Seydişehir ayağa kalkacak

Seydişehir ayağa kalkacak

Seydişehir ekonomisindeki geriye gidişe dikkat çeken Saadet Partisi Belediye Başkan Adayı Mehmet Kelle, hazırladığı projelerle ilçeyi yeniden ayağa kaldırmayı hedeflediklerini bildirdi

Röportaj: MUSTAFA TURAN


Saadet Partisi’nin Seydişehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Kelle, hedeflerini, projelerini anlattı. Seydişehir’i zenginliğin, istihdamın, huzurun ve bilimin kenti yapabilme hedefiyle yola çıkan Kelle, gazetemizin konuğu oldu. Mehmet Kelle’ye seçilmesi halinde Seydişehir’i kalkındırmak için hayata geçireceği projeleri sorduk.
Efendim ilk olarak biraz kendinizden bahseder misiniz? Mehmet Kelle kimdir?
1975 yılında Seydişehir’in Taraşçı kasabasında doğdum. 1997 yılında Selçuk Üniversitesi Harita ve Kadastro Mühendisliği Bölümünden mezun oldum. 1998 yılında kendi işletmem olan Nizam Mühendislik bürosunu kurdum. Siyasete ise ilk olarak 1999 yılında atıldım. Bu yıl içerisinde Fazilet Partisi Seydişehir İlçe Başkanlığı ve Tanıtma Başkanlığı görevlerini aldım. 2004 yılı mahalli ve idari seçimlerde Saadet Partisi Adayı oldum. Halen Seydişehir’de mühendislik görevini sürdürmekteyim. Evli ve 3 çocuk babasıyım.
Peki, neden Saadet Partisi’ni seçtiniz?
Yerel seçimler olması hasebiyle insanlar belediye başkanını seçerken hem parti bazında bir değerlendirme yapmalı hem de kişi bazında da bir değerlendirme yapmalı. Parti bazında bir değerlendirme yaptığı zaman 1990’lı yıllardan sonra Refah Partisi’nin kazandığı belediyelerde insanlar bir takım ilkleri bizden gördüler. Mesela;  ilk halk ekmeğini biz çıkarttık. İlk defa suyu biz ucuzlattık. İftar çadırlarını ilk refah partili belediyeler kurdu. Dolayısıyla siyasi parti anlamında geçmişi ve sicili en temiz olan parti olduğu için Saadet Partisi’nden belediye başkan adayı olduk. Milletimizin Saadet Partili belediye başkan adaylarımızı tercih edeceği kanaatindeyiz. Kişi bazında bir değerlendirme yaptığımız zaman kişi olarak da meslek olarak da Seydişehir de belediye başkanlığına en uygun benim. Seydişehir’in sorunlarını anlayabilecek ve çözebilecek bir başkan adayı oraya yaşıyor olmalı. Ben 11 yıldır Seydişehir’de serbest harita mühendisi olarak çalışıyorum. Diğer belediye başkan adayları 1- 2 yıl öncesine kadar Seydişehir’de yoklardı. Seydişehir’e başkan adayı olmak için geldiler.  Yarın ben Seydişehir belediye başkanlığını kazanınca bu arkadaşlar Seydişehir’den gidecekler. Bu nedenlerle Seydişehirlilerin bunları göz önüne alarak beni seçeceği düşüncesindeyim.
İLÇE EKONOMİSİ KÖTÜYE DOĞRU GİDİYOR
Seydişehir’in ekonomisi ne durumda?
İlçe ekonomisi her geçen gün daha da kötüye gidiyor. İlce merkezinde bankalar caddesi var. Yaklaşık 60 metrelik bir caddedir burası. Geçen gün seçim çalışmaları için oradan geçerken 8 dükkanın kepenk kapattığını ya da devren satılık olduğunu gördüm. Belediyeler Seydişehir ekonomisinden de mesuldür. Seydişehir’in ekonomisi, kriz dönemlerinde bile eti bank alüminyum tesislerinde çalışan işçilerden dolayı fazla etkilenmiyordu. Şehrimize sürekli sıcak para girişi oluyordu. Fakat, geçtiğimiz yıllarda Eti Bank Alüminyum Tesislerinin özelleştirilip ce-ka diye bir firmaya satılmasından sonra ilçemiz özelleştirme mağduru haline geldi. Burada çalışan birçok Seydişehirli işçi görevini bıraktı. Esnafta bu durumdan mağdur oldu. Özelleştirildikten sonra maaşlar düşünce alım gücü düştü bu nedenle de esnafta kazanamaz oldu. Ce-Ka adlı firmanın ilçe ekonomisine en ufak katkısı yoktur. Biz başından beri bu özelleştirmeye karşıydık ama en azından daha düzenli bir özelleştirme olabilirdi. Ama bu saatten sonra geriye dönüşü yok. İlerleyen zamanlarda Ce- Ka ile ilişkilerimizi daha iyi tutmak suretiyle bu firmanın tüm imkânlarının ilçeye seferber olması konusunda elimizden gelen her şeyi yapacağız. Birde alüminyuma dayalı yan sanayinin oluşması için belediye olarak ön ayak olacağız.  
Seydişehir’de gördüğünüz eksiklikler veya hatalar nelerdir?
Seydişehir’de bu zamana kadar belediye başkanlığı yapmış olan insanlar elbette iyi şeyler yaptılar. İyi hizmetler getirmeye çalıştılar. Ancak, hiçbir zaman yeterli olmadı. Çünkü, çağın gereklerine uygun hizmet anlayışını ortaya koyamadılar. Mesela mevcut belediye ilçede elektrik hatlarının ve su hatlarının nereden geçtiğini bilmiyor. Artık 2009 yılındayız. 2023 yılında cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağız. Cumhuriyetimizin 100. yılına ilerlediğimiz bu günlerde artık alt yapıdan, kaldırımdan, bordürden ve parke taşlarından bahsetmememiz lazım. Seydişehir’in bu anamda ciddi eksikliklerinin olduğunu biz görüyoruz.
“1 YILDA ALTYAPIYLA İLGİLİ EKSİKLERİ GİDERECEĞİZ”
Siz bu eksiklikleri gidermek için ne gibi çalışmalar yapacaksınız?
Biz belediye başkanı olduğumuz zaman 1 yıl içerisinde Seydişehir’in alt yapıyla ilgili tüm hizmetleri bitireceğiz. Ondan sonra çağın gereklerine uygun hizmetler yapacağız. Mesela, kent bilgi sistemlerini ilçeye getireceğiz. Garson belediyecilik anlayışını da getireceğiz. Bilgiyi en iyi kullanma anlayışını yollarını getireceğiz.
Garson belediyecilik anlayışı dediniz. Bununla neyi kastettiniz?
Bizim dönemimizde belediye çalışan hiç kimse buna bende dâhilim ulaşılmaz olmayacağız. Hizmeti vatandaşın ayağına götüreceğiz. Şimdi vatandaş geliyor belediyeye bir işini yaptırmak için. Bir dilekçe vermek için. Dilekçesini vermesi bir dert. Ona cevap alması bir dert. Ama bizde böyle olmayacak. Belediyenin girişine güler yüzlü hizmet eden görevli arkadaşları koyacağız. Vatandaş gelip onlara dilekçesini verecek. O bu arada çayını içerken dilekçesine cevap alacak. Yani vatandaşın işini elimizden geldiğince kolaylaştıracağız. 
Kent bilgi sistemi kapsamında ne gibi çalışmalar yapacaksınız?
Seydişehir de belediye bilgiyi tam manasıyla kullanamıyor. Biz bilgiyi iyi kullanan bir belediye olacağız. Mesela insanlar bir imar çapı almaya gittiği zaman bile bir ayda imar çapını alabiliyor. Ben harita mühendisiyim. İnsanlar bana geldiği zaman kendi büromda kendi imkânlarımla bile insanlara o imar çapını kısa sürede verebiliyorum. Seydişehir de kent bilgi sistemleri kurulmamıştır. Belediye başkanı olduğumuz takdirde bunu en kısa zamanda kuracağız ve faaliyete geçireceğiz.
İlçedeki büyük sorunlardan biri de işsizlik. Bunu çözmek için ne yapacaksınız?
Evet ilçede en önemli sorunlarından biri işsizlik. Seydişehir de bütün gençler işsiz. Aslında bu işsizlik sorunun temelinde de vasıflı eleman yokluğu yatıyor. Ben Seydişehir’de firma sahibiyim. Seydişehir’de benim firmam gibi birçok firma var. Fabrikada çalıştırmak üzere vasıflı eleman arıyoruz ama bulamıyoruz. İyi bilgisayar bilen ön muhasebe elemanı arıyorum ama bulamıyorum. Sorun ara eleman yetişmemesi. Ben başkan olduğum zaman yapacağım şeylerden bir tanesi de gençlerimizi vasıflı elaman haline getirmek olacak. Bunu da açacağımız ve adına Sey-Mek diyeceğimiz kurslarla başaracağız. Bu kurslardan mezun olan gençlerimiz bu firmalarda rahatlıkla iş bulabilecek. İlçede bayanlarımızın da üretime katılmasını sağlayacağız. Bu amaca yönelik bir takım kurslar açacağız. Önemli mahallelerimizde kadın dayanışma merkezleri kuracağız. 
Bir ilçeyi kalkındıran en önemli faktörlerden biri yatırımdır. İlçeye yatırımı çekmek için ne gibi düşünceleriniz var?
Seydişehir de üretim ve yatırım yapmak isteyenlere uygun ortam maalesef yok. Organize Sanayi Bölge müdürlüğümüz var. Ama 15 yıldır bir türlü faaliyete geçirilemedi. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidara geldiği 2003 yılından sonra müdürlüğün faaliyete geçirilmesi için bir takım çalışmalar yapıldı. Ancak bir türlü olmadı. Biz organize sanayi bölge müdürlüğünün faaliyete geçirilmesi ile alakalı bütün imkânlarımızı seferber edeceğiz. Akabinde oraya yatırımcının gelmesini beklemeyeceğiz. Biz gidip kendimiz getireceğiz. Gelen yatırımcıya her türlü kolaylığı sağlayacağız. Ben kendi mesleğim itibari ile ülkenin muhtelif yerlerinde devletle çalışan ve yatırım yapan bir firmam var. Gittiğim yerlerde aktif bir belediye başkanı varsa daha biz gitmeden geleceğimizi öğreniyor ve bizim için her türlü imkanı seferber ediyor. Önümüzdeki engelleri kaldırıyor. Dolayısıyla yatırım yapacak insanların önündeki engelleri en iyi biz bilebiliriz. Diğer belediye başkan adaylarımız kıymetli insanlar ama böyle bir sektörde çalışmadıklarından dolayı bunu bizden daha iyi bilemezler. Biz Seydişehir’e yatırım yapmak isteyenlerin önündeki engelleri kaldıracağız. Onlara her türlü desteği de vereceğiz.   
TURİZM HEDEFLERİ
İlçenin turizm kazancının artırmak için neler yapacaksınız?
Ankara- Konya- Antalya yolu üzerinde bulunan ilçemizi bu konumundan istifade ettireceğiz. Bu yol açılalı 15 yıl oldu. Ama bu 15 yıldır Antalya yolunun Seydişehir ekonomisine kazandırılması yönünde bir girişim olmadı. Biz bunu sağlayacağız. Yolların kenarlarına işyerleri inşa edeceğiz. Turizmle alakalı bir takım faaliyetler yapmak suretiyle bu yolu ilçe ekonomisine kazandıracağız. Seydişehir’in ülke genelinde bir cazibe merkezi olması için belediye olarak yapılması gereken her şeyi yapacağız. Seydişehir ekonomisin düzelteceğiz. Buna örnek, ilçenin muhtelif yerlerinde termal su kaynakları bulunmuştur. Bununla alakalı hiçbir yatırım yapılmamıştır. Biz başkan olduğumuz zaman tıpkı Afyon’un Gazlı bel ilçesinde olduğu gibi Seydişehir’imizi bir termal kent haline getirmeyi planlıyoruz. Aslında Seydişehir bir fırsatlar kentidir. Bu fırsatları Seydişehir’in bizimle yakalayacağını düşünüyoruz.
Tarım ve hayvancılık ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Diğer belediye başkan adaylarımızdan hiç biri organize tarım ve organize hayvancılık bölgesinden bahsetmiyor. Biz başkan olduğumuz zaman organize tarım bölgesi ve organize hayvancılık bölgesi ilan edeceğiz bir yeri. Bu bölgelerde bin kişinin istihdamı sağlayacağız.  
Peki, sosyal tesis ve çevre düzenlemesi hakkında ne gibi projeleriniz var?
Seydişehir de sosyal tesisler ile alakalı bugüne kadar her hangi bir yatırım olmamıştır. Biz ilçede iş merkezleri yaptıracağız. İlçe merkezinin dışında kalan Bahçelievler ve Saadetler mahallesindeki insanlarımızın da sosyal ihtiyaçlarını kendi bölgelerinde tahsis edebileceği ortamlar inşa edeceğiz. Seydişehir’de insanların büyük bir çoğunluğu Konya’ya alışveriş yapmaya geliyor. Bu da ilce ekonomisine ciddi manada zarar veriyor. Bunu engellemek amacıyla ilçede modern alışveriş merkezleri inşa edeceğiz. Böylece insanlar artık Konya’ya gelmeyecekler ve bütün ihtiyaçlarını ilçede karşılayabilecekler. Seydişehir’de herkesin evinde internet olmaması nedeniyle gençler internet Kafelere gidiyor. Biz gençlerimizin daha güvenli ortamda internet ihtiyacını karşılayabileceği merkezler inşa etmeyi düşünüyoruz. Bu ortamlarda gençlerimiz bilgiye çok daha kolay ulaşabilecek. Dijital kütüphanelerde olacak.
 Seydişehir ekonomisine katkıda bulunmayı amaçlayan bir başka projemizde yazın serin olan ilçemizde sahilde sıcaktan bunalıp ilçemizde yazlık almak isteyenlere öncülük edeceğiz. Çevre düzenlemesinde genel anlamda belediyecilik oturmuş durumda. Ama bunlar da yetersiz. Belediye başkanı olduğumuz takdirde bunu yeterli hale getireceğiz.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.