Sokak Olaylarına Karışan 1024 Kişi Gözaltına Alındı, Bunlardan 58'i Tutuklandı

Sokak Olaylarına Karışan 1024 Kişi Gözaltına Alındı, Bunlardan 58'i Tutuklandı

İçişleri Bakanı Efkan Ala, sokak olaylarında toplam bin 113 binanın yakıldığını veya tahrip edildiğin belirterek valiliklerde zarar tespit komisyonları oluşturulduğunu ve vatandaşların zararlarının tespit edildiğini ifade etti. Zararların...

İçişleri Bakanı Efkan Ala, sokak olaylarında toplam bin 113 binanın yakıldığını veya tahrip edildiğin belirterek valiliklerde zarar tespit komisyonları oluşturulduğunu ve vatandaşların zararlarının tespit edildiğini ifade etti. Zararların Başbakanlık bütçesinden karşılanacağını belirten Ala, olaylara karışan 1024 şahısın gözaltına alındığını, bunlardan 58'inin tutuklandığını, diğerlerinin soruşturmalarının ise devam ettiğini kaydetti. Ala, olaylara katılanların tespit çalışmalarının da son hızla sürdüğünü ifade etti.

Ülke genelindeki sokak olaylarıyla ilgili bakanlıkta basın toplantısı düzenleyen Ala, bölgenin tek istikrarlı ülkesi Türkiye'nin mültecileri ev sahipliği yaptığını ve yapmaya devam edeceğini ifade etti. HDP MYK sonrası sokağa çıkın çağrısını hatırlatan Ala, "Siyasi mantıktan yoksun bir çağrıydı bu. Türk vatandaşlarını sokağa davet ettiler, şiddete davet ettiler. Sonuçta bir haftadır hiçkimsenin faydasına olmayan, 77 milyonun zararına olan bir hafta. Suriye ve Irak'taki 'deki Kürtlerin, Arapların, herkesin zararına olan, ülkemizde ve bölgemizde olan bir hafta geçirdik. Buradan soruyorum; bundan karlı çıkan kim? Hem de yıllardır çözmek için uğraşılan terör sorunu çözme noktasına gelmişken, 77 milyonun umutları belli bir noktaya gelmişken; bunlar yapılıyor. Ne zaman Türkiye kendi sorunlarını çözmeye yaklaştığında bu tür vakalarla karşılaşmıştır." diye konuştu.

"Hangi gerekçe şiddeti, insan ölümünü gerekçe kılabilir?" diye soran Ala, siyasetçilerin konuya ilişkin açıklamalarını eleştirdi ve bunun sorumsuzluk olduğunu ifade etti. Olaylardan 35 ilin etkilendiğini ve olaylar meydana geldiğini anlatan Ala, "31 kişi hayatını kaybetmiştir. Çok büyük çoğunluğu karşılıklı grupların şiddet ve eylemlerinde hayatını kaybetmiştir. 2 emniyet görevlimiz şehit olmuştur. Olaylarda 221 sivil, 139 güvenlik görevlisi yaralanmıştır. Toplam 351 kişi yaralanmıştır." şeklinde konuştu.

67 emniyet binası, 25 kaymakamlık binası, 29 parti binası olmak üzere toplam bin 113 binanın yakıldığını veya tahrip edildiğin belirten Ala, valiliklerde zarar tespit komisyonları oluşturulduğunu ve vatandaşların zararlarının tespit edildiğini ifade etti. Zararların Başbakanlık bütçesinden karşılanacağını kaydetti.

Olaylara karışan 1024 şahısın gözaltına alındığını, bunlardan 58'inin tutuklandığını, diğerlerinin soruşturmalarının ise devam ettiğini dile getiren Ala, olaylara katılanların tespit çalışmalarının da son hızla sürdüğünü söyledi. Vatandaşların can ve mal güvenliği için güvenlik birimlerinin karar ve hassasiyetle görevlerini yerine getirmek olduğunu dile getiren Ala, şiddet eylemlerinin içinde bulunmayı mümkün gören bir zihniyetin, güvenlik güçlerini bu şiddeti ortaya koyanlarla bir tutan açıklamalar yaptığını hatırlatarak bunu şiddetle kınadığını vurguladı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.