Sinan Şen

Sinan Şen

Salih kimseler

Salih kimseler


İnsan denilen muamma… En şerefli varlık da olabiliyor en aşağılık varlık da. Tercihlerimiz, düşünce ve niyetlerimiz bizlerin hangisinden taraf olacağımızı belirliyor adeta.
Yol ayrımları aşağılık bir kişi ya da şerefli salih biri mi olacağımızı belirleyecek olan sınavlarımız.
Sınavlara karşı yapacağımız tercihler ve göstereceğimiz davranışlar da netice için önemli olacaktır.
Salih kimseler başlarına bir kötü bir musibet geldiği zaman sınavda olduğunun bilincini taşıyıp heva heveslerine göre tercih yapmaz o imtihanı Allah’ın rızasını kazanmak için bir fırsat görüp O’nun rızasına uygun davranışlar sergiler. Çünkü amacı ve niyeti O’nun rızasını kazanmaktır. Hayatın ve ölümün O’nun için olduğunu bilir ve ona göre yaşarlar.
Her ne konuda olursa olsun kendi veya sevdiği birinin menfaatleri doğrultusunda bile kul hakkına girmekten imtina eder, haksızlığa şahit olduğu zaman onu eliyle düzeltmenin peşinde olur. Salih kimseler, sosyal yaşantılarında da Rahman’ın rızasını gözetir. Çevresine duyarlı olup onların dertleriyle kendi derdiymiş gibi ilgilenir. Komşusu aç iken kendisi tok yatmaz. İnsanlara değer verir.
“İman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız. Size, yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir iş göstereyim mi? Aranızda selâmı yayın.” (Müslim, İman, 93-94.)
Birbirini sevmedikçe iman etmiş olmazsınız buyurmuş Efendimiz (s.a.v). Birbirini seven insanlar yara olmaktan ziyade şifa olmaya çalışırlar. Herkesin eksik ve noksan olduğunu bilirler ve eksikliklerini birbirleri tamamlamaya çalışır.
Gerçekten Allah için seven insan kardeşinin kötü yola düşmesini engellemek için elinden geleni yapar. Hele şu devirde kardeşlikler ve dostluklar çok daha önemlidir. Fitne ve fesadın bu kadar kolay ve çabuk yayılmasından etkilenmemek için Salih dostlar ve kardeşler edinmek mecburiyetindeyiz.
Çünkü Onlar her durumda birbirlerine hakkı ve sabrı tavsiye ederler. Hüsran ve ziyan içerisinde olmaktan kurtulurlar.
Rabbimizden dileğimiz Salih insanları çoğaltıp, karşımıza Salih kimseleri çıkarmasıdır.
Bizleri de Salih kimselerden eylemesini Rabbimizden temenni ederiz.
Gününüz hayırlı, bereketli olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sinan Şen Arşivi
SON YAZILAR