Muğla'da yanan ormanlık alanlar yeniden yeşeriyor

Muğla'da yanan ormanlık alanlar yeniden yeşeriyor

Muğla'da meydana gelen yangınlarda zarar gören ormanlık alanlar, ekiplerin yoğun çalışmasıyla yeniden yeşeriyor.

29 Temmuz 2021'de Marmaris Siteler mevkisinde başlayan, ardından Bodrum Güvercinlik, Köyceğiz, Milas Beyciler ile Kavaklıdere bölgelerinde çıkan ve 12 Ağustos'a kadar devam orman yangınlarının üzerinden 3 yıl geçti. 15 gün boyunca bölgedeki 75 yangını söndürmek için mücadele eden ekipler, sonrasında küle dönen alanları yeşertmek için de hummalı bir çalışma yürüttü.

Muğla Orman Bölge Müdürü Mustafa Ülküdür, AA muhabirine, orman yangını söndürüldükten sonra ilk olarak yanan sahayla ilgili gerekli ölçüm ve hasar tespit çalışması yaptıklarını söyledi.


Fotoğraf: Osman Akça/AA

Ardından en kısa sürede yanan ağaçların kesilerek sahanın ekim ve dikim için hazır hale getirildiğini belirten Ülküdür, "Daha sonra yangından zarar gören alanlar, uygun ormancılık tekniklerine göre yeniden ağaçlandırılır. Yanan alanların tekrar ormanlaştırılmasında fidan dikerek yapılan ağaçlandırma çalışmalarının yanında daha çok doğal yöntemlerle fidanların elde edildiği ormanlaştırma teknikleri kullanılıyor. Bunlardan en yaygın olanı yanan alanlardaki ağaçların kozalaklarından dökülen tohumların çimlenmesiyle elde edilen fidanlarla yapılan doğal gençleştirme yöntemidir." dedi.

Son 5 yılda yanan alanların yüzde 72'sinde doğal gençleştirme yöntemi uygulandığını anlatan Ülküdür, yüzde 9'unda toprak işleme ve tohum ekimi, yüzde 5'inde de teraslama şeklinde toprak işleme yöntemi uygulandığını kaydetti. Ülküdür, yüzde 14'lük kısmın ise aşırı eğimli, taşlık ve kayalık yapısı nedeniyle teknik olarak müdahale edilemediğinden doğal haline bırakıldığını dile getirdi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.