Sığır Derisinden Yapılan Köselenin Yerini Plastik Malzeme Alıyor

Sığır Derisinden Yapılan Köselenin Yerini Plastik Malzeme Alıyor

Son yıllarda gelişen hayvancılığa rağmen ayakkabıda başta plastik olmak üzere birçok doğal olmayan malzeme kullanılması kösele üreten firmaları zor durumda bıraktı.

Son yıllarda gelişen hayvancılığa rağmen ayakkabıda başta plastik olmak üzere birçok doğal olmayan malzeme kullanılması kösele üreten firmaları zor durumda bıraktı. Deri ve kösele üretiminde sıkıntılardan biri de hayvanların faturasız kesim yapılmasından dolayı faturalı işlenecek deri bulunamaması olarak öne çıkıyor.

Denizli’de 1938 yılından beri aile olarak deri kösele işi ile uğraşan Urgancıoğlu Deri de sektörde bu işle uğraşan nadir firmalardan biri. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Civan, yeterli deri bulamadıkları için işleyecekleri derileri Belçika, İrlanda ve Fransa gibi ülkelerden ithal ettiklerini söyledi.

Fatura girdisi ve çıktısı olmadan ülke dışına ihracat yapılamadığı ifade eden Civan, “Deri ve kösele işlerini dedelerimizden, babalarımızdan devir aldık. Bir zamanlar Denizli, şimdi tekstilde olduğu gibi derinin başkentiydi. Ancak deri sektörü de değişik sebeplerden ötürü küçülmeye gitti. Şu an Denizli’de deri ve kösele imalatı yapan 9 firma kaldık. Urgancıoğlu olarak bu dokuz firma içinde başta Çin olmak üzere dünyanın dokuz ülkesine ihracat yapan sayılı firmaların içindeyiz. 2011 yılında Denizli’den 60 bin dolarlık kösele ihracatı yaptık. 2012 yılında Çin pazarına da girince ihracatımız yaklaşık yüzde bin artarak 700 bin dolara ulaştı. Geçen yıl Çin, İspanya, Portekiz, İtalya, Laos, Ürdün, Rusya, Suriye ve Mısır’a toplam 70 ton kösele ihraç ettik. Daha çok pazara girip daha çok kösele ihracatı yapabiliriz ama Türkiye’de ne yazık ki faturasız kaçak kesimlerin önüne geçilemedi. Bu yüzden de işleyip ihraç edebileceğimiz faturalı deri bulamıyoruz. Bu yüzden ithal ettiğimiz deriyi işleyip tekrar dünyaya ihraç ediyoruz.” dedi.

KÖSELELİ AYAKKABI DAHA SAĞLIKLI

Son yıllarda başta plastik olmak üzere birçok doğal olmayan malzemenin köselenin yerini aldığını, bu yüzden köseleye talep azalırken, genç neslin sağlıklı köseleden uzaklaştığını dile getiren Civan, “Bir sığır derisinin köseleye dönüşmesi en az bir ay zaman alıyor. Deriyi köseleye çevirmek zor ve meşakkatli bir iş. Ancak son yıllarda ayakkabı tabanlarında yoğun olarak kullanılan tabanların yerine plastik ve değişik maddelerden üretilen sağlıksız tabanlar almaya başladı. El emeği ile dikilen özel ayakkabıların tabanlarında kösele kullanılır hale geldi. Böyle olunca da gençler köseleden uzaklaştı. Dünyanın birçok ülkesi İstanbul, İzmir ve Denizli’de bizim gibi kösele üreten sayılı yerlerden ithal ettiği köselelerle farklı çalışmalar da yapıyor. Dünya ülkeleri köselenin değerini bizden daha iyi biliyor.” diye konuştu.

Denizli’deki dericilerin, yapımı tamamlanmak üzere olan 'Deri Organize Sanayi Bölgesi'ne taşınacağı yeni yerde, yeni fabrikalar ve yeni makinelerle deri ve kösele imalatının daha da artacağını vurgulayan Civan, “Şehir dışında bizim için yapılan Organize Sanayi Bölgesi'nde 9 deri fabrikası olacak. Yeni fabrika binalarına taşınacak deri imalatçıları tüm makinelerini de yeniledi. Denizli’de deri sektörü eskiden olduğu gibi tekrar hareketlenecek. Yeni fabrika ile birlikte bizim hedefimiz, önümüzdeki yıllarda yeni fuarlarda yeni müşteriler bularak ihracatımızı 1,5 milyon dolara çıkartmak.” şeklinde konuştu.


CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.