Sanayi Üretimi, Haziran Ayında Yüzde 1,4 Arttı

Sanayi Üretimi, Haziran Ayında Yüzde 1,4 Arttı

Sanayide çarklar dönüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, 2013 Haziran ayında Mayıs ayına oranla yüzde 1,4 arttı.

Sanayide çarklar dönüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, 2013 Haziran ayında Mayıs ayına oranla yüzde 1,4 arttı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde bu dönemde madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 1,7, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,4, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ile dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,6 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,2 artış elde etti.


2013 Haziran ayında geçen senenin aynı ayına nispeten madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2,1 azaldı; imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 5,4 arttı, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 0,5 azaldı.

EN YÜKSEK ARTIŞ SERMAYE MALI İMALATINDA OLDU

Ana Sanayi Grupları (MIGs) sınıflamasına göre Haziran ayında Mayıs ayına nispeten en büyük artış yüzde 11,9 ile sermaye malı imalatında oldu.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayiinde de en büyük artış bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında görüldü.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde en fazla artış yüzde 40,7 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gözlendi. Bu artışı, yüzde 19,8 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı, yüzde 16,1 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı takip etti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki çeyreğe oranla yüzde 1,2 arttı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde 2013 ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 1,1 daraldı; imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,2 arttı, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 2,9 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2,9 artış kaydetti.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde 2013 ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 1,8 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,4 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,2 arttı.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.