Sınır Kapısının Kapalı Olmasının Mardin’e Faturası 500 Milyon Dolar

Sınır Kapısının Kapalı Olmasının Mardin’e Faturası 500 Milyon Dolar

Mardin'in Nusaybin ilçesinde bulunan Nusaybin –Suriye Sınır Kapısı'nın 4 yıldır kapalı olması nedeniyle bölge halkını olumsuz yönde etkiledi. Suriye’de yaşanan iç savaştan dolayı 4 yıldır kapatılan Nusaybin Sınır Kapısı'ndan Suriye’ye...

Mardin'in Nusaybin ilçesinde bulunan Nusaybin –Suriye Sınır Kapısı'nın 4 yıldır kapalı olması nedeniyle bölge halkını olumsuz yönde etkiledi. Suriye’de yaşanan iç savaştan dolayı 4 yıldır kapatılan Nusaybin Sınır Kapısı'ndan Suriye’ye yönelik ticaretin durması nedeniyle Mardin ekonomisinin 500 milyon dolar zarar etmesine neden oldu. Sınır kapısının ticarete kapanması ile birlikte ilçede bin esnaf kepenk kapattı. 200 esnaf da batı illerine göç etmek zorunda kaldı.

İhracatın yüzde 90’ını Suriye’ye yapan Mardin esnafı bu ülkeye ticaret yapamadığı için bölgede birçok esnaf ve tüccar kepenk kapatmak zorunda kaldı. Son 4 yılda Nusaybin ilçesinde, bin esnaf kepenk kapattı. 4 bine yakın esnaf da bundan yüzde 60 oranında etkilendi. Kepenk kapatan 200’e yakın esnaf batıya göç etmek zorunda kaldı. Sınır kapısının kapalı olması nedeniyle sadece Nusaybin ilçesi yıllık 50 milyon dolar ekonomik zarara uğradı.

Nusaybin Ticaret Borsası Başkanı Necdet Aktaş, 4 yıldan beri Nusaybin Sınır Kapısı'nın ticarete kapalı olmasından dolayı bölge ekonomisine 500 milyon dolar zarara neden olduğunu söyledi. Sınır kapısının kapalı olması sadece Nusaybin’in değil Türkiye’nin ekonomisini de etkilediğini belirten Aktaş, ”2011 yılından bu yana Nusaybin Sınır Kapısı kapalı durumda bekliyor. Şu ana kadar Nusaybin ilçesinde bundan etkilenen yaklaşık bin esnaf kepenk kapattı. 4 bine yakın esnaf yüzde 60 oranında sınır ticaretinden etkilendi. Bölge insanı ile görüştüğümüzde Gaziantep, Cilvegözü ve Kilis sınır kapıları ticarete açık olduğunu söylüyorlar. Sadece Nusaybin Sınır Kapısı kapalı durumda bekliyor. Bunun sadece Nusaybin’e ekonomik açıdan 500 milyon dolar zarara mal oldu.“ dedi.

Ekonomik ve ticari olarak başta Nusaybin olmak üzere çevre illeri etkilediğini ifade eden Aktaş, ”Son gelişmelerden dolayı yaşanan hem Irak hem Suriye’deki karışıklıklar insanlarımızı hem ekonomik olarak hem de sosyal olarak etkilemektedir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından 4 yıl önce 25 milyon dolara mal olan yeni sınır kapısı hala kapalı durumdadır. Kapının bir an önce ticarete açılmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

'NUSAYBİN HER YIL 50 MİLYON DOLAR ZARAR GÖRÜYOR'

Nusaybin Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Doğru ise, Nusaybin Sınır Kapısı kapandıktan sonra hem çiftçi hem de esnaf olarak büyük zarar gördüklerini söyledi. Doğru, ”Daha önce buğday, mercimek ve diğer ürünleri Suriye’ye ihracat ediyorduk. Çiftçi şu anda ürününü satamıyor. Fabrikalar kapandı. İhracat olmuyor. Sınırın kapalı olması nedeniyle ticaret yapamıyoruz. Şu anda Nusaybin’de aktif olarak 4 bin 500 çiftçi var. Üyemiz olarak 6 bin çiftçi var. Ürünlerini satamıyorlar. Sınır kapısının kapalı olması nedeniyle ekonomik olarak sadece Nusaybin çiftçisi olarak yılda 50 milyon dolar zarar gördü. Devlet buna bir çözüm bulması gerekir.“ ifadelerini kullandı.

EKONOMİK KRİZ YÜZÜNDEN İNSANLAR BATIYA GÖÇ EDİYOR

Nusaybin Esnaf ve Sanatkârlar Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Zeynel Tunç da sınır kapısının kapalı olmasının 3 yılda esnaf ve sanatkârları olumsuz olarak etkilediğini belirtti. Sınır kapısının kapalı olmasının Nusaybin halkını mağdur ettiğini ifade eden Tunç, ”4 yıldır kapalı olan sınır kapısı nedeniyle ekonomik kriz içine giren esnaf son iki yılda resmi kayıtlara göre 196 işyerini, dükkânını kapattı. Gayri resmi olarak yüzlerce dükkân var. 200 aile ortalama sayarsak her aileden 5 insan olmak üzere bin insan bundan etkilendi. Bu insanların büyük bir kısmı Nusaybin dışına Mersin’e, İstanbul’a göç etti. Ekonomik zarar çok büyük. Şu anda kredi patlaması yaşanıyor. İnsanlar gelip kredi çekmek istiyor. Bir kısmı da ödenmeyecek korkusu ile müracaattan vazgeçiyor. İnsanlar bir çelişki içinde. Nusaybin esnafı ve halkı olarak sınır kapısının kapalı olmasından dolayı çok büyük bir mağduriyet yaşıyoruz.” diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.