Şevki Çobanoğlu

Şevki Çobanoğlu

Rüşvet

Rüşvet

Rüşvet nedir? Rüşvet bir melanettir (büyük kötülüktür). Rüşvet toplumları felakete götüren, kardeşlik ve birlik duygularını sarsan, huzur bozan, güveni, itimadı ve adaleti yok eden çirkin bir davranıştır. Rüşvet toplumun temeline konulmuş bir dinamittir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde; “Rüşvet alan da veren de mel’undur” , “Rüşvet alan da veren de Cehennemdedir” buyurmuştur. (Taberani)

Bu kadar kötü bir hastalıkla mücadele etmek gerekmez mi? Elbette gereklidir, şarttır. Öyleyse ne diye rüşvete göz yumuluyor? Neden rüşvet veren veriyor, alan alıyor da, peşine düşülüp bir çaresine bakılmıyor?

Toplum düzeninin temeline konulmuş bir dinamit olan rüşvet, bütün topluma, hatta alana da verene de zarar verdiği halde bir salgın hastalık gibi her tarafı kuşatıyor da, neden engel olunmuyor?

Herkes konuşuyor “rüşvet kötüdür” diye. Ama zaman geliyor ki, rüşvete kötü diyenler de bu suçu işliyor. Neden? Nedeni şudur: Rüşvetin teşhisi yapılıyor da, tedavisi yapılmıyor. İşte dert buradadır. Bir toplumda rüşvetin yaygınlık kazanmasının bir sürü sebepleri var. Başta ilk ve tek sebep bir ülkede uygulanan sistemden geliyor. Eğer bir devlet rüşvete giden yolları kapatmaz ve meşru iş yapanlara engeller çıkarırsa, rüşvet alıp vermek kaçınılmaz olur. Diğer sebepler sonra gelir.

İdareciler, “Rüşvetin peşini bırakmayacağız. Yolsuzlukla mücadele edeceğiz.”diye hep konuşuyorlar. Bu sözler hep söylenip duruyor. Ama bakıyoruz ki, ne rüşvet son bulmuş, ne de yolsuzluklar kalkmış. Aksine rüşvet sürekli artıyor. Neden?... Niçin?...

Hâl böyle iken yine idareciler kalkıyor ve rüşveti önlemek için halktan yardım istiyorlar. Soruyorum: Rüşveti önleyecek olan halk mı, yoksa yönetenler mi?

Rüşveti doğuran gerçek sebeplerin temeline kimse inmiyor. Rüşveti alan alıyor, veren de veriyor. Dürüst vatandaşlarda bir çaresizlik içinde bocalıyor.

Rüşvet topluma kök salmış. Fırsatını bulanlar vatandaşı caniler gibi yoluyor. Rüşvet dün vardı, bugün de var. Ama çözüm yok.

  Rüşveti önlemek için çözüm yolu şudur: Dürüst olmak, adaletle hükmetmek ve vatandaşın işini zamanında ve aracısız görmektir. Yani halkın meşru olan işleri zamanında ve aracısız olarak görülürse rüşvet olmaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Çobanoğlu Arşivi

Vergi

31 Mayıs 2014 Cumartesi 06:00