Setbir: Kırmızı Et Fiyatlarındaki Yükseliş İthalat Lobisinden Kaynaklanıyor

Setbir: Kırmızı Et Fiyatlarındaki Yükseliş İthalat Lobisinden Kaynaklanıyor

Türkiye Et, Süt, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kulu Başkanı Murat Yörük, kırmızı et fiyatlarındaki artışın ithalat lobisinin baskısından kaynaklandığını söyledi.

Türkiye Et, Süt, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kulu Başkanı Murat Yörük, kırmızı et fiyatlarındaki artışın ithalat lobisinin baskısından kaynaklandığını söyledi.

SETBİR Başkanı Yörük, Et ve Süt Kurumu’nun Karkas satışlarıyla et fiyatlarına müdahale etmesini ve Kurban Bayram’ı sonrası et fiyatlarıyla alakalı tahminlerini Cihan Haber Ajansı’na anlattı.

Murat Yörük, “Et ithalatı lobisini oluşturan etkenlerden bir tanesi de geçtiğimiz dönemde vakıflar ihaleleri tamamlanmış ve bu ihalelerin sonucunda da şu anda firmalar Kars’ta, Erzurum’da hayvan toplama işlemi yapmaktadır. Keza fiyatların yükselmesi kurban öncesi ciddi bir fiyat lobisini harekete geçirecektir sanki bunun sonucunda da piyasada ette bir kriz var, ihtiyaç var gibi, gösterilmektedir.” diye konuştu.

Yörük, fiyat yükselişleri ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:


“Kars’ta bayram öncesi 6 TL baskül fiyatından inek alımı gerçekleşti. Bugün itibariyle şöyle baktığımızda Erzurum’dan gelen ilk haberlerde bu canlı besinin, fiyatlarının 10 TL’ye kadar yükseldiğini gözlemliyoruz. 9 TL/kg’dan canlı besi aldığınızda, bunun karkas olarak yansıması aşağı yukarı 16,25 TL’dir. Yani ortalama vadeli alımlar için 16,50 TL civarına gelir. Ama bugün baktığımızda bu fiyatların 10-15 gün süre içerisinde 10,40 TL’lere çıkartılıyor olmasının bir başka nedeni de hem bu vakıf ihalelerinin tamamlanmış olması hem de kurban öncesi bu fiyatların belli bir miktar yukarı çekilip akabinde böyle bir hava oluşturduktan sonra ithalatın önünü açmaktır. Bunun arkasında mutlak surette durmak ve bu lobileri daha fazla bu işi ele almasını engellemek gerekmektedir.”

İthalatın yüzde 34’lerden yüzde 5’lere kadar düştüğünü belirten Yörük, bu sürecin devamı için kg başına verilen desteğin artırılması gerekliliğine vurgu yaptı.



Canlı besinin bu süreçte arttığına işaret eden Yörük, canlı besinin fiyatlarını düşürme maksatlı çalışmalar yapılacağına dikkat çekti. Et ve Balık Kurumu depolarında karkas et olduğunu bildiklerini ve panik yapılmaması gerektiğini vurgulayan Yörük, bu sürecin iyi bir şekilde atlatılabileceğine değindi.

KURBAN BAYRAMI'NDA HAYVANLAR SATILMAZSA FİYATLAR DÜŞER

Kurban Bayramı’ndan sonra bir ay kadar üretimin düşeceğin dile getiren SETBİR Başkanı Yörük, “Bayram sonrası tüketim bir ay durur, hazırlık doğru yapılmış ve hayvan popülâsyonunda anormal azalmalar olmamış ise fiyatlar bayram sonrası eski seviyesine düşer. Aksi de olabilir eğer kurbanlık hayvanlar kesilmez elde kalır ise bayramın son günü fiyatlar düşer, daha da hayvan kalır ise o hafta içinde ciddi fiyat düşüşü ile hayvanlar satılır ondan sonraki hafta fiyatlar normal seviyelere tekrar gelir.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.