, Türk’ün lisanı ve ebediyeti gibi parlar da birinciliği tutabilirse, kazanmış olacağı mükafatın da mümkün ki gözlerimin açılmasına medar teşkil edeceği ümidiyle tazimatı mahsusama terdifen takdim ediyorum vekil bey hazretleri.”

“Şu gürbüz ses musiki mi, çağlayan mıdır, yavaş!

Yoksa Türk’ün ebediyet marşı mıdır? Arkadaş!”

Dizeleri ile başladığı Türk Ebediyet Marşı’nı şu dize ile sonlandırmış:

“Dünya şahit yönüm benim şanlara karşıdır

Ey vatandaş dinle şu sesi, ebediyet marşıdır”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

4-2.20160315125133.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum