Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Uluslararası Tıp Konferansı'na Katıldı.

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Uluslararası Tıp Konferansı'na Katıldı.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen uluslararası tıp konferansına katıldı.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen uluslararası tıp konferansına katıldı.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz himayesinde bu yıl ikincisi düzenlenen "Kalabalıklar Tıbbı" konferansına katılan Bakan Müezzinoğlu, Suudi Arabistan'ın her yıl hac nedeniyle, dünyadaki kitlesel insan hareketlerinin en büyüklerinden birine sahne olduğuna dikkat çekti. Müezzinoğlu, Suudi Arabistan'ın sahip olduğu bütün imkanları seferber ederek, üstün bir organizasyon kabiliyetiyle bu sorumluluğu başarıyla yerine getirdiğini söyledi.

Bakan Müezzinoğlu, "Özellikle her yıl çok kısa dar bir takvim içinde yaklaşık 150 ülkeden Hac görevi dolayısıyla insan kabul eden Suudi Arabistan'da bu yerel mikroorganizmaların globalleşmesi için önemli bir zemin hazırlanmakta." dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Suudili mevkidaşı Dr Abdullah Al-Rabiah ile konferansın yapıldığı otelde bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeye Bakan Müezzinoğlu'na eşlik eden heyetin yanı sıra Türkiye'nin Riyad Büyükelçisi Ahmet Muhtar Gün, elçilik mensupları ve Suudi Sağlık Bakanlığı üst düzey yetkilileri katıldı. Görüşmede Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Suudi mevkidaşı Al-Rabiah'a; Türkiye'den Suudi halkına selam getirdiğini belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kral Abdullah'a selamlarını iletmesini istedi.

İki bakan ülkeleri arasında sağlık alanında yapılan işbirliğinden, karşılıklı tecrübe ve deneyimlerin aktarılmasında duydukları memnuniyeti dile getirdi. Görüşmede Suudili Bakan, Türkiye'den 'ziyaretçi doktor programı' dahilinde daha fazla doktor beklediklerini, birçok sağlık sektöründen firmaların Suudi Arabistan'da olduğunu bu sayının daha da artmasını istediklerini dile getirdi.

Al-Rabiah, sağlık bakanlıkları olarak sağlık sanayi endüstrisi alanında iki ülke arasında ortak projelerin yapılabileceğini bu sayede sadece iki ülke halklarına değil bütün İslam ülke halklarına hizmet verilebileceğini belirtti.

İki bakanın görüşmesi sırasında Sağlık Bakanı Müezzinoğlu Suudili mevkidaşına hediye takdim etti.

Görüşmenin ardından Suudi Sağlık Bakanı Al-Rabiah Cihan Haber Ajansı'na özel bir açıklamalarda bulundu. Türkiye'den gelen hacıların haclarının kabul edilmesini Allah'tan temenni ettiklerini belirten Al-Rabiah, ülkeleri Suudi Arabistan'da hoşça karşılandıklarını, haclarının emniyetli, güvenli, sağlık ve afiyetle tamamlamalarını temenni ettiklerini söyledi.

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı'nın hacılar için genel tavsiyelerde bulunduğuna dikkat çeken Al-Rabiah, gerekli aşıların yapılması, bu tavsiyelerin de sağlık bakanlığının internet sayfasında bulunduğunu ve Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçiliği'ne iletildiğini belirtti.

Ayrıca Türk Hacı adaylarından hastalık taşıyan virüslerin bulaşmaması için izdihamlardan mümkün olduğu kadar uzak durulması, gerektiği zamanlarda maskelerin takılması gibi özel talimatları göz önünde bulundurmalarını istedi.

Riyad Büyüelçisi Ahmet Muhtar, Gün Elçilik rezidansında Bakan Müezzinoğlu ve heyetine öğle yemeği verdi. Yemeğe; elçilik çalışanlarının yanı sıra Suudi Arabistan Türk Konseyi Başkanı Hasan Aydemir ve Riyad'da yaşayan bazı Türk vatandaşları katıldı.

Bakan Müezzinoğlu yemek öncesi konuklarla sohbet etti. Suudi Arabistan Türk Konseyi Başkanı Aydemir, Suudi Arabistan da yaşayan Türklere sağlık alanında kolaylıkların sağlanmasını talep etti. Büyükelçi ve Eğitim Müşaviri Dr. Ruhi Kılıç Suudi Arabistan'da bulunulan Türk okullar hakkında bilgi verdi, yaşanan sağlık sorunları konusunda yardım talebinde bulundu.

Bakan Müezzinoğlu, yemek sonrası Cihan Haber Ajansı'na açıklamalarda bulundu.

"Suudi Arabistan'da yapılan Uluslararası Tıp Kongresi vesilesiyle Suudi Arabistan Sağlık Bakanımızın davetlisi olarak geldik." diyen Sağlık Bakanı, toplantının konusunun toplumsal hareketliliklerdeki bulaşıcı hastalıklar veya sağlık sorunları olduğunu ifade etti.

Bakan Müezzinoğlu sözlerine şöyle devam etti: "Geçtiğimiz yıllarda tespit edilen Suudi Arabistan merkezli bu CORONA virüsü dolayısıyla biraz tedbir alma sürecini ülkemizde de bizim Sağlık Bakanlığı olarak hacı adaylarımızın gitmeden önce yani Suudi Arabistan'a gelmeden önce bilgilendirilmeleri bir de burada bizim sağlık ekiplerimizin bu tür vakaalardaki tedbirlerle ilgili eğitilmeleri ve bilgilendirilmeleri, bununla muhatap olan veya yakalanan hastalarımız olduğunda da bunlara nasıl müdahale edeceğimiz gibi tedbirler ve ülkeye döndükten sonra ki on dört gün süresince hacılarımızı takip etme."

Şimdi bizim bir defa bu anlamda belki de dünyanın değişik ülkelerinden gelen hacı adaylarımıza ve adaylarına baktığımız da en şanslı ülke hacı adayları bizim ülkemizin diyen Sağlık Bakanı, "Geçtiğimiz yıllarda ki tecrübe birikimimiz bu sene aldığımız tedbirlerle çok daha hacılarımız acısından güvenli olacak. Şimdi, yani inşallah Mekke'de yapılan ikinci hastanemizin de inşaatı devam ediyor onu da ziyaret edeceğim. Bu sene de inşallah hacca gelecek vatandaşlarımızın bu anlamda inşallah sağlık sorunları olmaz ama ne yaparsak yapalım bu kadar yoğunluğun içinde, kalabalığın içinde olabiliyor. Ama herhangi bir ücret asla söz konusu değil. Hacılarımızın her türlü sağlık hizmetleri Diyanet İşleri Başkanlımızın gerek poliklinik düzeyinde, gerekse hastane düzeyinde- ki sağlık hizmetleri ilaçları da dahil acil hizmetleri de dahil- ambulanslarımız geldi. Acil sağlık ekiplerimiz burada, gelenler var, devamında gelecek olanlar da var. Dolayısıyla hacılarımız bu anlamda huzurlu olsunlar en ufak bir sağlık sorunlarında yine diyanet ve sağlık bakanlığını yanlarında göreceklerdir." dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.