Sütte kriz büyüyor

Sütte kriz büyüyor

Sütteki kriz derinleşiyor. Sütteki sıkıntı hakkında konuşan Konya DSYB Başkanı Edip Yıldız, "Kriz için önlem alınmalı. En son kriz 2008'de yaşandı. Hayvanların büyük bir kısmı kesime gitti. Üreticiler şu an zor durumda" dedi

Hayvancılık sektörü kritik bir dönemden geçiyor. Kırmızı et fiyatındaki istikrarsızlık, yem fiyatlarındaki artış, hayvan hastalıkları gibi sıkıntıların yanı sıra süt alımında da kriz yaşanıyor. Süt sektöründe faaliyet gösterenlerin tamamı durumdan şikayetçi. Fiyat nedeniyle üretici ve sanayici arasında yaşanan sıkıntıya hükümet el attı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Et ve Süt Kurumu (ESK)'yı devreye koyarak krizi sonlandırmak istiyor. Kriz henüz aşılmadı. Mevsimsel etkenlere bağlı olarak süt üretimi de ciddi oranda arttı. Konya süt üretiminde birinci sırada bulunuyor. Günde 2 bin 700-800 ton süt üretiliyor. Bugünlerde sütte bolluk yaşanıyor. Ancak alımlarda ise çeşitli sıkıntılar var. Sütünü düşük fiyattan sanayicilere satmak zorunda kalan üreticiler, sıkıntılı günler yaşıyor.

4-3edip-yildiz.jpg

ÜRETİCİLER ZOR DURUMDA

Düşük fiyatlar nedeniyle bazı üreticiler hayvanlarını kesime götürürken, bazıları da borçlarını ödemekte zorlanıyor. Çiğ süt referans fiyatı 2014’ten bu yana artırılmadı. Litre başına 1 lira 15 kuruş olan referans fiyatın 1 Temmuz 2016’ya kadar artırılmayacağı yönünde Ulusal Süt Konseyi’nde karar alındı. Ancak referans fiyatına uyulmuyor. Sanayiciler sütü 70-80 veya 90 kuruştan satın alıyor. Sanayiciler, üreticiye 'İşine gelirse, sütünü en fazla 90 kuruştan alırım' diyor. Bazı süt firmaları ise süt alımını bıraktı. Sıkıntı yaşayan Konyalı üreticiler ise, Bakanlık'tan destek istiyor.

242142.jpg

SÜTTEKİ SIKINTI SÜRÜYOR

Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Başkanı Edip Yıldız, sütteki kriz hakkında bilgi verdi. Konya'nın süt üretiminde birinci sırada yer aldığını, günlük süt üretiminin 2 bin 700 ton civarında olduğunu belirten Yıldız, sütteki krizin devam ettiğini söyledi. Süt üretiminde ciddi bir artış olmasına rağmen, alımların istenilen seviyede olmadığını ifade eden Yıldız, sanayicinin üreticinin elinden sütü düşük fiyatlardan satın almak istediğini, fiyattaki düşüşün süt üreticisini zora soktuğunu aktardı.

SÜTÜ 90 KURUŞTAN ALIYORLAR

"Sütün en bol olduğu dönemdeyiz" diyen Yıldız, "Haziran ayına kadar sütte bolluk yaşanır. Haziran'dan sonra süt üretimi düşme eğilimine geçer. Üreticilerin sütü depolama gibi bir şansı yok. Ancak süt, toz haline getirilirse uzun süre saklanabilir. Referans fiyatı 1 lira 15 kuruş olarak belirlendi. Ancak Emirgazi ve diğer ilçelerde sütü 90 kuruştan satabiliyor. ESK ile bir protokol imzalandı. Üretilen süt toz haline getirilecek. 2 yıldır süt fiyatları artmıyor. Süt ürünleri ise yüzde 20 arttı. Üretici açısından durum sıkıntılı" açıklamasında bulundu. 

EN SON KRİZ 2008'DE YAŞANDI

Önlem alınmazsa sütteki krizin derinleşeceğine dikkat çeken Yıldız, şunları söyledi: "Devletin üreticiyi kurtarma noktasında ciddi girişimi var. Tüketim daralması da var. Sütün yurt dışına ihracıyla ilgili ESK insiyatif alacak. En son kriz 2008 yılında yaşandı. Hayvanların büyük bir kısmı kesime gitti. Hayvanlar kesime giderse sütün fiyatı 1 buçuk lirayı bulur, et fiyatları da uçar. Süt bulamadığımız için Avrupa'dan ve diğer ülkelerden düve ve inek getiririz. Devlet ve birçok kurum yaklaşan tehlikenin farkında. Sanayiciler sorumluluklarının farkında değil."

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.