Sarımsak fiyatıyla  zirveye oynuyor!

Sarımsak fiyatıyla zirveye oynuyor!

Fiyatıyla son günlerin en çok konuşulan ürünü olan sarımsağın kilogram fiyatı, yükselmeye devam ediyor. Geçen yıl düşük fiyata satıldığı için kâr elde edemeyen üreticinin bu yıl üretime küsmesi ve az üretim yapması sarımsak fiyatına zirve yaptırdı

Sarımsak fiyatı, cep yakmaya devam ediyor. Çarşının ve pazarın en fazla fiyat artışı yaşanan ürünlerinin başında bu hafta da sarımsak geliyor. Hâlde fiyatı 25 TL olan sarımsak pazarlarda ve marketlerde daha pahalıya satılıyor. Sarımsağın fiyat yükselişine gerekçe olarak ise en fazla üretimin yapıldığı alan olan Taşköprü'de bu yıl etkisini sürdüren kötü hava koşulları ve üretim yerindeki doğal afetler gösteriliyor. Bir de üreticinin üretime küsmesi de fiyat yüksekliğine sebep oluyor. Geçtiğimiz yıl ektiği sarımsakları çok ucuz fiyata satmak zorunda kalan üreticiler, üretime küserek, bu yıl daha az sarımsak ekimi gerçekleştirdi. Bu nedenden dolayı sarımsak fiyatı tavan yaptı. İşçi maliyetlerinin de yükselişi üreticiyi zora soktu. Üretici, sarımsağı tüm bu sebeplerden dolayı geçen yıla oranla daha pahalıya hâllere ve marketlere veriyor.

SARIMSAK FİYATI GELECEK YIL DA BİZİ YAKAR!

Üretimdeki sıkıntılara ve çiftçinin yaşadığı mağduriyetlere değinen Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız; “ Bu yaşanılan sıkıntılar, tarım politikalarımızdaki yanlışlıklardan kaynaklanıyor. Patateste, soğanda ve sarımsakta fiyatların yükselmesindeki ana neden bölge bazlı ürün planlanmasının yapılmaması. Ülkemizde yürütülen tarım politikaları nedeni ile sarımsak üreticileri üç yıl arka arkaya zarar etti. Sarımsak sektörü ince işçilik gerektiren bir alan. Bu yüzden de maliyeti diğer ürünlere oranla daha yüksek olabiliyor. Durum böyle olunca işçilik masrafları da bu yıl fiyatlara doğrudan yansıtılmak zorunda kaldı. Bu yıl sarımsağın az olması sebebi ile gelecek yıl da bunun sıkıntısını çekeceğe benziyoruz” şeklinde konuştu.

PATATES VE SOĞAN AŞIRI YÜKSELMEZ
Geçen yıl fiyatı 7-8 TL'yi bulan patates ve soğan fiyatları ile ilgili de bir değerlendirme yapan Yağız, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Türkiye’de bir ürün para ettiği zaman ertesi yıl bu ürünün planlaması yapılmadan, aşırı bir ekim ve üretime gidiliyor. Geçen senenin fiyatlarına aldanan çiftçiler, bu yıl patates ve soğan üretimine daha fazla odaklandı. Durum böyle olunca ülkenin ihtiyacını karşılayacak düzeyden daha fazla üretim yapılıyor. Hem hem çiftçiye hem de milli ekonomiye zarar veriyor. Üretim bu sene çok. Bir de geçen yılki gibi bir afet olmazsa, patates ve soğan fiyatlarının ortalama düzeyde gideceğini öngörüyoruz.”
GEÇEN YIL KİLOGRAM FİYATI 2 TL'YDİ
Konya’da halk arasında Kadınlar Pazarı olarak bilinen Tarihi Melike Hatun Çarşısı esnaflarından Barış Uçal ise ürün ve fiyatlarıyla alakalı şunları söyledi: “ Geçen sene sarımsak para etmedi. Önceki yıl 2 liraya sarımsak satıyorduk. Bunun sıkıntısını yaşayan üretici, bu sene sarımsak ekmekten vazgeçince üretim haliyle az oldu. Türkiye’de en çok sarımsak ekilen yerde yani Kastamonu'da bu sene sel felaketi yaşandı. Üretimin az olmasından ve afetin etkili olmasından dolayı sarımsak fiyatları aşırı bir yükselişe geçti.”

TANER ÖZAY

img_7771_880x440.jpgimg_7774_880x440.jpg


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum