Restorasyonlarda rötar

Restorasyonlarda rötar

Tarihi camiler restorasyon çalışmalarıyla adeta küllerinden doğuyor. Alaaddin Cami ve Sultan Selim Cami'nin restorasyonu devam ediyor. Cami restorasyonlarında ise ihale süreçleri nedeniyle rötar oldu

Konya'da çok sayıda tarihi cami, han ve kervansaray bulunuyor. Birçok tarihi yapı restorasyonla eski ihtişamlı günlerine kavuşurken, bazı yapıların onarımı ise sürüyor. Konya Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, onarımı devam eden Alaaddin Cami ve Sultan Selim Cami hakkında bilgi verdi.

İHALE SÜREÇLERİ İŞİ AKSATTI

İki caminin restorasyon işinin ihale süreçleri nedeniyle aksadığını belirten Genç, "Sultan Selim Cami'nin tadilatını, restorasyon işini ilk etapta Vakıflar Genel Müdürlüğü üstlendi. Restorasyon işini daha sonra Büyükşehir Belediyesi devraldı. Projede üçüncü ihale yapılmış durumda. Dördüncü bir ihale yapılacak gibi. Yeni ihale süreci işi aksattı. Programında dışına çıkıldı. Biz ancak uygulama denetimi yapıyoruz. İnşallah en kısa sürede onarımı tamamlanır. Büyükşehir Belediyesi seri giderse Selimiye Camii bu yıl biter. Kurul kararı noktasında bir sıkıntı yok. İçeride çalışma yapılıyor. İçerisi bittikten sonra son cemaat kısmına geçilecek. Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne bırakılsa belki daha hızlı biter. Ama belediye de 'Biz yaptık' demek için işi yarım bırakmak istemez" şeklinde konuştu. 

4-2.20160424103057.jpg

CAMİDE İYİ KEŞİF YAPILMAMIŞ

Alaaddin Cami'nin tadilatı hakkında da bilgi veren Genç, "Ben 22 aydır Konya'dayım. Cami restorasyonunun ihale safhasına yetiştim. Keşifler iyi yapılmamış. Proje ile ilgili camide keşifler yapıldı. Korunacak, yani onarılacak çok nokta var. Bu nedenle proje revize oldu. Normal şartlarda bu yıl caminin onarımı tamamlanacaktı. Ancak beklenen olmadı. Orjinal çini ile ilgili iş yapılmamıştı. Caminin içini orjinal çinilerle süslemek istiyoruz. Keşifte onarılacak noktalar tespit ediliyor. İşin içine girdiğinizde onarılması gereken çok noktayı görüyorsunuz. Bazen öngörüler isabetli olmayabiliyor. Ilgın Çukur Camii'nde de benzer bir durum var" ifadelerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum