Şirketlere halka açılın çağrısı

Şirketlere halka açılın çağrısı

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, şirketlerin gelecekte de ayakta kalabilmesi ve kurumsallaşabilmesi için halka açılmalarının kaçınılmaz bir gereklilik olduğunu söyledi

Konya Ticaret Odası (KTO), Konya Sanayi Odası (KSO) ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesi’nin ortaklaşa düzenlediği, Halka Arz Seferberliği Konya Toplantısı önceki akşam gerçekleştirildi. MÜSİAD Konya Şube binasında gerçekleşen toplantıya İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, Sermaye Piyasası Denetleme Kurulu (SPK) Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray, Altın Borsası Başkanı Osman Saraç, ve oda başkanlarıyla çok sayıda işadamı katıldı.

Toplantıda selamlama konuşması yapan KSO Başkanı ve TSE Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya sanayisinin girişimciliği, endüstrileşmesi, milli ve manevi değerlerine bağlılığı ile önemli bir güç olduğunu söyledi. Yıllar önce Konya sanayisinin ana sanayiyi Konya’ya getirmek gibi bir hayalinin olduğunu ve bu hayalin TÜMOSAN’la gerçekleştirildiğini söyleyen Büyükhelvacıgil, sürekli büyümek için sağlam bir kurumsal yapı ve birliktelik çağrısında bulundu.
KTO Başkan Yardımcısı İsmail Haydaroğlu da Konya sanayisinin gelişim sürecini anlattı. Haydaroğlu, Konya’nın son bir asırda sanayi dalında zamanın bir adım önünde olduğunu söyledi.
Kısa bir süre önce İMKB’ye giren İttifak Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Mehmet Buğa ise, sanayinin yıldızının Konya’da parlaması için çalıştıklarını, bunun önemli bir adımının da İttifak Holding’in İMKB’ye girmesi olduğunu söyledi. Buğa, sanayide ilerlemek için çatışma değil, tatlı rekabet ve dayanışma içerisinde olunması gerektiğinin altını çizdi.
KONYA EKONOMİDE HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİL
Selamlama konuşmalarının ardından kürsüye gelen Altın Borsası Başkanı Osman Saraç, Konya’nın ekonomik olarak geliştiğini ancak henüz hak ettiği yere gelemediğini belirtti. Gelişmişlik endeksine bakıldığında Konya’nın 26. sırada yer aldığını dile getiren Osman Saraç, “Konya gelişmişlik endeksinde 26. sırada yer alıyor. Konya’nın sorunu ekonomik refah getiren şirketlerin merkezde toplanması. Konya’da 30’a yakın sanayi sitesi var. Türkiye genelinde baktığımızda kümeleşmeme sanayicimizin en önemli sorunları arasında gelirken, Konya bu konuda önemli mesafeler kat etmiş durumda. Bu da Konya sanayisinin geleceği açısından sevindirici bir durum” dedi. Altın Borsası olarak hazinenin elindeki ikinci büyük borsa olduklarına dikkat çeken Osman Saraç, “Borsamız iyi zamanında yılda 8.5 milyar dolar işlem hacmi yapan bir borsa. Yaklaşık 300 ton altın hacmimiz var. Şu an borsamızın 80 üyesi var ancak henüz Konya merkezli bir ortağımız yok. Yakın zamanda borsamız küçük firmalara yönelik bir çalışma içine girecek. Konya’nın kıymetli madenlere büyük yatırım yaptığını biliyoruz. Bu nedenle bu çalışmaya başladığımızda sizlerinde desteğini bekliyoruz” diye konuştu.
AİLE ŞİRKETLERİ HALKA AÇILMALI
İMKB Başkanı Hüseyin Erkan ise Türkiye’deki şirketlerin büyük çoğunluğunu aile şirketlerinin oluşturduğunu ifade etti. Ailelerin, ‘Aramıza yabancı bir ortak almayalım’ düşüncesiyle şirketlerini halka arz etmediklerini söyleyen Hüseyin Erkan, “Halka açılma, sanılanın aksine şirketlere büyük avantajlar sağlayacak. Şirketin hissesine ortak olacak kişi büyük yatırımlarla zaten ortak olmayacak. Küçük düzeydeki hisse alımları ise genelde bakıldığında şirkete büyük getiriler sağlayacak” diye konuştu. Aile şirketlerinin yüzde 80’inin ilk nesilden sonra, yüzde 16’sının ikinci nesilden sonra, yüzde 4’ünün de üçüncü nesilden sonra ortadan kalktığına dikkat çeken İMKB Başkanı Erkan, özellikle son yıllarda yeni neslin bilinç kazanması ile bu durumun tersine döndüğünü söyledi. Erkan, “Şirketlerde artık yeni nesil, yönetime yenilikler getiriyor. Yeni nesil, dünyayı, ekonomiyi iyi takip eden bir nesil. Şirketlerin ayakta kalabilmesi ve sürdürülebilir bir raya oturabilmesi için halka açılmak artık bir gereksinim haline gelmişti. Halka açılma şirketi sürdürülebilir ve kurumsallaşmış bir hale getirir. Bu sayede şirketler geleceklerini garantiye almış olur” dedi.
İMKB HEMŞERİ FONU PROJESİ HAZIRLIYOR
İMKB olarak Anadolu’da il il gezerek halka açılmayı anlattıklarını ifade eden Hüseyin Erkan, yeni bir projeyi hayata geçirmek için çalışma yürütüldüğünü söyledi. ‘Hemşeri
fonu’ ya da ‘Şehir fonu’ diye anılan projeyi açıklayan İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, “Örneğin Konya’da bu fondan bir hisse alan vatandaş, Konya’da faaliyet gösteren bütün şirketlere ortak olabilecek. Şu anda 9 şehir endeksimiz var. Bunlardan Tekirdağ’ın performansı bizim borsamızdan çok daha iyi. Halka arz seferberliği ile ilgili 6-7 Mayıs’ta İstanbul’da bir toplantı yapacağız. Bu toplantının ardından Anadolu'nun dört yanında bu toplantıları tekrarlayacağız” dedi.
SPK POLİS GİBİ GÖRÜLÜYOR
Son olarak kürsüye gelen SPK Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray, SPK’nın insanlar tarafından polis gibi görüldüğünü söyledi. Akgiray, “Bizim görevimiz önce piyasayı oluşturmak, daha sonra o piyasada kurallara uyulup uyulmadığını kontrol etemek. Ülkemiz ekonomisinin piyasalara ihtiyacı var. Bununda mutlaka kuralları olması lazım. Piyasalar iş yapmak isteyenlerin kaynak bulduğu yerlerdir. SPK da piyasaların denetleyicisidir” dedi. Dünyadaki zengin şirketlere bakıldığında hepsinin halka açılmış şirketler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Vedat Akgiray, “Bu zihniyet ülkemizde de gelişmeye başladı. En büyük ilk 100 şirket arasından 35 halka açılmış şirket var. Borsa öyle kötü bir şey değil. Bazıları borsada hisseleri düşüş gösterdiğinde hemen paniğe kapılıyor. Bence bu durum iyi değerlendirilebilir. Örneğin hisseleriniz düştüğünde alıp yükseldiğinde satabilirsiniz, bu caizdir. Herhangi bir kanuni engeli yok. Bu nedenle eğer büyümek ve gelecekte de ayakta kalmak istiyorsanız halka açılın” ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından Halka Arz Seferberliği Konya Toplantısı konulu panele geçildi. 2 bölümde gerçekleştirilen panelde sanayi ve finans sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.
RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.