Sanayici Ar-ge’de Uzmanlaşma İstiyor

Sanayici Ar-ge’de Uzmanlaşma İstiyor

Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) tarafından düzenlenen 4. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri’nde üniversite-sanayi işbirliğinin fantezi olmaktan nasıl kurtarılacağı tartışıldı. Sanayinin Ar-Ge yöneticileri, yıllardır dillerde olan ‘üniversite-sanayi...

Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) tarafından düzenlenen 4. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri’nde üniversite-sanayi işbirliğinin fantezi olmaktan nasıl kurtarılacağı tartışıldı. Sanayinin Ar-Ge yöneticileri, yıllardır dillerde olan ‘üniversite-sanayi işbirliği’ kavramının pratikte daha işe yarar hale getirilmesi için önerilerde bulunarak, devlet ve üniversitelerin bu konuda yapması gerekenleri anlattı.

Üniversite-Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu (USİMP) Yürütme Kurulu Başkanı ve Adana Üniversite Sanayi Ortak Araştırma Merkezi Genel Koordinatörü Prof. Dr. Hamit Serbest’in yönettiği 'Üniversite-Snayi, Ar-Ge Merkezleri İşbirliği Projeleri' başlıklı panelde konuşan sanayinin Ar-Ge sorumluları, Türkiye’nin üniversite-sanayi işbirliğinin önemini kavramakla birlikte, bunun uygulamada yeterince verimli hale getirilemediğini dile getirdi.

TÜRKİYE'DE 156 FİRMANIN AR-GE MERKEZİ VAR

Oturum Başkanı Prof. Dr. Hamit Serbest, Türkiye’de 156 firmanın Ar-Ge merkezi bulunduğuna işaret ederek, “Türkiye’de bir teknoloji lideri çıkacaksa bu firmalardan çıkacaktır.” dedi. Coşkunöz Holding Ar-Ge Müdürü Gürkan Ayyıldız, üniversitelerde bilgiyi üretenlere ulaşma hızının artması gerektiğini ayrıca, Ar-Ge konusunda değişik kentlerde benzer altyapı ve laboratuvar yatırımları yapmanın çok gereksiz olduğuna dikkat çekti. Ayyıldız, “Türkiye’deki Ar-Ge yatırımları branşlaşmalı. Ülke kaynakları sınırlı iken her ilde Ar-Ge’ye yönelik benzer yatırımlar yapmak hiç de akılcı değil. Ülke kaynakları sınırlı ve üstelik bu yapılan yatırımlar etkin ve verimli kullanılamıyor. Branşlaşma, uzmanlaşmayı da beraberinde getirecektir.” dedi.

Durmazlar Makina San. Tic. A.Ş Ar-Ge Müdürü Oktay Çelenk de üniversitelerde proje süresinin uzun olduğunu, rakipleriyle rekabet etmek zorunda olan üreticilerin en fazla altı ay süren projelere katlanabileceklerini söyledi. Çelenk, üniversitelerin öğrenciyi iyi yetiştirmesi gerektiğini vurgulayarak, “Üniversiteler, girmesi kolay, çıkması zor yerler haline getirilmelidir.” diye konuştu.

TOFAŞ İnovasyon ve Teknoloji Geliştirme Müdürü Erhan Küçüksüleymanoğlu ise Türkiye’nin üniversite-sanayi işbirliği konusunda Batı’nın biraz gerisinde olduğunu ama epey yol aldığını ifade ederek, “Bilimin teknolojik ürüne dönmesini istiyoruz ama ne yazık ki bilime yeterince değer vermiyoruz. Bu değer vermeyle teknolojide çağ atlamayı düşlemek yanlıştır.” şeklinde konuştu.

Beyçelik Gestamp Kalıp ve Oto Yan San. Paz. ve Tic. A.Ş Ar-Ge Mühendisi Ahmet Serdar Önal da öğretim üyelerinin ürettiği bilginin kişisel kariyer elde etme dışında üretime dönüştürülmesi konusunda da üniversitelere görev verilmesi gerektiğini söyledi. Panelistler, daha sonra izleyicilerin sorularını yanıtladı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.