M. Emin Karabacak

M. Emin Karabacak

Söğüt-Der; “Yüzyıllık Refah İstiyor…”

Söğüt-Der; “Yüzyıllık Refah İstiyor…”

İlçemiz Bozkır’a bağlı şirin bir köy olan Söğüt Köyü eğitimcileri Söğüt Eğitim Der adından yeni bir dernek kurdular. Önceki haftalarda dernek binasındaki yapılan istişare toplantılarına âcizane olarak bizlerde katıldık. Dernek yönetimin genç, dinamik ve eğitimci olması dikkatimi çekti. Tabi ki bu da, dernekteki havanın farklı olmasını sağlamış. 

Daha önce Söğüt adına kurulmuş Söğütlüler Derneği dernek olarak; Perşembe Yaylası’na cami, minare, şadırvan, yaylanın ağaçlandırılması, her yıl şenlik yapılması gibi birçok çalışmalar yapmış. Burada onlara da hizmetlerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.

 Yeni derneğin kurulmasında büyük emekleri olan Başkan Muharrem Kalaycı ve Sabri Kocakafa ile yaptığım sohbette hedeflerinin öncelikle çocuk okutmak olduğunu öğrendim. “Kendilerinin de birer eğitimci olduklarını ve felsefelerinin Hz. Peygamber Efendimizin (s.a.v): “Ya öğren ol ya öğreten ol ya da seven ol. Sakın dördüncüsü olma sonra helak olursun” (Mecmau’z- Zevaid, c.1, s.122) hadisince hareket edeceklerini bu amaçla da yönetim kuruluna da eğitimcilere daha fazla verdiklerini ifade ettiler. 

Muharrem Hocama ve Sabri Hocama öncelikli hedeflerinin neden çocuk okutmak olduğunu ve bu konuda yönetim olarak hedeflerinin neler olduğunu sorduğumda ise bize şu bilgileri verdiler: 

Hocam sizde Bozkır İmama Hatip Lisesi’nde 7 yıl okudunuz ve öğretmenliğinizin yanında çocuk eğitimi üzerine kitapları olan bir yazarsınız. Okumakla çocuk okutmak arasındaki psikolojik farkı çok iyi biliyorsunuz. Köy ve kasabalarımızda okumak isteyen çocuklara gereken maddi destek verilememektedir. Bunun içinde zeki fakat maddi durumu olmayan bu çocuklar zamanla toplum içinde kaybolup gitmektedir. Bizler yönetim kurulu olarak en azında köy ve köyümüz dışında yaşayan köylülerimizin çocuklarının ellerinden tutmak istiyoruz. Bu amaçla Konfüçyüs’ün: “Yoksul bir gence gerçekten yardım etmek istiyorsanız ona balık tutup vermeyin, balık tutmasını öğretin. Balık vererek bir öğün, balık tutmasını öğreterek bir ömür boyu karnını doyurabilirsiniz” dediği gibi köyümüze ve köylümüze yapılacak en iyi hizmetin eğitim olduğunu düşünüyoruz. 

Hedeflerini şu şekilde sıraladılar:

Şuanda dört yıllık bir üniversitenin örgün eğitiminin de okuyan 43 öğrenciye burs verilmektedir. İmkânlar elverdiği takdirde iki yıllık yüksek okulda okuyan, ilköğretim ve ortaöğretimde okuyan fakat maddi durumu olmayan çocuklarda düşünülmektedir. Başka bir ifadeyle okumak isteyen çocukların ellerinden tutulacak ve üniversite bitinceye kadar bu çocuklara burs adı altında gereken yardımlar yapılacak. 

TEOG ve üniversite sınavına hazırlanan çocukların doküman yardımının yanında imkânlar ölçüsünde bu çocuklar etüt ve dershaneye gönderilecek. Bunun yanında her eğitim öğretim yılı başında köydeki ilkokulda okuyan çocuklara kırtasiye yardımı yapılacak. 

Köyün siyasi hiçbir işine müdahil olunmayacağı gibi derneği siyasetin içine çekmek isteyenlere müsaade edilmeyecek. 

Her ay imkânlar ölçüsünde bölgesel toplantılar yapılarak hemşerilerimizi bilgilendirme, dayanışma ve yardımlaşma adı altında birlik beraberliği sağlayıcı etkinlikler yapılacak. Bununla birlikte eğitici ve dini içerikli seminerler verilmeye çalışılacak. 

Konya'da köylülerimizin yoğunlukla yaşadığı mahallelerde dini içerikli konferanslar düzenlenecek. 

Derneğe üye olmak isteyen bütün köylüler birlik ve beraberlik adına üye olabilecek fakat üye aidatlarında gönüllülük esas alınacak. 

Dernekte telefonu kayıtlı olan kasaba halkına düğün ve vefat gibi önemli durumlar için mesaj gönderilecek. 

 Yeni başkan derneğin kaynağının ise şu şekilde açıklamaktadır:

Kasaba zenginlerinin zekât ve sadakalarından biriken paralar sadece çocuklarımızı ve gençlerimizi okutmak için kullanılacak. 

Üye aidatları ve bağışları da, köyün birlik be beraberlik için yapılacak faaliyetlerde kullanılacak. Derneği ayakta aidatlar ve bağışlar ise köyümüzün yardımlaşma ve dayanışma amaçları için kullanılacak. Bu anlamda ileride köylülerimiz gerçek manada bize maddi destek verirlerse, durumu olmayan köy halkının hastane masrafından tutun da düğünü, çocukların sünneti, yangın gibi özel durumlarda kullanılacak. 

Söğüt Eğitim Derneği’nin Yönetim Kurulunu yakından tanıyınca bu hedeflerin gerçekleşeceği inancım arttı. Bu konuda başta Dernek Başkanı Muharrem Kalaycı ve Sabri Kocakafa şahsında yönetim kurulunu tebrik eder, Rabbim yar ve yardımcıları olsun diyorum.

“Bir yıllık refah istiyorsan tahıl yetiştir, on yıllık refah istiyorsan ağaç yetiştir, yüz yıllık refah istiyorsan insan yetiştir.” (Çin Atasözü) En güzel yatırımın insana yapılabileceğini unutmamak dileğiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M. Emin Karabacak Arşivi