“suriye Ve Irak’a Verilen Su Miktarı Güncellenmelidir”

“suriye Ve Irak’a Verilen Su Miktarı Güncellenmelidir”

Kuraklık Eylem Planı'nı masaya yatıran Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu, Türkiye’den Suriye ve Irak’a verilen su miktarının değişen iklim şartlarına göre yeniden güncellenmesi gerektiğine dikkat çekti. Gaziantep Ticaret Odası...

Kuraklık Eylem Planı'nı masaya yatıran Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu, Türkiye’den Suriye ve Irak’a verilen su miktarının değişen iklim şartlarına göre yeniden güncellenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) öncülüğünde Adıyaman, Antakya, Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odaları’nın bir araya gelerek oluşturduğu “Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu” üçüncü toplantısını Hatay’da gerçekleştirdi. Toplantıda platform üyesi odalar, kuraklıkla ilgili farkındalık yaratmak için Kuraklık Eylem Planı'nda birleşti. Toplantıda platform üyeleri ciddi çevresel, ekonomik ve sosyal sorunlar ortaya çıkaran kuraklığın Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki boyutunu masaya yatırarak, Antakya TSO öncülüğünde hazırlanan Kuraklık Eylem Planı için ortak hareket etme konusunda birleşti. Platform tarım, sanayileşme ve günlük yaşam gibi birçok alanda yaşamı yakından ilgilendiren kuraklıkla mücadelede çözüm önerilerinin konuşulduğu toplantıda, Türkiye’den Suriye ve Irak’a verilen su miktarının değişen iklim şartlarına göre yeniden güncellenmesi gerektiğine dikkat çekildi. Toplantıda alınan diğer kararlar ise şu şekilde:

“Doğanın ve su kaynaklarının tasarruflu şekilde kullanılması, korunması ve kuraklık nedenleri, etkileri ve sonuçları konusunda kamuoyunda bilinçlendirme çalışmalarına önem verilmeli ve bu çalışmalar sürekli ve değişik hedef gruplarına yönelik olarak yapılmalıdır. Sulama yöntem ve teknikleri değiştirilmeli başta damlama sulama olmak üzere yeni sulama sistemlerine geçiş zorunlu tutulmalı ve uygun yöntemler cazip hale getirilerek, teşvik edilmelidir. Ülkemizin su kaynakları ve enerji üretimi planlaması güncellenmeli , alternatif enerji üretimi ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim ve ağırlık sağlanmalıdır. Geleneksel tarım ürünlerinin yanısıra, daha sıcak ve kuru iklim şartlarına uygun tarım ürünlerine geçiş yapılmalı, organik tarım desteklenmelidir. Kuraklık konusunda bölgesel, ulusal ve uluslararası işbirlikleri geliştirilmelidir.”

Platform bu çözüm önerilerinin uygulanması ve farkındalık yaratılması için güçlü kampanyaları hayata geçirme konusunda karar aldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.