Tanrıkulu: Ab'den Tahsis Edilen 58 Milyon Euro Nereye Gitti?

Tanrıkulu: Ab'den Tahsis Edilen 58 Milyon Euro Nereye Gitti?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi verdi. Tanrıkulu, "Sayıştay'ın, 17 Aralık Yolsuzluk...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi verdi. Tanrıkulu, "Sayıştay'ın, 17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Soruşturmasının şüphelilerinden eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış döneminde Avrupa Birliği Bakanlığı’na 'Ka­tı­lım Ön­ce­si Ma­li Yar­dım Ara­cı' (IPA) kap­sa­mın­da Türkiye de kullandırılmak üzere Avrupa Birliği tarafından tahsis edilen 58 Milyon Euro tutarındaki Fonların kayıp olduğunu ve takibinin yapılamadığını belirlemiş. Ve basında da yer almıştır." dedi.

Bu bağlamda Tanrıkulu, şu soruları yöneltti:

- Kayıt altına alınmayan fonların toplam tutarının Sayıştay raporunda belirtildiği üzere 58 Milyon Euro olduğundan hareketle; bu durumda 58 Milyon Euro nereye gitmiştir? Nereye harcanmıştır?

- 58 Milyon Euro kayıpsa, Maliye Bakanlığı kayıp 58 Milyon Euro ile ilgili olarak bir araştırma ve inceleme başlatmış mıdır?

- 3 Mart 2014 tarihinde Avrupa Birliği Bakanı ve Baş müzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Komisyonu'nun Ulusal Ajans'ın harcamalarında usulsüzlük iddiaları üzerine başlattığı incelemeyle ilgili yaptığı açıklamada, 'harcamalarla ilgili en ufak bir soru işareti olmaması için bu soruşturmaların yapılması gerektiğini' ve iddialarla ilgili Türkiye’de de soruşturma başlatıldığını açıklamıştı; yaklaşık 8 aydan bu yana gerçekleşen herhangi bir soruşturma gerçekten varsa o halde soruşturmada elde edilen sonuç nedir? Soruşturmanın son durumu nedir?

- Hazırlanan raporlar nerededir ?

- Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği Bakanlığı AB Eğitim ve Gençlik Merkezi Başkanlığı'na sağlanan (Ulusal Ajans) AB fonları hakkında inceleme başlattığını doğrulamıştı; Avrupa Komisyonu’nun başlattığı soruşturmanın son durumu nedir?

- Avrupa Komisyonu tarafından başlatılan soruşturmanın müspet olmaması durumunda Türkiye nin hangi ciddi yaptırımlarla karşılaşma riski bulunmaktadır?

- 1 Ocak 2013 - 30 Aralık 2013 arasındaki dönemde Avrupa Birliği Fonlarıyla finanse edilen hibe programlarından hangi ticaret ve sanayi odaları, meslek odaları, üniversiteler, dernekler, vakıflar, kooperatifler, birlikler, sendikalar, işveren örgütleri, il özel idareleri, Üniversiteler, iş ve destek örgütleri, Meslek örgütleri, Birlikler, belediyeler ile diğer tüm sivil toplum kuruluşlarına ne kadar tutarlarda mali yardım sağlanmıştır?

- 1 Ocak 2013 - 30 Aralık 2013 arasındaki dönemde Avrupa Birliği Fonlarıyla finanse edilen Pilot Proje Uygulamalarından hangi Merkezi düzeydeki Bakanlıklar ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarına ne kadar tutarlarda mali yardım sağlanmıştır?

- 1 Ocak 2013 - 30 Aralık 2013 arasındaki dönemde Avrupa Birliği Fonlarıyla finanse edilen hibe programları ile Pilot Proje Uygulamalarına transfer edilen mali yardımlar Devlet Muhasebesi Sistemi’nde hangi hesap veya hesaplarda kayıt edilmişlerdir?

- 1 Ocak 2013 - 30 Aralık 2013 arasındaki dönemde kullanılmayan Avrupa Birliği Fonları’nın toplam tutarı ne kadardır?

Kullanılmayan Fonların tamamı iade edilmiş midir veya iade edilen Fonların toplam tutarı ne kadardır?

- 1 Ocak 2013 - 30 Aralık 2013 arasındaki dönemde Avrupa Birliği Fonlarından gerçek kişilere mali tahsisat yapılmış mıdır; yapılmışsa hangi gerçek kişilere ne kadar tutarlarda mali tahsisat yapılmıştır?

- Avrupa Birliği Fonlarından 1 Ocak 2013 - 30 Aralık 2013 arasındaki dönemde faiz geliri elde edilmiş midir; edilmişse elde edilen faiz gelirlerinin toplamı ne kadardır?

- Kamu adına Elde edilen Faiz gelirleri Devlet Muhasebesi Sistemi’nde hangi hesap veya hesaplarda kayıt edilmişlerdir? CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.