"Sanıldığı gibi su zengini değiliz"

"Sanıldığı gibi su zengini değiliz"

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Konya Şubesi tarafından Dünya Su Günü kapsamında ‘Suyu Yönetebiliyor muyuz?’ paneli düzenledi.

Makine Mühendisleri Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen panele suyu kullanan ve kullanımı denetleyen paydaşlar ile davetliler katıldı. 2 oturum olarak düzenlenen panelin oturum yöneticiliğini yapan JMO Şube Başkanı Fetullah Arık, yaptığı açılış konuşmasında yaşanan terör hadiselerine değinerek, “Ülke olarak zor günlerden geçiyoruz. Yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet diliyoruz” dedi. Panel ile amaçlarının suyu tüketenlerin ve yönetenlerin bir araya gelmesi ve sorunlara bir çözüm üretmek olduğunu ifade eden Arık, şöyle konuştu:

fetullah-arik.jpg

“Su korunmalı ve sürdürülmelidir. 21. yüzyılda su büyük önem arz ediyor. Tatlı suların en önemli kaynağı yağışlar fakat Türkiye dünya ortalamasının altında yağış alıyor. Bin 450 metreküp kişi başı suyumuz var. Su zengini sayılabilmemiz için bu rakamın 10 bin metreküp düzeylerinde olmamız lazım. Su zengini değiliz. Gelecekte de suya ihtiyacımız olabilir. Mevcut su varlığımız ile ilgili etkin önlemler almalıyız. Kaçak kuyu sayısı fazla. Ne kadar su üretildiği ile ilgili bir kaynak yok. Tarım kesimi suyun yüzde 80’inini kullanıyor ve hala suya ihtiyaçları var. Konya havzasına özel çözümler üretilmeli. Sulama sistemleri ve yeni açılacak kuyuların denetimi bunlardan bazıları. Toplulaştırma, ekim modelleri ile tasarruf sağlanıyor.”

aytekin-diken.jpg

15-20 YILA SU FAKİRİ OLABİLİRİZ

İllir Bankası’ndan Jeoloji Mühendisi Aytekin Diken de ‘Büyükşehir Belediye Yasa değişikliği öncesi ve sonrası ile su yönetimindeki yeri’ konulu sunumunda, “Tüm dünya ülkelerinde su kamu yönetimindedir. Özel su piyasası son derece dardır. Fiyatlandırma ile tüketim azaltılabilir. Bizde maliyetin altına su veriliyor ama dünyada bu böyle değil” şeklinde konuştu. Panele KOP İdaresi’nden katılan Mevlüt Pınarkara da Türkiye’nin 113 milyar metreküp su potansiyeli olduğunu belirterek, “Ülkemiz su konusunda sıkıntılı bir bölgede. Ülkemizde bin 460 metreküp kişi başı su kapasitemiz var. 15-20 yıla su fakiri olabiliriz. Suyumuza sahip çıkmamız lazım. KOP Türkiye’nin yüzde 8,3’ünü kapsıyor. Bölgedeki tarım alanlarına baktığımızda ciddi bir suya ihtiyacımız olduğu gözüküyor” dedi.

UZMANLAR SUYU KONUŞTU

Panelin devamında KOSKİ’den Yaşar Samast, ‘Su temini ve yönetimi’ konusunda, Selçuk Üniversitesi’nden Yrd.Doç.Dr.Güler Göçmez ‘Havzada yer altı suyu kullanımının önemi, çevresel etkileri ve jeoloji mühendislerinin yeri’ konusunda, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış ‘Havza bazında ürün planlaması, sulama sistemleri ve suyun önemi’ konusunda, Önder Çiftçi Derneği’nden Mehmet Erol Sözen ‘Tarım ve su’ konusunda, Toksu Pompa’dan Menderes Tok ‘Tarımsal Sulamada sondaj sektörünün sorunları’ konusunda, JMO’dan Kemal Olgun ‘Su yönetiminde gelinen son durum’ konusunda sunum yaptı.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.