Sosyal Demokrat Parti Çifte Vatandaşlık İçin İnisiyatif Başlatacak

Sosyal Demokrat Parti Çifte Vatandaşlık İçin İnisiyatif Başlatacak

Almanya'nın Bavyera eyaletinde Yeşiller ile birlikte muhafazakar Hıristiyan Sosyal Birlik partisine muhalefete göndermeyi hedefleyen Sosyal Demokrat Parti (SPD), çifte vatandaşlık, yerel seçim hakkı, ana dil dersi ve Türkiye'nin AB üyeliği konusuna oluml.

Almanya'nın Bavyera eyaletinde Yeşiller ile birlikte muhafazakar Hıristiyan Sosyal Birlik partisine muhalefete göndermeyi hedefleyen Sosyal Demokrat Parti (SPD), çifte vatandaşlık, yerel seçim hakkı, ana dil dersi ve Türkiye'nin AB üyeliği konusuna olumlu yaklaşıyor. Eyalet başbakanı adayı Christian Ude, bu hedeflere ulaşmak için Türk seçmenlerden yardım istiyor. SPD başarılı olduğu takdirde Bavyera meclisinin ilk defa Türk milletvekili görmesinin önü açılacak.

Bavyera'nın ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat Parti, Türk seçmenlerin isteklerine büyük oranda olumlu yaklaşıyor. Türk vatandaşlarının da çifte vatandaş olabilmesi için ülke genelinde inisiyatif almayı düşünen SPD, uzun süredir Almanya'da yaşayan vatandaşların Alman makamlarının engellerine takılmadan Alman vatandaşı olabilmesini amaçlıyor.

Sekiz yıl Almanya'da kalan yabancılara Alman vatandaşlığı verilmesini isteyen SPD, Almanya'da doğup büyümüş kişilere uygulanan opsiyon modelinin de yük olduğu kanaatinde. SPD, çifte vatandaşlığı iki kültürü birleştiren bir zenginlik olarak gördüğünü açıklıyor.

Yerel seçim hakkının sadece Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarına değil, AB üyesi olmayan ülke vatandaşlarına da verilmesini isteyen SPD, eğitimde başarı sağlamak için Almancanın önemli olduğunu söylüyor, fakat ana dillerin de okullarda ders olarak okutulmasını istiyor. Türkiye'nin AB üyeliği görüşmelerine tam üyelik perspektifi ile devam edilmesi ve buna yeni bir dinamizm kazandırılması da SPD’nin Türk seçmenleri ikna edecek talepleri arasında.

Türkiye'nin AB üyeliğini her iki taraf için de siyasi ve ekonomik bir kazanç ve kültürel bir köprü olarak değerlendiren SPD, bunun için AB kriterlerinin yerine getirilmesinin önemine vurgu yapıyor. Göçmen anne-babaların çocuklarını bir zenginlik olarak gören SPD, bu çocukların okullarda daha başarılı olması için bir taraftan Almanca teşviki, diğer tarafdan da ana dil dersi verilmesini istiyor.

Bu bağlamda öğretmenlerin kültürler arası becerilerini de geliştirmesini amaçlayan SPD, anaokullarından başlamak üzere mümkün olduğunca erken eğitim teşvikini hedefliyor.

Göçmen vatandaşların bu şekilde topluma daha iyi katılımlarını sağlamayı amaçlayan Sosyal Demokrat Parti, bir de uyum yasası ile bunu yasal bir zemine oturtmak istiyor. Bu yasa ile önemli kurum ve kuruluşlarda göçmen vatandaşlar da temsil edilebilecek ve kamuda daha fazla istihdam edilecek. SPD, Bavyera Eyalet Meclisi seçimlerine Nürnberg kentinden Arif Taşdelen ve Elif Cındık-Herbrüggen isimleriyle iki Türk adayla giriyor.

Büyük kentlerde sürekli artan kira ücretlerinin farkında olan SPD, bunun önüne geçmek için Bavyera hükümetinin teşvik vermesi gerektiğini, ancak CSU'nun bunu engellediğini savunuyor. SPD, kira artışlarına sınırlama getirip, yeni ev yapımlarını teşvik edecek.

SPD Başbakan Adayı Christian Ude, göçmenlerle ilgili seçim mesajında ''Bavyera dünyaya açık, misafirperver ve modern bir eyalet. Ancak bu gerçek, hali hazırdaki Bavyera hükümeti tarafından böyle görülmüyor. Tam aksine CSU, göçmenleri dezavantajlı duruma düşürmeye ve onların hayatlarını zorlaştırmaya çalışıyor.” dedi.

Bunun böyle devam edemeyeceğini kaydeden Ude, “Başbakan adayı oldum ve tıpkı 20 yıldır yönettiğim Münih Belediyesinde olduğu gibi eyalet genelinde yabancılar politikasını daha insancıl yapmak istiyorum. Bunun için lütfen bana ve SPD'ye destek verin.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.