"Rus Ve Türk Askerler İçin Anıt Yapalım"

"Rus Ve Türk Askerler İçin Anıt Yapalım"

Türk-Rus Toplumsal Forumu'nun ikincisi Antalya’da başladı. Forumda komisyonlar ikili görüşmeler yaparak ülke ilişkilerinin gelişmesi için çalışma yapacak. Forum sırasında Toplumsal Forum Rus Eşbaşkanı Konstantin Kosaçev tarafından ilginç...

Türk-Rus Toplumsal Forumu'nun ikincisi Antalya’da başladı. Forumda komisyonlar ikili görüşmeler yaparak ülke ilişkilerinin gelişmesi için çalışma yapacak. Forum sırasında Toplumsal Forum Rus Eşbaşkanı Konstantin Kosaçev tarafından ilginç bir öneri sunuldu. Kosaçev, her iki ülke topraklarında Birinci Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden askerler için anıt yapılması teklifini komisyonlara sunmak istediklerini söyledi.

Toplumsal Forum'un Rus Eşbaşkanı Kosaçev, her iki toplumun tarihinde trajik durumlar yaşandığını belirtti. Kosaçev, ayrıca her iki ülke ilişkilerinin gelişimi açısında bir öneri hazırlandığı bilgisini verdi. Birinci Dünya Savaşı’nda Kars Sarıkamış başta olmak üzere Anadolu’da Türk askerlerin şehit olduğu yerlere anıt yapılmasını öneren Kosaçev, bu anıtta burada vefat eden 35 bin Rus askerinin de anılmasını istedi. Aynı şekilde Rusya’ya sürgüne götürüle Türk askerler için kendi topraklarında anıt yapmak istediklerini söyledi. Bu öneriyi komisyonlara sunarak bunun üzerinde görüşmek istediklerini ifade etti.

Türkiye’nin Rusya’da yaşayan Türk toplulukları, Kırımla ilgili endişelerinin bulunduğuna değinen Kosaçev, tüm etnik unsurlarla ilgili politikalarını dengeli şekilde yürüttüklerini anlattı. Her iki ülke arasında eğitim konusunda bazı çalışmalar yürütüldüğünü belirten Kosaçev, bilgilerin paylaşılması için karşılıklı olarak dil eğitimlerinin geliştirilmesi için Türkçe ve Rusçayı geliştirmek için çözümler düşünülmesi gerektiğini söyledi.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve Toplumsal Forum Türk Eşbaşkanı Ahmet Berat Çonkar açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Türkiye Rusya ilişkileri son yıllarda bazı bölgesel ve uluslar arası konulardaki yaklaşım farklılıkları hariç genel olarak olumlu bir seyir izlemiştir. 1990’lardaki ekonomik iş birliğinin ardından 2000’li yılların başında iki ülke siyasi liderleri arsında tesis edilen yakın ilişkilerle ivme kazanan ilişkiler 2010’da kurulan Üst Düzey İşbirliği Konseyi’yle kurumsal bir tutum kazanmıştır. Üst Düzey İşbirliği Konseyi bünyesindeki forum ve 2011’de vizelerin kaldırılması toplumsal etkileşimin önünü açmıştır.”

Çonkar, Antalya’ya gelen turistlerin çoğunluğunu Rusların oluşturduğunu belirerek, bu sayının 2014’ün ilk 8 ayında 3 buçuk milyonu geçtiğini ifade etti. Her iki ülkenin karşılıklı yatırımlarının 10’ar milyon dolar olduğunu söyledi. Bölgesel ve uluslar arası konularda Rusya’yla göçlü bir diyaloglarının bulunduğunu aktardı.

Forum hakkında da bilgi veren Çonkar, tarih, kültür sanat, müzeler arası işbirliği, eğitim ve bilim, dinler arası işbirliği, turizm, iş ortamı, hukuk işleri, spor, medya gibi konularda oluşturulan komisyonların bir önceki döneme ilişkin değerlendirmelerde bulunacağını söyledi. Yeni fikir ve ponjelerle yol haritası çizileceğini kaydetti.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya’da çok sayıda Rus vatandaşının yaşadığını söyledi. Bu durumun her iki ülke arasındaki işbirlikleri için önemli bir adım olduğunu dile getirdi. Forum açılışında Antalya’da yaşayan Rusların hazırladığı dans gösterisi sunuldu. Türk öğrenciler ise halk oyunları gösterisi sergiledi. Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı ve tarihçi Prof. Dr İlber Ortaylı da foruma katıldı. Rus yetkililerle görüşen Ortaylı, onlarla ayaküstü sohbet etti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.