Socar Ceo’su Yavuz: Türkiye’nin En Büyük Dış Yatırımcısıyız

Socar Ceo’su Yavuz: Türkiye’nin En Büyük Dış Yatırımcısıyız

Socar Türkiye Başkanı (CEO) Kenan Yavuz, Petkim olarak yerli başka bir petrokimya tesisi daha kurulması için duacı olduklarını, Türkiye’de rafineri yatırımı yapacak başka bir babayiğit çıkması durumunda ellerinden öpeceğini söyledi.

Socar Türkiye Başkanı (CEO) Kenan Yavuz, Petkim olarak yerli başka bir petrokimya tesisi daha kurulması için duacı olduklarını, Türkiye’de rafineri yatırımı yapacak başka bir babayiğit çıkması durumunda ellerinden öpeceğini söyledi. Türkiye’nin en büyük dış yatırımcısı olduklarını belirten Yavuz, “Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ile beraber Türkiye’de yürüttüğümüz yatırımların tutarı 17 milyar dolardır. Bu yatırımlar, hızla 20 milyar dolara doğru gidiyor.” dedi.

Socar CEO'su ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz, Kaya Termal Oteli’nde düzenlenen iftar yemeğinde Socar’ın devam eden yatırımları ve gelecek projeksiyonu hakkında bilgi verdi. Petkim’i devraldıktan sonra Petkim yarımadasını petrokimya, rafineri, enerji, lojistik ve dağıtım entegrasyonuna dayalı Türkiye'nin en önemli üretim üssü haline getirebilmek için yatırım ve projeksiyonlarını başlattıklarını kaydetti. Yatırımlarını üç aşamalı yapacaklarını ifade eden Yavuz, en önemli boyutunu Star Rafinerisi'nin oluşturduğunu vurguladı. Rafineri yatırımının 20 Mayıs 2013 tarihinde başladığını, 51 ay sonunda tamamlamış olacaklarını, altyapısı için şimdiye kadar 250 milyon dolar fiilen harcama yaptıklarını ve tamamını öz kaynaklarından karşıladıklarını aktardı.

400 MİLYON DOLARLIK LİMAN YATIRIMI

Ege’nin en büyük entegre limanı olacak Petkim Konteyner Limanı yatırımına da başladıklarını belirten Kenan Yavuz, şöyle konuştu: “İlk fazı 2015 yılında, ikinci fazı 2016 sonunda devreye girecek limanımız, başlangıçta yıllık 1,5 milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesine sahip olacak. Bu kapasite, 4 milyon TEU’ya kadar çıkabilecek. İlk faz için bugünden itibaren 20 aylık süreç başlamış bulunuyor. Finansman maliyetiyle birlikte yaklaşık 400 milyon dolar yatırım yapacağız. APM Terminals, limanımızı 28 yıl süreyle işletecek. Ege Bölgesi’nde 11 bin TEU konteyner taşıyan gemilerin yanaşabileceği tek liman olacak. Sanayicimiz, Pire ve İskenderiye gibi limanlarda zaman kaybetmekten kurtulacak. İzmir-Çanakkale karayolunun yanında oluşturulacak geri hizmet sahası, mevcut demiryoluna entegre edilecek. Konteyner depolanması için liman sahasında 42 hektar, geri hizmet alanında ise 6 hektar olmak üzere toplam 48 hektar lojistik saha yapılacak.”

'BİR PETKİM DAHA OLSUN'

CEO Yavuz, Petkim yarımadasında yapmayı planladıkları yatırım demetinin 2018 yılında 9 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacağını kaydetti. Bu yatırımlar arasında Star Rafinerisi, STEP Enerji Santrali, Petkim Konteyner Limanı ve Petkim’in kapasite artışı yatırımlarının bulunduğunu aktaran Yavuz, “Türkiye’yi doğudan batıya geçecek, BOTAŞ ile ortak yürüttüğümüz TANAP projesiyle birlikte Socar’ın yapacağı yatırım miktarı 2018 yılına kadar 17 milyar dolara ulaşacak. Yerli üretimin ve Türk sanayisinin gelişmesinin önemini her açıklamamızda vurguluyoruz. Böylesine büyük ölçekli sanayi yatırımlarını yapacak, bizim dışımızda yatırımcılar olsun istiyoruz. Star Rafinerisi ve Petkim’in kapasite artışı yatırımlarının Türkiye’nin ilk iki stratejik teşvik belgesi alması bunun en somut göstergesidir. Yapacağımız yatırımları, bu yönüyle ülkemizin en büyük ve en stratejik yerlileştirme projeleri olarak tanımlıyoruz.” diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.