Sosyal Yardımla Yaşamak Hasta Ediyor

Sosyal Yardımla Yaşamak Hasta Ediyor

Nürnberg’deki İş Piyasası ve Meslek Araştırmaları Enstitüsü’nün (IAB) yaptığı araştırma sosyal yardımla yaşamanın adeta hasta ettiğini, çalışanlarda yüzde 20 olan fiziksel rahatsızlıkların işsizlerde yüzde 40’ları geçtiğini...

Nürnberg’deki İş Piyasası ve Meslek Araştırmaları Enstitüsü’nün (IAB) yaptığı araştırma sosyal yardımla yaşamanın adeta hasta ettiğini, çalışanlarda yüzde 20 olan fiziksel rahatsızlıkların işsizlerde yüzde 40’ları geçtiğini ortaya koydu. 12 bin kişi üzerinde yapılan araştırmada uzun süreli işsizlerde ayrıca psikolojik rahatsızlıklar, obezite ve sigara kullanımının daha yoğun görüldüğü belirlendi.

Sosyal bir refah devleti olarak bilinen Almanya’da milyonlarca uzun süreli işsiz, Hartz-IV sosyal yardımıyla geçiniyor. İş stresi yaşayan çalışanlar zaman zaman sosyal yardımla geçinenlere imrense de, onların durumlarının hiç de dışarı da göründüğü gibi olmadığı ortaya çıktı. Yapılan bir araştırma sosyal yardımla yaşamanın insanları daha sık hasta ettiğini ortaya koydu.

Nürnberg’deki İş Piyasası ve Meslek Araştırmaları Enstitüsü’nün (IAB) araştırması işsiz insanların sağlıklarının çalışanlardan iki kat daha bozuk olduğunu gösterdi. Araştırmaya göre; İşsizlik Parası II olarak da bilinen sosyal yardım alanların ortalama yüzde 40’ı sağlık sorunları yaşıyor. Çalışanlarda ise bu oran sadece yüzde 20.

20 ile 64 yaş arasındaki 12 bin kişi arasında yapılan anket araştırması çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Buna göre Hartz-IV sosyal yardımıyla geçinen erkeklerin yüzde 42’si, kadınların yüzde 33’ü çeşitli fiziksel rahatsızlıkları olduğunu bildiriyor. Ayrıca erkeklerin yüzde 8’i, kadınların yüzde 13’ü psikolojik rahatsızlıklar yaşıyor. Buna karşılık çalışanlarda fiziksel rahatsızlıklardan şikayet edenlerin oranı yüzde 17’de kalıyor. Çalışanlar arasında psikolojik rahatsızlıklardan yakınanlar ise sadece yüzde 3’te kalıyor.

Yani sosyal yardımla geçinenler çalışanlara oranla üç, bazen dört katı daha fazla psikolojik rahatsızlık yaşıyor. Araştırma ile sosyal yardımla geçinenlerin hastanelere de daha sıklıkla gittiği tespit edildi. Buna göre, sosyal yardım alan bir erkek yılın ortalama 15 gününü her hangi bir hastanede geçiriyor. Çalışan bir erkek ise yılda ortalama 10 gününü hastanelerde geçiriyor.

İŞSİZLER DAHA ÇOK SİGARA, ÇALIŞANLAR DAHA ÇOK ALKOL İÇİYOR

Araştırma sosyal yardımla geçinenler arasında sigara içme oranının oldukça yüksek oranda olduğunu ortaya koyuyor. Sosyal yardım alan erkeklerin yüzde 66’sı düzenli olarak sigara içiyor. Çalışan erkeklerde ise bu oran yüzde 32. Anket araştırmasında sağlık konusunda sorulan bir diğer soru ise, “Haftada kaç kez spor yapıyorsunuz?” oldu. Bu soruya Hartz-IV sosyal yardımı alanların yaklaşık yüzde 50’si “hiç” cevabını veriyor.

Çalışanlar arasında hiç spor yapmayanların oranı yüzde 25. Spordaki söz konusu orantının da etkisiyle sosyal yardım alanların yüzde 25’inin obezite, aşırı kilo sorunu yaşadığı tespit edildi. Obezite oranı çalışan erkeklerde yüzde 19, kadınlarda ise yüzde 14. Ancak sosyal yardımla geçinen işsizlerin alkol tüketimi konusunda ise çalışanlardan daha iyi durumda oldukları ortaya çıktı. Çalışan erkeklerin yüzde 12, kadınların yüzde 24’ü haftada bir kez veya hiç alkol içmediklerini belirtirken, haftada bir veya hiç alkol içmeyen uzun süreli işsizlerin oranı onların iki katını buluyor.

IAB araştırması yazarlarından Johannes Eggs, “Ancak daha yüksek bir sosyal tabakada da, yüksek gelir sahibi olmanın daha iyi bir sağlıkla eş anlama geldiği tartışılır bir konudur.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.