Su Ürünleri Üretiminde Yetiştiriciliğin Payı Artıyor

Su Ürünleri Üretiminde Yetiştiriciliğin Payı Artıyor

Türkiye’nin su ürünleri üretiminde yetiştiriciliğin payı gittikçe artıyor. Türkiye’nin su ürünleri üretimi 2012 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 8,34 azalarak 644 bin 852 tona gerilerken aynı dönemde yetiştiricilik ise yüzde 12,51’lik artışla 212 bin.

Türkiye’nin su ürünleri üretiminde yetiştiriciliğin payı gittikçe artıyor. Türkiye’nin su ürünleri üretimi 2012 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 8,34 azalarak 644 bin 852 tona gerilerken aynı dönemde yetiştiricilik ise yüzde 12,51’lik artışla 212 bin 410 tona ulaştı. Sektördeki gelişmeyi değerlendiren Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, özellikle 2000’li yılların başından itibaren Türkiye’nin su ürünleri yetiştiriciliğine büyük yatırımlar yaptığını belirterek, su ürünlerinin geleceğinin yetiştiricilikte olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin 1986 yılında 3 bin ton seviyesinde olan su ürünleri yetiştiriciliğinin, sonraki yıllarda devamlı artarak 2000 yılında 79 bin tona ulaştığını aktaran Kızıltan, “Su ürünleri yetiştiriciliği 2000 yılından sonra Türkiye’de yapılan büyük yatırımlarla üretim artışını devam ettirdi ve 2012 yılı sonunda 212 bin tona ulaştı. Toplam su ürünleri üretimindeki payı ise yüzde 33 seviyesine yükseldi. Önümüzdeki 10 yıllık dönemde bu oranın yüzde 50’nin üzerine çıkmasını hedefliyoruz. Yetiştiricilik sayesinde doğadaki av baskısı azalıyor ve doğal stokların korunması da sağlanıyor.” diye konuştu. Su ürünleri yetiştiriciliğinde iç sularda yüzde 52,42’lik payla alabalık en fazla üretilen balık olurken denizlerde ise levrek yüzde 30,84’le ilk sırada yer aldı. Onu ise yüzde 14,47’lik payla çipura izledi.

Su ürünleri yetiştiriciliğindeki büyük artışın ihracata da yansıdığına dikkat çeken Kızıltan, Türkiye’nin 2000 yılında 59 milyon 655 bin dolar olan su ürünleri ihracatının, 2012 sonunda 467 milyon doları aştığını kaydetti. En büyük ihracat pazarı olan Avrupa ülkelerinde daha sağlıklı olduğu için kültür balığının tercih edildiğini dile getiren Kızıltan, sektörün 2023 yılı hedefinin 1,5 milyar dolarlık ihracat olduğunu kaydetti.

İÇ TÜKETİMİ ARTTIRMAK İÇİN BALIK EKMEK ŞENLİKLERİ DÜZENLENİYOR

Türkiye’nin su ürünleri ihracatını arttırmak ve iç tüketimi yükseltmek amacıyla 2008 yılında Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG)’nu Ekonomi Bakanlığı ve Ege, İstanbul ve Akdeniz Su Ürünleri İhracatçı Birlikleri işbirliğinde kurduklarını anlatan Kızıltan, “STG, ihracatımızı arttırmak için uluslararası gıda fuarlarında Türk su ürünlerinin tanıtımını başarıyla gerçekleştiriyor. Büyümeyi ve gelişmeyi kolaylaştıran, kemiklerin gelişmesine yardımcı olan, omega 3 deposu, kalsiyum, demir, fosfor, iyot ve vitamin yönünden zengin, merkezî sinir sisteminin gelişimine yardım eden, zihinsel sağlığa olumlu etki eden, öğrenim başarısını, beyin gelişimini destekleyen, kan ve dolaşım sistemi konusunda koruyucu etkisi olan, algılama ve dikkat yetisini güçlendiren, kilonun sağlıklı düzeyde tutulmasına yardımcı olan balığın iç tüketimini arttırmak içinde ilköğretim okullarında balık ekmek şenlikleri düzenliyoruz. Bu çalışmalar sonucunda iç tüketimi, kişi başı 8 kg.’dan, 15 kg.’a çıkarmayı amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.