Selçuklu ve Konya yemekleri yarışacak

Selçuklu ve Konya yemekleri yarışacak

“3. Geleneksel Yemek Konya ve Selçuklu Mutfağı Yarışması” 20 Nisan'da yapılacak. Daha çok ev hanımlarının katıldığı yarışmaya bu yıl öğrencilerde katılabilecek.

Konya'nın unutulmuş lezzetleri gün yüzüne çıkıyor. Geleneksel hale gelen “Konya ve Selçuklu Mutfağı Yarışması” ile hem unutulmuş lezzetler hatırlanıyor hem de bu lezzetler dünyaya tanıtılıyor. Yıldan yıla katılımcı sayısının arttığı ve  Turizm haftasında gerçekleştirilecek yarışma, birçok kişi tarafından dört gözle bekleniyor.

YARIŞMAYA ÖĞRENCİLERDE KATILACAK 

Bundan önce gerçekleştirilen yarışmalarda sadece ev hanımlarının katıldığı programa bu yıl lise ve üniversite öğrencileri de katılabilecek. Puanlamanın adaletli yapılabilmesi için jürinin farklı meslek dallarından seçildiğini belirten ve yarışma ile ilgili bilgiler veren Konya Gastronomi Aşçılar ve Turizmciler Derneği (KOGAT) Başkanı Yılmaz Seçim, düzenlenecek yarışmanın Konya mutfak kültürüne büyük katkıları olacağını söyledi. Seçim, “Asıl amacımız, güzel memleketimiz Konya'nın unutulmuş yemeklerini bulmak. Bu kültüre sahip çıkarak sürekliliği sağlamak” dedi. Seçim, “Yarışmaya restoran işletmecilerini de davet ediyoruz. Yarışmayla bulunan yemekler kitap haline getirilecek. Geçen iki yılda toplam 30 unutulmuş yemek  bulundu. Bu yıl bu sayının daha çok artacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

NEÜ'DEN DÜNYAYA AÇILIYORUZ

Konya'nın çok köklü bir yemek kültürü olduğunu ve bu kültürün sınırlandırılamayacağını da sözlerine ekleyen Seçim, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Konya'nın Mersin, Niğde, Aksaray ve bunun gibi birçok şehre uzanan eli var. Konya mutfağı gelişiyor. Mutfağımız farklı farklı yerlerde tanınmaya başlandı. Kalite süreklilik ile elde edilir. Gastronomi bölümünden mezun veren ilk üniversiteden biri de Necmettin Erbakan Üniversitesi olacak. Üniversite bünyesinde uygulamalı ders için mutfaklar açıldı. Bizi destekleyen kurumların özellikle KOMEK ve NEÜ'nün başarılarımızdaki etkisi inkar edilemez. Ulusal ve uluslararası yarışmalara üniversitemizden öğrenciler yetiştiriyoruz.”

BİRÇOK ETKİNLİĞİMİZ OLACAK

Yemek kültürünün yanı sıra sosyal ve kültürel gelişmelere açık olduklarını ifade eden eğitimci aynı zamanda aşçı Mustafa Akturfan ise şunları söyledi: “Planladığımız birçok etkinlik var. Önceliğimiz şehit ve gazi ailelerine yönelik. Sevgi evleri öğrencilerine istihdam noktasında, mesleki yeterlilik eğitimleri vermek istiyoruz. Aşçılık mesleği tanıtılmalı. Bu toplumsal ve bireysel anlamda bize büyük katkılar sağlayacak.”

EMRE ÖZGÜL  merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.