Şiddeti önleme kanun tasarısı meclise sunuldu

Şiddeti önleme kanun tasarısı meclise sunuldu

Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı TBMM Başkanlığına sunuldu.Tasarıda, uluslararası sözleşmelerde belirtilen ve güncel olarak spor alanında gelişen ülkelerin düzenlemelerindeki uygulamalara yer veriliyor.

TBMM Başkanlığına sunulan Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı, spor karşılaşmalarında yaşanan şiddetin önlenmesi amacıyla değişik cezai hükümler içeriyor.Tasarıya göre, karşılaşma için seyircilerin kabulüne başlanmasından itibaren spor alanın tamamen tahliyesine kadarki zaman zarfında yetkisiz olarak müsabaka alanına, soyunma odalarına, odaların koridorlarına, sporcu çıkış tünellerine giren kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılacak. Fiilin müsabakanın seyrini veya güvenliğini bozacak nitelikte olması durumunda, fail hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası hüküm olunacak.
Spor alanlarında kasten yaralama suçunun veya mala zarar verme suçunun işlenmesi halinde şikayet şartı aranmaksızın TCK'nın ilgili maddelerine göre cezaya çarptırılacak. Spor alanları ve bu alanlardaki eşya, mala zarar verme suçu bakımından kamu malı hükmünde sayılacak.
Bu kapsama giren suçların işlenmesi suretiyle spor alanlarına ve bu alanlardaki eşyaya zarar verilmiş olması halinde, meydana gelen zararların tazmini konusunda zarar veren kişiler ve onların taraftarı olduğu spor kulübü meydana gelen zarardan müteselsilen sorumlu olacak. Zararı gideren spor kulübünün sorumlu taraftarlarına rücu hakkı saklı kalacak.
SEYİRDEN YASAKLANMA
Tasarıyla, şiddet olaylarına karışan kişinin müsabakaları ve antrenmanları izlemek amacıyla spor alanlarına girişinin yasaklanmasını öngören ''seyirden yasaklanma'' uygulaması getiriliyor. Kişinin, düzenlemede tanımlanan veya yollamada bulunulan ilgili kanunlardaki suçlardan dolayı hakkında güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden yasaklanmasına karar verilecek.
ELEKTRONİK SİSTEM
Maç biletleri elektronik sistemde oluşturulacak; kişinin adının, soyadının, kimlik numarasının ve fotoğrafının yer aldığı elektronik kart yapılacak. Spor alanlarında, ev sahibi ve misafir takım için de ayrı ayrı 20'şer kişilik bekleme odası bulunacak.
Spor alanlarına, seyri engellemeyecek şekilde seyirci ile müsabakanın yapıldığı yer arasına tel, duvar, bariyer ve benzeri fiziki engeller konulabilecek. Spor alanlarında, çocuklar ve engellilerin müsabakaları izleyebilmeleri için yerler tahsis edilecek.
Spor alanlarında seyircilerin oturma yerleri numaralandırılacak. Bilet satışları koltuk numarasıyla ilişkilendirilerek yapılacak. Spor alanlarına kapasitenin üzerinde ve biletsiz seyirci alınamayacak.
Maç biletleri elektronik sistemde oluşturulacak. Kişinin adı, soyadı, kimlik numarası ve fotoğrafı olan elektronik kart oluşturulacak. Bilet satışları ancak bu elektronik kart üzerinden yapılabilecek. Spor müsabakalarına, kişi, ancak adına düzenlenen elektronik kart ile izleyici olarak girebilecek.
ŞİKE VE TEŞVİK PRİMİ
Bir spor müsabakasının sonucunu etkilemek amacıyla, bir başkasına kazanç veya sair menfaat temin eden kişi, 5 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak. Kendisine menfaat temin edilen kişi de bu suçtan dolayı müşterek fail olarak cezalandırılacak. Şikeye katkıda bulunan kişiler de aynı cezaya mahkum edilecek.
SOKULMASI YASAK MADDELER
Spor alanlarına; ruhsatlı dahi olsa ateşli silahlar ile bulundurulması yasak olan diğer silahlar, bulundurulması yasak olmamakla birlikte kesici, ezici, bereleyici veya delici aletler ile patlayıcı, parlayıcı, yanıcı veya yakıcı maddelerin sokulması yasak olacak.
Genel kolluk görevlileri ile bunların gözetiminde olmak üzere özel güvenlik görevlileri, spor alanına girişte izleyicilerin üstünü ve eşyasını teknik cihazlarla ve gerektiğinde el ile kontrol edebilecek ve arayabilecek. Spor müsabakası öncesinde, esnasında ve sonrasında, spor alanının çevresinde taraftarların üzeri ve eşyası aranabilecek.
Kesici, ezici, bereleyici veya delici aletler ile patlayıcı, parlayıcı, yanıcı veya yakıcı maddeleri spor alanlarına sokan kişi 3 aydan 1 yıla kadar hapis; müsabaka düzenini bozabilecek veya çevreyi kirletebilecek nitelikte her türlü maddeyi sokan kişi ise 20 günden az olmamak üzere adli para cezasına mahkum edilecek. Bu alet veya maddeleri seyircilere vermek amacıyla spor alanına sokan veya spor alanında seyircilere temin eden kişi 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
Bu alet veya maddeleri spor alanında kullanan kişi, bu nedenle maç düzeninin bozulması halinde, suçu daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına mahkum edilecek.
-ÇİRKİN VE KÖTÜ TEZAHÜRAT-
Taraftarların grup halinde veya münferiden belirli bir kişiyi hedef veya muhatap alıp almadığına bakılmaksızın, kişilerin rencide olmasını sağlayacak tarzda aleni olarak söz ve davranışlarda bulunmaları halinde şikayet şartı aranmaksızın, bu kişiler hakkında 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasına hükmolunacak.
Spor alanlarında veya çevresinde toplum kesimlerini din, dil, ırk, etnik köken veya mezhep farkı gözeterek tahkir edici söz ve davranışlarda bulunan kişi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.Bu suçların, yazılı pankart taşınarak ve asılarak ya da duvarlara yazı yazılarak işlenmesi halinde ceza yarı oranında arttırılacak.
Bileti olmadan spor alanlarına giren kişi 1 yıla kadar hapis cezasına mahkum edilecek. Spor sahasına girmesi yasaklanan kişi maça biletsiz girerse verilecek ceza yarı oranında arttırılacak.Tasarıda, şike ve teşvik primi suçları açısından Ceza Muhakemesi Kanunu uygulanacak.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.