Seçmene tehdit mi?

Seçmene tehdit mi?

İktidar milletvekilleri ve belediye başkanlarının bize oy vermezseniz Ankara ve Konyadan hiçbir yardım alamazsınız diyerek seçmeni tehdit ettiği iddiası gündeme bomba gibi düştü

TOLU: BU, SİYASAL SEVİYESİZLİK

Siyasi partilerde seçim çalışmaları hızla devam ederken, geçtiğimiz hafta sonu Hayıroğlu beldesinde açılışa katılan iktidar partisi milletvekilleri ve belediye başkanlarının, seçmene yönelik üstü kapalı oy tehdidi, insanların seçme hürriyetlerine engel olarak değerlendirilip sert bir şekilde kınandı. Olayı gündeme getiren Saadet Partisi İl Başkanı Av. Veli Tolu, bu durumu seviyesizlik olarak değerlendirdi.
DEMOKRASİYE VE İNSAN HAKLARINA SAYGISIZLIK
Veli Tolu, “Beldede açılışa katılan milletvekilleri ve belediye başkanları konuşmalarında belediye başkanı iktidar partisinden olmasa işlerinin yapılmayacağı, bunun için kendi partilerine oy verilmesi gerektiğini belirttikten sonra ‘eğer bizim partimize oy vermezseniz Ankara ve Konya’dan hiçbir yardım alamazsınız’ diyerek seçmeni tehdit etmiştir” dedi. Tolu, demokrasiye ve insan haklarına saygısızlık yapıldığının altını çizdi.
ADAYLARA DA HAKSIZLIK YAPILIYOR
Tolu, bu tehdidin seçmene yapılmış saygısızlık olduğunu vurgulayarak, “Bunun anlamı şudur; ya benim gösterdiğim adayı seçersin ya da hizmet alamazsın. Yani ben kimi aday gösterirsem ona oy vermek zorundasın, halk tabiriyle odun göstersem seçmek zorundasın demektir. Bu tehdidin bir diğer sonucu kendi adaylarına saygısızlıktır. Siz o insanı hem aday göstereceksiniz, hem de o adayın vasıflarıyla değil tehditlerle oy isteyeceksiniz” dedi.

Seçmen tehdit ediliyor

Veli Tolu, iktidar partisi belediye başkanları ve milletvekillerinin, belediye başkanı iktidar partisinden olmasa işlerinin yapılmayacağı, bunun için kendi partilerine oy verilmesi gerektiği yönünde tehdide varan açıklamalarını seviyesizlik ve şımarıklık olarak değerlendirdi

Saadet Partisi Konya İl Başkanı Av. Veli Tolu, gündeme ilişkin gelişmeleri değerlendirmek için basın mensuplarının karşısına çıktı. İl Teşkilatı’ndaki basın toplantısında konuşan Başkan Veli Tolu’nun gündeminde partisinin seçim çalışmalarının yanı sıra iktidar partisinin halkın oylarına yönelik tehdit boyutuna varan açıklamaları vardı. Veli Tolu, iktidar partisi belediye başkanları ve milletvekillerinin, belediye başkanı iktidar partisinden olmasa işlerinin yapılmayacağı, bunun için kendi partilerine oy verilmesi gerektiği yönündeki tehdide varan açıklamalarını seviyesizlik ve şımarıklık olarak değerlendirerek, insanların seçme hürriyetlerine engel olunduğunu vurguladı. Tolu, ayrıca tehditle oy isteyenlere de halkın içine girmeleri ve esnafı ziyaret etmeleri tavsiyesinde bulundu.
İKTİDAR PARTİSİ MİLLETVEKİLLERİ SEÇMENİ TEHDİT EDİYOR
Yaklaşık 6 aydır seçim hazırlık ve son 3 aydır da fiili seçim çalışmalarını arazide sürdürdüklerini işaret eden Saadet Partisi İl Başkanı Veli Tolu, seçim çalışmaları çerçevesinde yaklaşık 120 bin ev ve 10 bin civarında işyerini bizzat adaylarla birlikte ziyaret ettiklerini anlattı. Tolu, ziyaretlerde oldukça büyük sevgi ve teveccühe şahit olduklarını, bunun yansımasını seçimde göreceklerini söyledi.
Seçim çalışmalarında özellikle siyasi nezakete çok dikkat ettiklerini vurgulayan Veli Tolu, bu doğrultuda diğer adayların şahıslarını hedef alan ya da onları incitecek yaklaşımlardan uzak durduklarını anımsatarak, bu yüzden seçim sürecinin nezih bir ortamda gerçekleştiğini kaydetti. Ancak son dönemde bazı durumlarla karşılaştıklarını ve mevcut başkanlardan bazılarını ile milletvekillerinin bu nezaket çizgisinden uzaklaştıklarına dikkat çeken Veli Tolu, “Bir başbakan yardımcısının başlattığı seçmeni tehdit kampanyası maalesef Konya seçmenimizi de hedef almaya başlamıştır. Bunun son örneğini bu hafta sonu Hayıroğlu beldesinde yaşadık. Bu beldemizde bir açılışa katılan belediye başkanları ve milletvekilleri, yaptıkları konuşmalarda belediye başkanının iktidar partisinden olmasa işlerinin yapılmayacağı, bunun için kendi partilerine oy verilmesi gerektiğini belirttikten sonra eğer bizim partimize oy vermezseniz Ankara ve Konya’dan hiçbir yardım alamazsınız diyerek seçmeni tehdit etmiştir” dedi. Bu tehdidin en basit tanımının seviyesizlik ve şımarıklık olduğunu vurgulayan Veli Tolu, şöyle devam etti: “Yine bu tehdidin bir diğer anlamı da seçmene saygısızlıktır. Bunun anlamı şudur; ya benim gösterdiğim adayı seçersin ya da hizmet alamazsın demektir. Yani ben kimi aday gösterirsem ona oy vermek zorundasın, halk tabiriyle odun göstersem seçmek zorundasın demektir. Bu tehdidin bir diğer sonucu kendi adaylarına saygısızlıktır. Siz o insanı hem aday göstereceksiniz, hem de o adayın vasıflarıyla değil tehditlerle oy isteyeceksiniz. Bu kendi adaylarını küçültmek demektir. Bir diğer anlamı; demokrasiye ve insan haklarına da saygısızlıktır. İnsanların seçme hürriyetlerine engel olmak demektir.”
MİLLİ GÖRÜŞ BELEDİYECİLİĞİNİN BAŞARILARI YOK SAYILAMAZ
Bütün bu tehditlerin ve iktidar partisinden olmayan belediyelerin hizmet yapamayacağı iddialarını da kocaman bir yalan ve iftira olarak değerlendiren Veli Tolu, partisinin belediyelerini örnek olarak gösterdi: “Biz Konya’da 1989 yılında belediye başkanlıklarını kazandığımızda iktidar partisi değildik. Ancak 15 yıllık iktidarımızda Konya hep gözbebeği olmuştur. Konya’da hep ilkler başarılmıştır. Konya en ucuz ve en düzenli şehir haline gelmiştir. Dünyada bir örneği olmadığı halde 650 tatlı su çeşmesi yapılmıştır ve Konya dünyanın en başarılı belediyesi seçilmiştir. Ayrıca 1994 yılında Başbakan İstanbul belediye başkanlığına seçildiği zaman iktidar partisinden değildi ama Milli Görüş’ün partisinden olduğu için İstanbul çöpten ve susuzluktan kurtulmuştu. Şimdi bu başarıları yok sayabilir miyiz? Elbette hayır.”
BELEDİYELERDE BÜTÜN İLKLER 2004 ÖNCESİ YAŞANDI
Belediyelerin iktidar partilerinden olmazsa hizmet edemeyeceği iddiasını çürüten en önemli delillerden bir tanesi olarak gösterdiği belediyenin 5 yıllık hizmet kitapçıklarını gösteren Veli Tolu, “Belediyelerimiz trilyonlar harcayarak pek çok reklamasyon aracı kullanmak suretiyle kendilerini geçmişten kopuk sadece 5 yıllık bir belediye imiş gibi göstermeye çalışmaktadır. Ancak bu çabalar bile gerçeği örtememektedir. Bunun ispatı da yine Büyükşehir Belediyesi’nin bastırmış ve dağıtmış olduğu 2009 performans kitabıdır. Bu kitapçığın 8. sayfasında geçmiş 20 yılın kısa bir değerlendirmesi var. Her ne kadar eksik olsa da bu değerlendirme bizim belediyelerimizin iktidar partisi belediyelerden çok daha başarılı olduğunu açıkça göstermektedir. 1989 yılından itibaren 5’er yıllık yatırım artışlarını sürekli 10-15 kat artarak katlandığını dikkate alırsak 2004 yılında işbaşına gelen iktidar partili belediyenin yatırım ve bütçe artışlarının ne kadar basit kaldığını görürüz. Üstelik bu kitabın itiraf ettiği gibi iktidarda olduğumuz dönemlerde Konyamızı sürekli olarak şeref kürsülerine taşıdık. Ayrıca hep ilkleri gerçekleştirmiş ve hiç borç almadan denk bütçe yapmıştık. Üstelik başkanlığı bıraktığımızda kasamızda paralarla birlikte devretmiştik. Oysa Konya belediyelerimiz şu anda kasalarında para olup olmadığını ya da belediyeyi ne kadar borca soktuklarını bile açıklayamıyorlar. Bütün ilkler 2004 yılından öncesine ait olduğu halde 2004 yılından sonrası için sadece 4 yılda 400 eser yapıldı ve 5 yılda 500 eser yapılacak denilerek üstünkörü geçilmiştir” diye konuştu.
Veli Tolu, konuşmasının sonunda seçmeni tehdit ederek oy istemenin hiçte ahlaki olmayan ve temel gerçeklerden uzak bir yaklaşım olduğunu yineleyerek, “Benim bu arkadaşlara tavsiyem, korkmasınlar ve halkın içine girsinler, televizyonlardan tehdit savuracaklarına esnafı ziyaret etsinler, halkın sorunlarını dinlesinler” değerlendirmesinde bulundu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum