Resmi Olmayan Sonuçlara Göre Barzani’nin Partisi Kdp Birinci Sırada

Resmi Olmayan Sonuçlara Göre Barzani’nin Partisi Kdp Birinci Sırada

Geçtiğimiz Cumartesi günü Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nde yapılan parlamento seçimlerinin resmi olmayan sonuçları basına yansıdı.

Geçtiğimiz Cumartesi günü Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nde yapılan parlamento seçimlerinin resmi olmayan sonuçları basına yansıdı. Sonuçlara göre, Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin partisi Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) önde gidiyor. Seçimde Ana muhalefet partisi GORAN’ın ise sürpriz yaparak ikinci sıraya yükseldiği ifade ediliyor. Önceki seçimde ikinci olan iktidar ortağı Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) üçüncü sıraya düştüğü bildiriliyor.
Resmi sonuçların 26 Eylül’de açıklanacağı seçimin resmi olmayan sonuçlara göre partilerin alacağı muhtemel sandalye sayısı şöyle: KDP 35-38 sandalye, GORAN, 25-29, KYB ise 15-18 sandalye . İlk resmi olmayan sonuçlara göre; İslam Birliği Partisi 10, İslami Cemaat Partisi ise 6 sandalye ile meclise giriyor.

Bölgede resmi sonuçlarının henüz açıklanmadığı seçimle ilgili şimdiden gelecek haftalarda kurulacak koalisyon hükümeti gündeme oturdu.
Bölge yasalarına göre hükümeti tek başına kuracak partinin 56 sandalye sahip olması gerekiyor. Önceki hükümette olduğu gibi KDP ve KYB koalisyon hükümeti kurması bekleniyor.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan KYB Siyasi Büro Üyesi Saadi Ahmed Pire, sSeçim sonuçlarından memnun olmadıklarını , sonuçları hezimet olarak değerlendirdiklerini dile getirdi. “ KDP ile koalisyon kuracak mısınız” sorusu üzerine Pire, "Şu anda biz hükümet kurma meselesinin peşinde değiliz: Biz şu anda seçimde alınan kötü sonucun sebeplerini araştırıyoruz. Hükümet meselesi bizim önceliğimiz değil." şeklinde cevap verdi.

GORAN Hareketin Siyasi Büro Üyesi Şeyh Jangi ise seçimde büyük bir zaferle çıktıklarını belirti. En az 25 sandalye ile meclise gireceklerini iddia eden Jangi, KDP partisine yüklendi. KDP’nin Erbil’de büyük seçim hilesi yaptığını illeri süren Jangi, “Şeffaf bir seçimin yapılsaydı, birinci parti çıkardık” iddiasında bulundu. Jangi koalisyon konusunda ise seçim öncesinde kendi halkına verdikleri sözleri yerine getirebilecek her hangi bir siyasi parti ile koalisyon kurmaya hazır olduklarını belirti.
KDP yöneticilerinden Fazil Mirani ise Rudaw televizyonuna yaptığı açıklamada yine Talabani’nin partisi ile koalisyon kurmaya hazır olduklarını dile getirdi.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.