Sevinçleri yarım kaldı

Sevinçleri yarım kaldı

Taşeron işçi düzenlemesi kafaları karıştırdı. Konya'da kadro bekleyen 30 binden fazla işçi düzenlemenin ayrıntılarını merak ederken hükümetten yapılan açıklamalar ise birçok işçiyi hayal kırıklığına uğrattı

Başbakan Ahmet Davutoğlu taşeron işçilerin tamamına kadro verileceğini müjdelemesinin ardından kadroya geçişin ayrıntıları ile ilgili bilgi veren Maliye Bakanı Naci Ağbal kafaları karıştırdı. Bakan Ağbal'ın açıklamasının ardından kadro bekleyen bazı taşeron işçiler hayal kırıklığına uğradı. Konya'da devlette kadro almayı bekleyen 30 binden fazla taşeron işçi bulunuyor. Ülke genelinde ise 700 binden fazla taşeron işçi var.

Bazı işçiler 15-20 yıldır kadro bekliyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklaması yıllardır kadro bekleyen işçiler arasında büyük sevinçle karşılandı. Taşeron işçiler deyim yerindeyse bayram etti. Ancak Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın yaptığı açıklamada kullandığı 'özel sözleşmeli personel' ifadesi ve bu haktan yararlanacak olanlar için '12 ay çalışma şartı', 'sınava tabi tutulacaklar', 'sözleşmeleri 3 yıllık olacak ve 3 yılda bir yenilecek' şeklinde sıralanan şartlar kadroya geçmeye hazırlanan işçiler arasında soru işaretleri oluşturdu. Ağbal'ın açıklaması ise hayalleri suya düşürdü. Yapılan iki farklı açıklama başta işçiler olmak üzere herkesin kafasını karıştırdı.

KADRO MÜJDESİ İŞÇİLERİ SEVİNDİRMİŞTİ

Türk-İş Konya İl Temsilcisi Abdülkadir Tamak, işçilerin kafasının karıştığını söyledi. Taşeron işçilerin düşük ücretlerle köle gibi çalıştırıldığını belirten Tamak, "Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklaması bizleri sevindirdi. Ancak Bakan Ağbal'ın açıklamaları soru işaretleri oluşturdu. Taşeronların kadroya alınması hususunda henüz bir karar, kanun yok. Başbakan sadece görüş belirtti. Asıl ve yardımcı işlerede çalışan herkesi kadroya alacaklarını söyledi. Maliye Bakanı Naci Ağbağ ise farklı bir açıklama yaptı. Hükümetin kafalardaki soru işaretini bir an önce gidermeli" şeklinde konuştu.

KÖLELİK SİSTEMİ SON 10 YILDA ÇOK ARTTI

Konya'da kadro bekleyen işçi sayısının hayli fazla olduğunu dile getiren Tamak, "Konya'da 30 binden fazla işçi kadro bekliyor. Taşeron sistemi 20 yıl önce ortaya çıktı. Taşeronluk sistemi başımıza bela oldu. Sistem son 10 yılda çok aşırı yaygınlaştı. Bütün alanlarda görüldü. Taşeronların yüzde 95'i asgari ücretle çalışıyor. Taşeronluk bir kölelik sistemi. Sistem artık tıkandı. Arıza veren sistem değişikliğine gidildi. Bu iyi bir gelişme. İnşallah değişiklik tüm işçileri kapsayacak şekilde hayata geçirilir. Uzun yıllardır kadro bekleyenler umutlandı. İnşallah hayal kırıklığına uğramazlar" sözlerini kullandı.

AMELE PAZARLARI OLUŞTURMAK İSTİYORLAR

Kiralık işçi yasasının taşerondan da berbat olduğunu söyleyen Abdulkadir Tamak, "Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) olarak, hükümet tarafından Meclis'e gönderilen ve kamuoyunda 'kiralık işçilik' olarak tanımlanan yasa tasarısına karşı imza kampanyası başlattık. Problem olan taşeron sisteminin sıkıntılarını bertaraf edeceğiz derken şimdi ondan daha kötü, ondan daha kabul edilemez yeni modern çağın köleleri adı altında bir sistemin uygulanmasının başlaması için kanuni düzenleme yapmak istiyorlar. Bu sistem taşerondan da berbat. Amela pazarları oluşturulacak. Yasa kabul edilirse hoş olmayan bir tablo ortaya çıkar" ifadelerini kullandı. 

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.