Rusya: Irak Ve Suriye’nin Onayı İle Terörle Mücadelede Güç Kullanılabilir

Rusya: Irak Ve Suriye’nin Onayı İle Terörle Mücadelede Güç Kullanılabilir

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın Suriye ve Irak’a terörle mücadelede destek vermeye hazır olduğunu, ABD’nin bölgede güç kullanımını bu ülkelerin meşru hükümetlerinin onayı ile yapması gerektiğini söyledi.Moskova’da...

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın Suriye ve Irak’a terörle mücadelede destek vermeye hazır olduğunu, ABD’nin bölgede güç kullanımını bu ülkelerin meşru hükümetlerinin onayı ile yapması gerektiğini söyledi.

Moskova’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Lavrov, “Biz terörle mücadelede, özellikle bu terörden doğrudan etkilenen ülkelerle ortak çalışma ve koordinasyona hazırız. Burada Irak ve Suriye’yi kastediyorum. Silahlı teröristlere karşı bu ülkelerin kapasitelerinin güçlendirilmesi için katkı sağlayabiliriz…” dedi.

ABD’nin IŞİD’e karşı askeri güç kullanması ile ilgili çalışmaları değerlendiren Lavrov, “Bu ülkelerin onayı alınarak ve onların bağımsızlıklarına saygı gösterilerek terörle mücadelede güç kullanılmalı… Eğer Suriye ve diğer ülkelerde ‘İslam Devleti’ terör örgütüne karşı bir askeri müdahale olacaksa yerel hükümetle işbirliği içinde olmalı.” uyarısında bulundu.

Rus Bakan Irak hükümetinden bu konuda onay verildiği yönündeki haberlere de “Umarım, bu gerçekten böyledir…” karşılığını verdi.

Ukrayna krizi ile ilgili konuşan Lavrov, Donetsk bölgesinin Rus askerleri tarafından işgal edildiği yönündeki haberlerin batı medyasında çıkmasına dikkat çekti. Minsk’te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun yapacağı görüşmelerden umutlu olduğunu söyledi.

Rusya’nın Poroşenko’nun Cumhurbaşkanlığını ülkede iç savaşı çıkmaza sürüklemek yerine durduracağı ümidi ile tanıdığını savunan Lavrov, “Biz ümit ediyoruz ki Poroşenko, bu güven ve yetkiyi çatışmaları alevlendirmek ya da krizi daha da derinleştirmek için değil, savaşı durdurmak için kullanır…” temennisinde bulundu.

Ukrayna’ya göndeirlen insani yardımlarla ilgili konuşan Lavrov, desteklerinin süreceğini belirtti. İkinci bir yardım konvoyu ile ilgili Ukrayna’nın bilgilendirdiğini kaydeden Lavrov, “Dün Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’na ikinci bir insani yardım konvoyunun oluşturulması ile ilgili notumuzu ilettik. Detayları görüşüyoruz… İlk konvoy kadar uzun bir zaman diliminde olmayacak. Ukrayna’da insani durum giderek kötüleşiyor…” dedi. Rusya’dan yola çıkan 280 TIR insani yardım malzemelerini Lugansk’a ulaştırdıktan sonra önceki geri döndü. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.