Sayaçlar 2018'e kaldı

Sayaçlar 2018'e kaldı

Çiftçilerin karşı çıktığı yeraltı sularına sayaç takma zorunluluğu Bakanlar Kurulu tarafından 2 yıl ertelendi. Su kuyularının ruhsatlandırılması ve kuyularına ön yüklemeli uzaktan kontrollü su sayacı takılması zorunluluğu ikinci kez uzatıldı

Yer altı suları sayaç takma zorunluluğu ile ilgili karar 2012-2013 döneminde alındı. Sayaç takma kararı 2014 yılında 2016'ya, şimdi ise 2018'e uzatıldı. Yeraltı suları kanununda yapılan değişiklik sonrası, yeraltı suyu temininde su sayacı takılması zorunluluğu getirilmişti. Birçok vatandaşın değişiklikten haberi olmaması ve karşı çıkması nedeniyle sürü uzatılmıştı. Yeraltı Suları Hakkında Kanunun geçici üçüncü maddesinde öngörülen sürenin uzatılmasına ilişkin ekli kararın yürürlüğe konulması, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 122 sayılı yazısı üzerine, anılan kanunun onuncu maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 2016 tarihine uzatılmıştı.

SÜRE 2018 NİSANINA ERTELENDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlanan son kararda şu ifadeler kullanıldı: "Yeraltı Suları Hakkında Kanunun geçici üçüncü maddesinin birinci fıkrasının a ve b bentlerinde yer alan yer altı suyu temini amacıyla kuyu, galeri, tünel ve benzeri için kullanma belgesi almış olanların su ölçüm sistemi kurmaları için öngörülen süre Nisan 2018 tarihine kadar uzatılmıştır."

KUYULARIN ÇOĞUNDA SAYAÇ YOK

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan İhsan Bostancı daha önce yaptığı açıklamada, bölgedeki su kuyularının sadece yüzde 10'unda sayacın bulunduğunu, kuyuların yüzde 90'ında sayaç olmadığını belirtip, uygulamanın ertelenmesi gerektiğini ifade etmişti. Uygulamaya karşı çıkan Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, konuyu meclis gündemine de taşımıştı. Kalaycı, "Konyalı çiftçiyi kara kara düşündüren kuyulara sayaç takma zorunluluğu kaldırılmalı ve suya kota uygulanmaktan vazgeçilmelidir. Hükûmet öncelikle Konya Ovası'na su getirmek için yeni projeler uygulamaya koymalı; arazi toplulaştırmasının hızla bitirilmesi, sulama şebekelerinin kapalı sisteme dönüşmesi ve tümüyle basınçlı sulama sistemlerine geçilmesi için ilave tedbirler almalıdır" ifadelerini kullanmıştı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.