Soğuk cep yakıyor

Soğuk cep yakıyor

Kış mevsiminin doğal sonucu olarak hava sıcaklıkları -9 dereceye kadar düştü. Hava sıcaklığının düşmesi sebze, meyve ve balık fiyatlarında yüzde 30-40 artışa neden oldu



Hava sıcaklık değerlerinin sıfırın altına düşmesine bağlı olarak temel gıda maddelerinin fiyatları da ciddi oranlarda arttı. Başta sebze, meyve ve balık olmak gibi ürünlerde yüzde 30-40’lara varan oranlarda artış oldu. Fiyatların artması, havanın soğuk olmasına pararel olarak üretimin azalmasına bağlandı.
SOĞUK, SEBZE VE MEYVE ÜRETİMİNİ AZALTTI
Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Aslan, havanın soğumaya başlaması ile birlikte sebze ve meyve üretiminin azaldığını, talebin aynı düzeyde devam etmesi ile de fiyatların artışa geçtiğini belirtti. Konya’ya sebze ve meyvenin Akdeniz bölgesinden geldiğini ifade eden Seyit Aslan, seralarda üretilen ürünlerin soğuk hava ile birlikte daha uzun bir zaman içerisinde olgunlaşmaya başlandığını anlattı. Seyit Aslan, “Seralarda üretilen sebze ve meyveler havanın sıcak olduğu dönemde daha çabuk olgunlaşıyordu. Ürünler her iki güne bir ürün toplanıyordu. Hava soğudukça ürünün olgunlaşıp toplanma süresi 3-5 güne kadar çıkabiliyor. Ürünün geç üretilmesine karşılık tüketim aynı seviyede devam ediyor. Bu nedenle fiyatlar da artış eğilimine giriyor” diye konuştu.
SEBZE FİYATLARI YÜZDE 30 ARTTI
Seranın yanı sıra açık tarlalarda da üretimin devam ettiğini söyleyen Seyit Aslan, açık tarlalardaki ürünlerde don olayının gözlendiğini bildirdi. Özellikle Adana bölgesindeki marul tarlalarının donduğunu kaydeden Aslan, marul fiyatlarının artmasında don olayının etkili olduğunu dile getirdi. Sadece marulda değil tüm sebze ve meyve ürünlerinde don olayının gözlendiğini bildiren Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Aslan sebze ve meyve çeşitlerinin haldeki fiyatlarını şu şekilde açıkladı: “Marulun kasası 5-10 TL, pırasa 70 kuruş, ıspanak 80-90 kuruş, taze soğan 1,50 – 1,70 TL, kuru soğan 0,85 – 1,10 TL, patates 60-70 kuruş, domates 0,80- 1,20 TL, sivribiber 2,80 – 3 TL, patlıcan 2,20 – 2,40 TL, turp 45 kuruş, portakal 1 TL, mandalina 1 – 1,10 kuruş, elma 1 TL.” Seyit Aslan ayrıca, sebze ve meyve fiyatlarındaki artışta ihracatın da etkisi olduğunu sözlerine ekledi.
LODOS ESTİ, BALIK FİYATLARI FIRLADI
Soğuk ve yağışlı hava nedeniyle fiyatı artan ürünler arasında balıkta yer aldı. Bazı balık fiyatları son bir haftada yüzde 30-40 oranında artarken, bazı balık türlerinin fiyatlarında bir değişiklik görülmedi. Balık fiyatlarının yükselmesinde Karadeniz’de esen şiddetli lodosun büyük etkisi olduğunu söyleyen balıkçı esnafı Bekir Kaya, balıkçıların balık avına çıkamadığını, balık miktarının azalması ile birlikte fiyatların artış eğilimine girdiğini belirtti. Güneşin sıcak yüzünü göstermesi ile birlikte balık miktarının yeniden artacağını ve balıkçıların rahat bir şekilde avlanmaya çıkabileceğini anlatan Bekir Kaya, önümüzdeki günlerde fiyatların yine normal seviyelere düşeceğini söyledi. Kaya, balık fiyatlarını genel olarak şu şekilde açıkladı: “Hamsi 3-8 TL, istavrit 3-5 TL, sazan 6 TL, alabalık 7 TL, somon 8 TL, çupra ve levrek 12 TL. Fiyatı artmayan balıklardan sardalye ise 2,5 TL.”
RASİM ATALAY
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.