Suriye Tezkeresi Meclis'i Karıştırdı

Suriye Tezkeresi Meclis'i Karıştırdı

Tezkere için toplanan Meclis'te oturumun kapalı olması konusunda muhalefetten gelen izah ricaları nedeniyle kısa süreli gerginlik yaşandı.

Suriye konusunda, TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi de dahil Hükümete 1 yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Suriye konusunda verilen tezkerenin görüşmelerinin, TBMM Genel Kurulu'nda, kapalı oturumla yapılacağını bildirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla TBMM Başkanlığı'na gönderilen tezkerede, şunlar kaydedildi: ' Suriye'de devam etmekte olan krizin bölgesel istikrar ve güvenliğe olduğu kadar, ulusal güvenliğimize menfi etkisi giderek artan şekilde görülmektedir.Suriye Arap Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerince yürütülen askeri harekatlar kapsamında, 20 Eylül 2012 tarihinden itibaren ülkemiz topraklarına da saldırgan eylemler yönelmiş ve müteaddit uyarılarımıza ve diplomatik girişimlerimize rağmen bu eylemler devam etmiştir. Ülkemiz topraklarına yönelik söz konusu saldırgan eylemler silahlı saldın eşiğindedir.Bu durum, ulusal güvenliğimize ciddi tehdit ve riskler oluşturan bir aşamaya ulaşmıştır. Bu itibarla, ülkemize yönelebilecek ilave risk ve tehditlere karşı zamanında ve süratle hareket etmek ve gerekli tedbirleri almak ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu çerçevede, hudut, şümul, miktar ve zamanı Hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi ile bununla ilgili gerekli düzenlemelerin Hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için bir yıl süreyle izin verilmesini Anayasanın 92. maddesi uyarınca arz ederim. '

Kapalı oturum yapılacak

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Suriye konusunda verilen tezkerenin görüşmelerinin, TBMM Genel Kurulu'nda, kapalı oturumla yapılacağını bildirdi.Canikli, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'la yapılan toplantının ardından gazetecilerin sorusunu yanıtladı. Canikli, Suriye konusunda verilen tezkerenin görüşmelerinin, TBMM Genel Kurulu'nda, kapalı oturumla yapılacağını bildirdi.

MHP: ' Türkiye'nin menfaatine göre davranacağız '

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, partisinin Suriye konusundaki tezkereye ne oyu vereceğine ilişkin soruya, ' Sağlıklı bir değerlendirme yapıyoruz. Türkiye'nin menfaatine göre davranacağız ' dedi.Vural, TBMM'de, gazetecilerin, MHP'nin, Suriye konusunda TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi de dahil Hükümete 1 yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi'ne ne oyu vereceğine ilişkin soruya, ' Sağlıklı bir değerlendirme yapıyoruz. Türkiye'nin menfaatine göre davranacağız ' karşılığını verdi.

Tezkere için toplanan Meclis'te oturumun kapalı olması konusunda muhalefetten gelen izah ricaları nedeniyle kısa süreli gerginlik yaşandı.

Tezkere için toplanan TBMM'de Suriye Tezkeresi okundu. Oturumun kapalı olması konusunda muhalefetten gelen izah ricaları nedeniyle kısa süreli gerginlik yaşandı. Ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun tezkere toplantısının kapalı yapılması konusundaki tezkeresi okundu.

CHP'li Muharrem İnce oturumun kapalı olmasına karşı çıkarak söz aldı, İnce şunları söyledi:

'Hükümetin kapalı bir oturumda gizli bilgi vermesini anlayabiliriz. Bizim söleyeceklerimiz açıkta olsun millet bilsin. Niye milletten saklayacağız bunu. Bu ülkeyi savaşa soktuğumuz zaman sizin çocuklarınız mı savaşa gidecek fakir fukaranın çocukları mı gidecek? Bu millet çocuklarını savaşa gönderecek ama neden yolladığını bilmeyecek.

Siz bu mecliste sekiz kez tezkere aldınız ne işe yaradı. Bu millet de şey zannetmesin kapalı oturumda çok özel bilgiler veriliyor milletvekillerine. Milleti kandırmaya gerek yok. Tartışmalar halkın önünde yapılsın. Biz burada bir kapalı oturumda TRT Genel Müdürü 'nün maaşını bile öğrenemedik ki savaşla ilgili konuları söyleyeceksiniz. '

TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam'ın başkanlığında toplanan Genel Kurul'da, gündemdışı konuşmalara geçildi.

Başbakan Tayyip Erdoğan salona girdi. Genel Kurul'da çok sayıda bakanın yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da yer aldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Cemil Çiçek, toplantıdan önce yaptığı açıklamada 'Vatandaşlar tedirgin olmasın, TBMM işin başında. Soğukkanlı ve tedbirli olmalıyız inşallah ülkemiz için hayırlı olur ' dedi.

KAPALI OTURUM YAPILACAK

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'la yapılan toplantının ardından gazetecilerin sorusunu yanıtladı.

Canikli, Suriye konusunda verilen tezkerenin görüşmelerinin, TBMM Genel Kurulu'nda, kapalı oturumla yapılacağını bildirdi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Suriye konusundaki tezkereye ilişkin, 'Soğuk kanlı ve tedbirli olmalıyız. İnşallah ülkemiz için hayırlı olur' dedi.

Egemen Bağışise şunları söyledi: 'Bu kararlar kolay kararlar değil. Bu işler savaşa evet ya da savaşa hayır gibi romantik söylem sahiplerine bırakılacak kadar basit kararlar değildir. Hiçkimsenin toprağında gözümüzü yok. Ama kendi halkına yaptığı gibi komşularına zulüm yapmaya kalkan dikta rejimlere karşı çok dik bir duruşumuzu vardır olacaktır.

AK Partili Ömer Çelik TBMM 'deki kritik tezkere görüşmesi öncesinde gazetecilere açıklama yaptı.

Krizi bizzat Başbakan 'ın yönettiğini söyleyen Çelik şu mesajları verdi:

Türkiye, karşı taraftan gelen saldırı karşısında cevap verme hakkına sahip olmalıdır.

CHP diyor ki ' 'Angajman kuralları değiştiği için tezkereye gerek yok. ' '

Bazen angajman kurallarının yetmediği zaman olur. Bunu bir savaş tezkeresi olarak nitelemek kınanacak bir durumdur. Bu, doğrudan milli egemenlik haklarımızı korumakla ilgilidir. Türkiye savaş isteyen bir ülke değildir.

”KRİZİ BİZZAT O YÖNETİYOR”

Bu konuda Meclis 'teki tüm partilerin tek ses olarak hükümetin arkasında durması gerekir. Bunu başka yerlere çekmek Suriye üzerinden Türkiye 'ye verilmek istenen mesaj konusunda başka odakların yanında saf tutmak anlamına gelir.

Krizi Başbakan bizzat yönetmektedir. Hükümetimiz, Meclis işin başındadır. Tek bir ses olarak bu tezkerenin arkasında durmasını bekliyoruz

SURİYE 'NİN AÇIKLAMALARI

Suriye ile ilgili bütün haklarımızı saklı tutuyoruz. Suriye 'den gelen hiçbir açıklamanın doğru olmadığını biliyoruz. Şu ana kadar ki açıklamaları zaman kazanmak içindi. Suriye 'de devlet yok, katliam şebekesi var. Bu şebekenin hiçbir sözünü ciddiye almak zorunda değiliz.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.